8 din 10 locuinţe din Severodonetsk, Ucraina, distruse de ruşi
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Armata rusă a nivelat aproape întregul oraş Severodonetsk. 

Şeful Administraţiei Militare Regionale Luhansk, Serhi Haidai, susţine că invadatorii ruşi din regiune nu şi-au primit banii de câteva luni. De asemenea, potrivit lui Haidai, ocupanţii nu pot achita oamenilor din Severodoneţk despăgubirile promise pentru locuinţele distruse. 80% dintre locuinţele din Severodoneţk au fost distruse de bombardamentele ruseşti.

În plus, ruşii nu au desfiinţat nici punctele de control dintre zona separatistă din Luhansk şi Federaţia Rusă, deşi au promis că vor face acest lucru.

"Se pare că, din 11 octombrie, punctele de control dintre aşa-numita republică populară Luhansk şi Rusia au fost desfiinţate doar pe hârtie. Locuitorii regiunii Luhansk reclamă zilnic chiar o sporire a măsurilor de cotrol vamal. De exemplu, la punctul de control Dovjanski, oamenii care vor să meargă în Rusia aşteapă peste două ore până li se permite să treacă. Poate ca vameşii au probleme cu banii... La fel ca rebelii, care, de mai bine de o lună, nu îşi pot încasa banii promişi" - a explicat Haidai.

Guvernatorul regiunii Luhansk a mai declarat că, după patru luni de ocupaţie, invadatorii ruşi nu au restaurat infrastructura distrusă şi nici casele oamenilor.

"Nimeni nici măcar nu s-a gândit să restaureze ceva, nici măcar în scopuri propagandistice. Au anunţat înainte de pseudo-referendum că vor plăti despăgubiri pentru locuinţele distruse, dar oamenii nu au văzut niciodată banii respectivi. Săptămâna aceasta, brusc, după un ordin de la Luhansk, s-au găsit 38 de oameni din Severodoneţk cărora li s-ar fi acordat banii. Şi mai sunt nouă, care, de asemenea, urmează să-i primească. Cine sunt aceşti oameni? Şi de ce sunt în minoritate? Aş dori să-i văd" - a subliniat Haidai, citat de Rador. 

Activele ruse confiscate în Ucraina ar putea fi folosite pentru reconstrucţie, potrivit ministrului de finanţe ucrainean

Activele aparţinând cetăţenilor ruşi şi belaruşi confiscate de Ucraina ar putea fi folosite pentru efortul masiv de reconstrucţie după război, a indicat vineri ministrul de finanţe Serhii Marcenko, transmite Reuters.

Guvernul ucrainean a îngheţat active ruse şi belaruse în valoare de circa 44 miliarde de grivne (1,21 miliarde de dolari) de la debutul invaziei ruse, potrivit Biroului pentru Securitate Economică, o agenţie de stat.

'Căutăm în prezent resursele necesare pentru refacerea critică', a declarat Marcenko pentru postul public Suspilne, propunând crearea unui fond special ca unică sursă bugetară pentru reconstrucţie.

'Banii confiscaţi pe teritoriul Ucrainei de la cetăţeni ruşi şi belaruşi pot fi implicaţi în acest fond', a adăugat el, fără a da alte detalii.

Oficiali ucraineni spun că guvernul va avea nevoie să cheltuiască în jur de 38 miliarde de dolari pentru reconstrucţie doar în 2023. Costurile totale ale reconstrucţiei au fost estimate la 750 miliarde de dolari.

Uniunea Europeană încearcă de asemenea să folosească pentru reconstrucţia post-război activele ruse îngheţate sub sancţiunile impuse de Occident Moscovei, a arătat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la un summit UE săptămâna trecută.

Prim-ministrul eston Kaja Kallas a spus că este vorba despre aproximativ 300 miliarde de euro, deşi Berlinul şi alţii au avertizat că o confiscare a activelor ar putea fi ilegală.

Moscova a declarat joi că va reacţiona dacă UE va face demersuri pentru a confisca proprietăţi ale statului rus sau ale cetăţenilor săi. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a afirmat că orice astfel de măsură ar însemna 'furt'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel