7 elevi de gimnaziu sunt “Super-eroii” Odyssey of the Mind!
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Premierea
Premierea
Pentru prima oară în România, în acest an, o trupă formată din elevi de gimnaziu a obținut calificarea la prestigiosul concurs Eurofest 2017, care se va desfășura în Belarus, în perioada 28 aprilie - 3 mai. 

La începutul anului 2017, 8 echipe de copii au participat în cadrul proiectului Odyssey of the Mind la o competitie de creativitate. Pentru prima dată de când există acest concurs în România, calificarea pentru Eurofest 2017 a fost obținută de către o echipă de elevi de gimnaziu. Echipa coordonată de actrița Dana Piroiu a fost formată din: Claudia Golăeş (13 ani), Miruna Sabău (14 ani), Rareş Ilie (13 ani), Vlad Pălică (15 ani), Ştefan Preoteasa (12 ani), Alexia Nedelcu (13 ani) și Maria Răileanu (12 ani), toți membri ai Clubului de teatru Rogvaiv by Dana Piroiu. 

Odyssey of the Mind este un program educațional internațional ce oferă prilejul rezolvării creative a unor probleme pentru copii și tineri de toate vârstele, de la învățământul primar, până la cel universitar, cu specific pentru fiecare categorie în parte. Obiectivele proiectului sunt dezvoltarea creativității participanților prin rezolvarea unor probleme extrem de variate și complexe, cât și dezvoltarea abilităților de lucru în echipă, încadrare într-un buget și comunicare. 

Pentru echipa sa, actrița Dana Piroiu a ales problema cu numărul 5 din concurs: Suspans cu supereroi! – Creativitatea dispare de pe Planetă, iar echipa Odyssey trebuie să o salveze! Gadget-urile acaparează viețile marilor creatori de frumos. Noi am creat o piesă umoristică în care un supererou neașteptat va întâmpina trei situații în care trebuie să salveze creativitatea. Supereroul își schimba înfățișarea când își folosește superputerea, însă este un personaj obișnuit din societate când nu o folosește. Sceneta include, de asemenea, un ajutor de erou neîndemânatic, un inamic al supereroului, coregrafia unei bătălii și un final care lasă audiența în suspans. 

“Participarea la Odyssey of the Mind a fost o imensă provocare pe care am acceptat-o împreună cu cei 7 copii, membri ai trupei de teatru Rogvaiv. Am avut doar 2 luni la dispoziție pentru a pregăti scenariul și spectacolul în limba engleză, așa cum cere regulamentul concursului. A fost un efort de echipă imens, iar elevii și-au pus toate resursele la dispoziție pentru ca spectacolul să fie gata la timp. Mă bucură faptul că am reușit să spargem gheața și să ne calificăm pentru etapa europeană a concursului care va avea loc lângă Minsk, Belarus, între 28 aprilie și 3 mai 2017. Din păcate, însă, nu toți părinții vor putea susține costurile de transport și cazare ale copiilor și va trebui să apelăm la ajutorul unor firme private pentru a sponsoriza această deplasare. Ar fi păcat ca toată munca și creativitatea acestor copii să se oprească aici”, spune Dana Piroiu, coordonatoarea trupei Rogvaiv.

Echipa Rogvaiv 

Dana Piroiu este actriță și cântăreață profesionistă, iar de 12 ani conduce cu succes unul dintre cele mai cunoscute cluburi de teatru si canto pentru copii – Rogvaiv by Dana Piroiu. A realizat nenumărate spectacole cu și pentru copii, a înregistrat melodii celebre pentru cei mici și este prezentă pe CD-urile din seria Jucării produse de Bis Music, pe postul de radio ItsyBitsy si pe canalul muzical pentru copii TraLaLa. A făcut parte din comisiile de jurizare a unor festivaluri si concursuri de teatru si muzica dedicate copiilor și adolescenților. A jucat in piesa de teatru "Accidentul" pe scena teatrului Bulandra si in numeroase seriale tv. A realizat nenumărate momente artistice în cadrul trupei de actori a Cotton Club și a participat la primele ediții ale festivalului Bucureștiul la 1900 organizat de Fundația D`ale Bucureștiului.

 

Trupa Rogvaiv


Claudia Golăeş este elevă în clasa a 7-a la Şcoala Constantin Brâncuşi - “Pasiunea mea principală este teatrul, deoarece cred cu tărie că după mulţi ani am putut să las deoparte inhibiţiile şi să arăt cine sunt cu adevărat, indiferent de părerea celorlalţi. De-a lungul anilor, împreună cu colegii mei, am lucrat la câteva spectacole de teatru şi pot spune că rezultatul a fost incredibil. Nimic nu se compară cu sentimentul pe care îl am pe scenă, când oamenii se ridică în picioare şi mă aplaudă și sunt copleşită de emoţii. Am vrut să particip la un concurs de creativitate, deoarece, în primul rând, ştiam că va fi o experienţă, pe care, cu siguranţă, nu o voi uita vreodată”. 

Răileanu Maria Daria – “Iubesc teatrul deoarece îmi place să experimentez diferite ipostaze de viață, iar teatrul îmi stimulează creativitatea și deschide fiecărui om poarta spre universul ficțional, dar si spre cel real. Am ales să particip la un concurs de creativitate deoarece mă stimulează, mă provoacă, îmi pune imaginația la încercare, îmi îmbogățesc interiorul și, prin cuvântul creativitate, îmi dau seama că imposibilul poate deveni oricând posibil. Am ales un curs de teatru deoarece reprezintă cea mai complexă formă artistică de exprimare. Teatrul reprezintă literatură, muzică, mișcare scenică, emoție și filozofie, cu alte cuvinte, teatrul este cheița imaginară ce deschide cămăruța noastră interioară numită "suflet".”

Nedelcu Alexia-Maria a.k.a Lexy – “Consider teatrul ca o artă a personalității plină de mistere, exact ca o junglă. Relația mea cu teatrul este ca a unui explorator în această junglă. Adevărul este că nu eu l-am ales, el m-a ales pe mine! Premiul câștigat la Odissey of the Mind m-a făcut să mă gândesc la faptul că este o adevărată provocare să testezi cât de departe poți merge cu creativitatea în privința celor mai banale lucruri. Am ales un curs de teatru deoarece actoria îmi permite să experimentez diferite personalități și tipuri de persoane si mă ajută să mă descopăr pe mine însămi.”

Vlad Andrei Pălică – “Pasiunile mele sunt actoria, scrisul poeziilor și al povestirilor și lectura, întrucât toate acestea se îmbină între ele, implicând creativitatea și având un element comun, anume, imaginația. Consider că teatrul mă ajută să pătrund într-o altfel de lume, atât de diferită față de cea rece din exterior. Prefer atât să vizionez spectacolele noastre din anii trecuți, cât și să urmăresc piese din cadrul altor teatre din oraș, pentru că experiențele acestea mă îmbogățesc sufletește.  Concursul ,,Odissey of the mind” a reprezentat pentru noi atât o experiență interesantă, cât și o evaluare a muncii noastre. Am dorit să-mi înving timiditatea și reținerile și să colaborez cu un grup de copii de vârsta mea, să îmi dovedesc că pot fi sociabil și că mă pot adapta cu ușurință. Și iată, am realizat progrese! “

Ilie Rareș Andrei – “Urmez cursurile de teatru de 7 ani și îmi place faptul că aici mă pot exprima liber, îmi dezvolt creativitatea și imaginația, descopăr lucruri noi și scap de stres.“

Miruna Sabău – “Teatrul este unul dintre hobby-urile mele, iar atunci când joc sau interpretez un rol simt că fac ceea ce trebuie, că acesta este destinul meu și mă simt bine. Acest concurs de creativitate ne-a demonstrat mie, dar și colegilor mei, că munca în echipă nu este foarte ușor de coordonat și că avem încă multe de învățat împreună. Am participat la Odissey of the Mind deoarece am vrut să-mi demonstrez mie însămi că voi reuși. “ 

Victor Ștefan Preoteasa  - “Îmi place teatrul deoarece îmi dezvoltă creativitatea și mă ajută să ies din carapace'. Îmi dă posibilitatea să cunosc  și alți copii pasionați de teatru și am posibilitatea să intru în pielea personajelor.”

 

Dana Piroiu


Despre concursul Odyssey of the Mind

În anul 1978, doi profesori americani de la Glassboro State College, devenit între timp Rowan University din Glassboro New Jersey, au pus bazele acestei competiții originale, devenite extrem de populare în prezent în țări precum Argentina, Australia, Belarus, Canada, China, Cehia, Coreea de Sud, Elveția, Germania, Grecia, Hong Kong, Ungaria, Japonia, Kazahstan, Lituania, Marea Britanie, Mexic, Moldova, Polonia, Rusia, Slovacia, Singapore. Au participat și echipe din România în ultimii ani, iar în 2012, în Slovacia, și în 2014, în Rusia, echipa țării noastre a câștigat faza continentală a concursului Odyssey of the Mind, însă în niciunul dintre ani copiii nu au putut merge la etapa internațională, care se desfășoară întotdeauna în (prea) îndepărtata Americă. Părinții n-au putut să-și asume o cheltuială atât de mare.

Deplasarea fiecărui copil pentru etapa europeană a concursului costă 650 de euro. Cei care doresc să-i sprijine financiar, sunt rugați să se adreseze organizatorilor Odissey of the Mind România - http://www.odysseyofthemind.ro/.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel