8 MARTIE, cadouri inedite în timp. Ce ofereau bunicii şi ce dăm astăzi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Cadourile de 8 martie au suferit modificări de-a lungul timpului. Iată ce cadouri ofereau bunicii noștri, dar și ce cadouri oferă tinerii, astăzi.

8 Martie și cadourile pentru femei i-au scos din rutină pe bărbați. Pensionarii își amintesc de vremurile când puteau lua mai multe cadouri, nu doar o ciocolată și flori, iar tinerii visează la ziua în care le vor cumpăra iubitelor darurile despre care vorbesc bătrânii.

Totuși, toată lumea, tineri și bătrâni, este de acord că vremurile s-au schimbat și că în prezent cadourile se cumpără în funcție de posibilitățile financiare și mai puțin de puterea dragostei.

Ce cadouri făceau bărbații pe vremuri

Într-un parc din Galați în care se adună mulți pensionari subiectul zilei este 8 Martie. În timpul partidelor de table și șah, bărbații vorbesc între ei despre vremurile în care erau tineri și își surprindeau partenerele cu cadouri scumpe. Acum, de abia se mai găsesc bani pentru câteva flori.

"Pe vremea noastră, în anii 70-75 dăruiam un buchet de flori, mie îmi plăceau lalelele, și un mic cadou: un mărțișor sau un lănțișor de aur sau de argint. Erau bani atunci, nu se ținea cont. Dar acum, noi, vârstnicii, ne mai limităm la ce avem și le dăruim copiilor. Soției îi dăruiesc acum un buchet de flori și nu-l mai vrea nici pe ăla, că cică sunt prea scumpe și trebuie să dăm copiilor. Lor le dăm bani cash și valută", explică Marian Tăbăcaru, conform Mediafax.

Cadouri inedite pentru femeile din Galați

Pensionarii din parcul gălățean își aduc aminte că, pe vremuri, bărbații căutau batiste rare pentru iubitele lor.

„Pe vremea tinereții mele se dădeau parfumuri, bibelouri, era moda unor batiste mai rare care se găseau mai greu, bluze, ii și nelipsitele flori. Soția mea era învățătoare și ei îi plăceau trandafiri", își aduce aminte Anton Mihalea.

Cadourile pentru femeile din Iași

Alți pensionari din Iași le cumpărau iubitelor dresuri și le invitau în oraș la mici și bere. În prezent, nu au rămas decât amintirile, iar discuțiile se poartă pe o bancă, în așteptarea pensiei.

„Pe vremuri mergea un buchet de flori, o pereche de ciorapi, un dres, o cutie cu bomboane de ciocolată, că se găseau. Mergeam la plimbare, la un mic și o bere. Era foarte frumos, era ziua femeii pe 8 martie și femeile trebuie respectate. Acum suntem și la etatea a treia și petrecem mai mult prin casă, pe bănci, așteptăm pensia. De 8 Martie am să-i cumpăr trei flori și o cutie cu bomboane, mai puțin, că e sărăcie", îi completează Ionel Grigorov.

Cum își amintesc pensionarii ziua de 8 martie

Un bărbat de 70 de ani își aduce aminte că de 8 Martie îi lua soției inele și haine. Acum, dragostea se măsoară în flori și cutii de bomboane de la magazinul din colțul străzii.

"Îmi luam soția și mergeam la un restaurant pentru că domnul Bălcescu avea putere de cumpărare pe timpul acela, adică suta de lei. Petreceam o seară frumoasă, cumpăram un mic cadou vestimentar sau un inel ceva, cam asta era pe timpul nostru. Acum, cu guvernanții actuali, ei nu vor decât să ne omoare pe noi pensionarii, noi suntem cuiul lui pepelea în ochii lor. În condițiile actuale, i-am cumpărat un pachet de prăjituri bune, o cutie cu bombone și vom merge la un restaurant pentru o oră, două, să se simtă ele bine", spune Anton Roșca.

Cadourile de atunci nu mai sunt la modă acum

Toți reprezentanții vârstei a treia sunt conștienți că vremurile s-au schimbat și că toate cadourile de pe timpul lor nu mai sunt la modă în prezent.

"S-au schimba valorile cadoului. Înainte de strecurai cu o floare, o batistă, un ruj, acum pretențiile au crescut. Ceva mai consistent, ceva să fie de aur, să fie și cu diamante, dacă se poate și din import... Merită femeia, la câte suportă și câte sacrificii face, merită. Eu am o vorbă, dacă părinții sunt sfinți, tatăl e sfânt, mama e prea sfântă, ca și Maica Domnului, e dătătoare de viață. Așa că niciun efort nu este prea mare.... pentru oamenii normali", consideră Ioniță Pricope.

Cadourile tinerilor pentru femeile din viața lor

Un tânăr care stă pe o bancă din parcul Copou din Iași, își așteaptă prietena cu un trandafir. Recunoaște că încă nu s-a gândit la cadoul pe care urmează să i-l dăruiască de Ziua Femeii, însă clar, trebuie să fie ceva "extraordinar".

"Oricum o să fie ceva deosebit, extraodinar. E suficient și un buchet mare de flori de 8 martie, pentru că gestul contează. Eu cred că e o zi care e plină de fericire.", spune tânărul.
Ursuleții de pluș par să fie în continuare "la modă". Iar tinerii spun că mama e cea care ar trebui să primească mai multă atenție în această zi.

"Un cadou special am să-i iau. Un ursuleț sau flori. E ziua în care trebuie să îi arăți afecțiune iubitei sau mai mult mamei, cred că mai mult mamei.", recunoaște un alt tânăr din Parcul Copou din Iași, citează Mediafax.

"Încă nu am nicio idee, niciun fel de idee. Până acum cumpăram flori și ciocolată, acum încă nu știu.", spune un alt adolescent.

Florile, primele cadouri la care se gândesc bărbații

Indiferent de vârstă, florile sunt primele la care se gândesc bărbații atunci când sunt întrebați ce vor oferi de 8 martie.

"De obicei o floare pentru o persoană dragă dăruiam de 8 martie. Cei de vârsta mea își aduc aminte cu emoție de serbările pe care le-am făcut la grădiniță, în școala primară și primii ghiocei care creșteau în grădina casei îi dăruiam mamei. Flori dăruiam de 8 martie, fiindcă feminismul crește în floare. Acum tot flori. Societate de consum în ziua de astăzi ne îmbie să facem fel de fel de cadouri mai puțin scumpe, scumpe de tot, cu toate acestea cred că simbolul feminin este floarea", a recunoscut un alt bărbat ieșit la plimbare în Parcul Copou.

Gesturi mari făcute de Ziua Femeii

Cei mai în vârstă, însă, își amintesc și de gesturi mari făcute de Ziua Femeii.

"Sunt multe amintiri. Aveam și eu prietene, ca fiecare băiat de vârsta copiilor, a tinerilor. Și am făcut unele chestii frumoase. Am fost plecat undeva din localitate ca să o felicit pe prietena mea din altă localitate. Am bătut câteva sute de kilometri. Supriza a fost pe măsură, eu așa zic. Ea așa a spus că a fost mulțumită", a povestit Adi, un bătrân din Iași.

Există și amintiri neplăcute

"Un prieten foarte bun de-ai mei a avut o prietenă în tinerețe, tipa se căsătorise, a plecat din țară și i-am spus prietenului meu să îi dea telefon de 8 martie, acum câțiva ani, nu a vrut. I-am spus, îți dau telefon peste vreo oră două să văd dacă ai vorbit cu ea și nu mi-a mai răspuns, și nu mi-a răspuns nici a doua zi și după mi-a dat teleon nevastă-sa că murise. Acum doi ani. Deci, 8 martie pentru mine... De 8 martie ar trebui să sărbătorim că vine primăvara și renasc speranțele", a povestit bărbatul.

"O carte mai ofeream de 8 martie, dar să știți că e o sărbătoare semi comunistă", spune un alt bătrân din Iași.

Ziua Internațională a femeii se sărbătorește din 1975, însă această zi a fost adoptată printr-o rezoluție a Organizației Națiunilor Unite în 1977.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel