Data publicării:

7 trucuri pentru a ține țânțarii la distanță

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Țânțarii încep să reprezinte un disconfort pentru oameni în perioadele calde ale anului, iar majoritatea nu reușesc să găsească metode eficiente pentru a-i ține la distanță. Vă prezentăm 7 sfaturi utile pentru a vă feri de țânțari.

1. Marca săpunului pe care îl folosești

După cum știm cu toții, săpunurile afectează felul în care mirosim, dar oamenii care folosesc același săpun pot ajunge să miroasă diferit. Un studiu publicat anul acesta a constatat că, unii oameni care se spală cu săpunurile Dove și Simple Truth devin mai atractivi pentru țânțari, în timp ce spălarea cu săpunul Native îi face mai respingători. 

2. Bananele

Un studiu american a constatat că, pentru unii oameni, țânțarii au fost mai atrași de mirosul mâinilor lor după ce au mâncat o banană.

Totuși, acest lucru nu e valabil pentru toate fructele. Aceleași metode au fost repetate folosind struguri și nu a existat nicio schimbare în atracția țânțarilor față de voluntari după ce aceștia i-au mâncat.

3. Berea

Un studiu din 2010 a măsurat cât de atractivi au oamenii pentru țânțari înainte și după ce au băut fie bere, fie apă. După ce au băut bere, mirosul corporal al voluntarilor era mai atractiv pentru țânțari.

Dar nu a existat nicio schimbare în modul în care țânțarii s-au apropiat de voluntari după ce au băut apă. 

4. Deodorant

Un studiu publicat în Nature a constatat că un compus din deodorante (tetradecanoat de izopropil) a respins țânțarii, împiedicându-i să se așeze pe suprafața acoperită cu deodorant. De fapt, a existat o scădere cu 56% a contactelor cu țânțari. 

Este și mai important să nu uitați să vă dați cu deodorant atunci când faceți mișcare, deoarece un alt studiu din Nature a constatat că țânțarii sunt mai atrași de oamenii care transpiră. 

5. Usturoi și vitamina B

Mulți oameni mănâncă usturoi și iau suplimente de vitamina B ca remediu împotriva țânțarilor. Într-un studiu din 2005, participanții au fost expuși la țânțari după ce au consumat usturoi sau un placebo. Numărul de înțepături de țânțari, alături de alte măsurători, a fost înregistrat, iar rezultatele nu au oferit nicio dovadă că usturoiul respinge țânțarii.

În mod similar, un alt studiu din 2005 a constatat că nu există niciun efect al luării suplimentelor de vitamina B asupra atractivității mirosului pielii pentru țânțari.

6. Deet repellent (spray anti-țânțari)

Deet este o substanță chimică care se găsește în multe insecte și poate fi folosit pe piele. Nu miroase prea bine și poate fi puțin uleios, dar este oarecum eficient.

7. Tratarea hainelor cu insecticid

Daca nu iti place ideea de a pune repellent direct pe piele, iti poti pulveriza hainele cu insecticid, precum permetrina. Aceasta este o modalitate eficientă de a preveni țânțarii să muște pielea acoperită de îmbrăcămintea tratată și este o tehnică folosită de armată, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel