76 de ani de la Hiroshima. Sportivii de la Olimpiadă nu au participat la momentul de reculegere
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay
Japonia comemorează 76 de ani de la lansarea bombei atomice la Hiroshima. Sportivii de la Olimpiadă nu au participat la ceremonie. 

Supravieţuitori, rude ale celor dispăruţi şi doar câţiva oficiali străini au participat la ceremonia care a avut loc în cursul dimineţii la Hiroshima (vestul Japoniei) pentru a comemora victimele şi a cere pace în lume. Din cauza pandemiei, publicul larg nu a avut acces la ceremonie, ca şi în 2020, dar a putut să o urmărească pe internet.

Participanţii, purtând mască şi majoritatea îmbrăcaţi în negru, au ţinut un minut de reculegere la ora 08:15 (joi 23:15 GMT), la care bomba atomică americană a fost lansată asupra oraşului în urmă cu 76 de ani.

Această tragedie a învăţat omenirea că ameninţarea altora pentru a se apăra nu aduce beneficii nimănui, a declarat primarul oraşului Hiroshima, Kazumi Matsui, într-un discurs.

Bomba atomică de la Hiroshima a ucis 140.000 de persoane din 6 august şi până la sfârşitul anului 1945, iar cea aruncată la Nagasaki pe 9 august 1945 a ucis 74.000 de persoane în aceeaşi perioadă. Japonia a capitulat la 15 august 1945, punând capăt astfel celui de-al Doilea Război Mondial.

Ceremonia din acest an de la Hiroshima este prima de la intrarea în vigoare, în ianuarie, a Tratatului internaţional privind interzicerea armelor nucleare (TIAN).

Cu toate acestea, acest tratat nu a fost semnat de cele nouă ţări care deţin armă atomică (SUA, Rusia, China, Franţa, Regatul Unit, India, Pakistan, Israel şi Coreea de Nord), notează AFP, conform Agerpres. 

În 2020, şeful ONU cerea eliminarea armelor nucleare 

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut eliminarea totală a armelor nucleare, la comemorarea a 75 de ani de la atacul american cu bombă asupra oraşului japonez Hiroshima.

"Statele care deţin arme nucleare îşi modernizează arsenalele şi dezvoltă arme noi şi periculoase", a declarat Guterres într-un mesaj video la ceremonia anuală de la Hiroshima.

"Riscul ca armele nucleare să fie utilizate în mod intenţionat, din greşeală sau calcule greşite, este prea mare pentru ca astfel de tendinţe să continue", a adăugat şeful ONU.

"Singura modalitate de a elimina în totalitate riscul nuclear este eliminarea totală a armelor nucleare", a subliniat el, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel