8 pariuri puse de Guvernul Ponta pe menținerea prețurilor în 2014
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Prețuri
Prețuri

Creșterea accizelor va avea mai degrabă un impact nesemnificativ asupra prețurilor, principalul motiv de îngrijoare fiind reprezentat de eventuala folosire a acestui pretext pentru creșterea nejustificată a prețurilor în cazul unor producători, scrie consilierul premierului, Cristian Socol, într-un articol publicat în

În susținerea spuselor sale, Cristian Socol prezintă opt argumente:

1. Economia românească încă se confruntă cu deficit de cerere. Astfel că, producătorii și magazinele nu vor risca să majoreze prețurile, această măsură având menirea să acutizeze deja existentul deficit de cerere. În aceste condiții, producția ar continua să scadă. Majoritatea companiilor vor suporta majorarea accizelor din propriile bugete, deținând marja de manevră în acest sens, consideră consilierul premierului.

2. Inflația importată va fi mai mică anul viitor. Presiunile deflaționiste din UE vor face ca tensiunea de creștere a prețurilor din România să fie redusă. Este un factor care trage prețurile în jos.

3. Reducerea prețului la petrol pe piețele mondiale va compensa creșterea prețului la combustibil cauzată de majorarea accizelor. Previziunile pe 2014 pentru cotațiile petrolului sunt pe scădere. BNR consideră că balanța riscurilor este echilibrată, iar impactul creșterii accizelor va fi nesemnificativ.

4. Prețul energiei va fi afectat nesemnificativ de creșterea accizelor, ce urmează să fie amortizată la producători.

5. Prețurile produselor alimentare nu vor crește, Guvernul urmând să acorde peste 500 de milioane de euro plăți anticipare pentru pregătirea campaniei agricole de anul viitor. După reducerea TVA la pâine, Executivul are în vedere aplicarea acestei măsuri și pentru carne în 2014.

6. Inflația va continua să scadă, potrivit previziunilor specialiștilor.

7. Rata inflației urmează să atingă un minim istoric - de 1,55% - în august 2014, conform Raportului asupra inflației prezentat de BNR.

8. "Menținerea pe termen mediu a unui output gap negativ (diferența dintre producția efectivă și cea potențială) va conduce în continuare la presiuni deflaționiste și la ajustări posibil abrupte ale deficitului de cont curent. Cu anticipări dezinflaționiste din ce în ce mai favorabile, la niveluri joase, România ar merge periculos pe sârmă. Orice șoc intern sau extern asupra output gap ului s-ar traduce prin pericolul deflației, un proces mult mai periculos decât ceea ce trăim acum. Forțând putin, putem vedea peste timp că o creștere a accizelor a “îndulcit” mixul de politici monetar-fiscale, fără să se intenționeze neaparat acest lucru", încheie Cristian Socol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel