9 reguli de urmat pe timp de caniculă. E cod roşu în aproape toată ţara
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @New Africa
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @New Africa
ANM a prelungit codul roşu de caniculă pentru aproape toată ţara până marţi, 16 iulie. Iată 9 reguli de urmat în temperaturile extreme din aceste zile. 

Prefectura Municipiului Bucureşti a emis 9 recomandări pentru cetăţenii Capitalei pentru a se proteja de temperaturile foarte ridicate din această perioadă. 

"Având în vedere prognozele meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), Municipiul Bucureşti se află sub avertizare de cod roşu de caniculă în perioada 13-15 iulie 2024, cu posibilitatea de prelungire şi după 15 iulie. Temperaturile vor atinge valori extreme, depăşind 40 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Pentru a asigura siguranţa şi sănătatea cetăţenilor, Prefectura Municipiului Bucureşti face următoarele recomandări:

1. Evitaţi expunerea prelungită la soare în intervalul orar 11:00-18:00. Căutaţi să rămâneţi în interior, în locuri răcoroase.

2. Hidrataţi-vă corespunzător, consumând cel puţin 2 litri de apă pe zi. Evitaţi băuturile alcoolice, carbogazoase sau cu conţinut ridicat de zahăr.

3. Purtaţi haine lejere, de culoare deschisă, din materiale naturale şi acoperiţi-vă capul cu o pălărie sau şapcă.

4. Folosiţi creme de protecţie solară cu un factor de protecţie ridicat pentru a evita arsurile solare.

5. Evitaţi activităţile fizice intense în aer liber în timpul caniculei.

6. Acordaţi atenţie sporită copiilor, vârstnicilor şi persoanelor cu probleme de sănătate, aceştia fiind cei mai vulnerabili în faţa temperaturilor ridicate.

7. Utilizaţi aparatele de aer condiţionat în mod responsabil, asigurându-vă că acestea funcţionează corect şi că aerul este filtrat şi răcorit corespunzător.

8. Evitaţi deplasările inutile în orele de vârf ale caniculei. Dacă este necesar să ieşiţi, încercaţi să faceţi acest lucru dimineaţa devreme sau seara târziu, când temperaturile sunt mai scăzute.

9. Verificaţi starea de sănătate a vecinilor şi a celor apropiaţi care sunt în mod special vulnerabili la temperaturi extreme", transmite Prefectura, într-un comunicat de presă.

De asemenea, Prefectura spune că a fost constituită celula pentru monitorizarea efectelor tipului de risc. 

"Prefectura Municipiului Bucureşti împreună cu toate instituţiile şi autorităţile locale responsabile gestionează şi asigură implementarea măsurilor necesare pentru a oferi asistenţă cetăţenilor pe toată durata perioadei de caniculă.

În şedinţa extraordinară de ieri, 12 iulie, a CMBSU a fost constituită celula pentru monitorizarea efectelor tipului de risc: temperaturi extreme, cu activitate 24/24.

Pentru informaţii suplimentare şi actualizări, vă rugăm să urmăriţi comunicările oficiale şi să accesaţi site-ul Prefecturii Municipiului Bucureşti la adresa: https://b.prefectura.mai.gov.ro/, rubrica Avertizări meteo.

Ne dorim ca toţi cetăţenii să fie în siguranţă şi să treacă cu bine peste această perioadă de caniculă extremă", se mai arată în comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel