Data actualizării:
Data publicării:

7 beneficii surprinzătoare ale ceaiului de scorțișoară

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik @fabrikasimf
FOTO: Freepik @fabrikasimf

Ceaiul de scorțișoară este gustos și plin de antioxidanți. Iată șapte beneficii pe care le obțineți dacă beți un astfel de ceai.

Scorțișoara este unul dintre cele mai populare condimente, care poate fi adăugat cu succes în deserturi, precum turta dulce sau orezul cu lapte, dar și în vinul fiert, atât de îndrăgit în timpul sezonului rece. Scorțișoara are note lemnoase, picante, dar și ușor dulci.

Atunci când este adăugată în ceaiuri, scorțișoara adaugă o notă de dulceață, și poate ajuta la echilibrarea altor condimente puternice în amestecurile de ceaiuri condimentate.

Pe lângă gustul pe care îl oferă, scorțișoara are și o serie de beneficii importante pentru sănătate, de la stimularea funcției cognitive până la efectele antioxidante și antiinflamatorii.

Potrivit indicelui ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen), scorțișoara are o capacitate antioxidantă foarte ridicată,  de  131.420 μ mol/100 g, scrie Superfoodly.

Conform teoriei radicalilor liberi a îmbătrânirii și a bolilor, un aport ridicat de antioxidanți din alimente va încetini procesele oxidative și daunele provocate de radicalii liberi care contribuie la degenerarea și bolile legate de vârstă, între care se află cele neurodegenerative (Parkinson și Alzheimer), dar și bolile de  inimă sau diferite tipuri de cancere.

Beneficiile ceaiului de scorțișoară

Scorțișoara are o varietate de beneficii impresionante pentru sănătate, care o fac să fie un plus important pentru un stil de viață sănătos.

Conținut ridicat de antioxidanți

Așa cum am menționat anterior, scorțișoara este unul dintre condimentele cu un conținut ridicat de antioxidanți.

Antioxidanții acționează pentru a reduce radicalii liberi dăunători din organism și pentru a promova sănătatea celulară. 

Reduce inflația

S-a demonstrat că scorțișoara ajută la reducerea inflamației și la calmarea durerii.

Astfel, fie că suferiți de o inflamație temporară din cauza rănilor sau a exercițiilor fizice, fie că vă confruntați cu afecțiuni inflamatorii cronice, cum ar fi artrita, o ceașcă de ceai de scorțișoară poate avea efecte antiinflamatorii puternice.

Susține sănătatea inimii

Scorțișoara sprijină sănătatea inimii și poate ajuta la tratarea bolilor cardiovasculare și la reducerea colesterolului dăunător.

O ceașcă de ceai de scorțișoară este o modalitate simplă și ușoară de a contribui la îmbunătățirea sănătății inimii tale!

Are proprietăți antibacteriene

Scorțișoara conține proprietăți antibacteriene unice care pot ajuta să te protejeze împotriva infecțiilor și să te menții în siguranță și sănătos. Acest lucru se datorează prezenței cinnemaldehidei și a eugenolului, ambele cu efecte antibacteriene.

Calmează durerile menstruale

De asemenea, studiile au arătat că scorțișoara poate avea un efect  puternic atunci când vine vorba de ameliorarea simptomelor asociate cu menstruația, precum durerile menstruale, grețurile și sângerarea menstruală abundentă.

Ceaiul de scorțișoară poate să fie un remediu eficient și sigur pentru perioada menstruală.

Benefic pentru creier

Cercetările privind efectele cognitive ale scorțișoarei sunt încă în curs de desfășurare, dar studiile preliminare au sugerat că scorțișoara poate contribui la îmbunătățirea funcției cognitive, dar și la reducerea tulburărilor cognitive. Astfel, scorțișoara poate ajuta la îmbunătățirea memoriei și poate acționa în prevenirea afecțiunilor cognitive degenerative, precum boala Alzheimer, una dintre cele mai frecvente forme de demență.

Calmează durerile de gât

Scorțișoara conține proprietăți antimicrobiene și antiinflamatorii care pot ajuta la calmarea durerilor de gât. Dacă vă simțiți rău, o ceașcă de ceai de scorțișoară vă poate ajuta să vă simțiți un pic mai bine, scrie Artful Tea.

Cum se prepară ceaiul de scorțișoară

Ceaiul de scorțișoară poate fi pregătit atât prin utilizarea batoanelor de scorțișoară, dar și prin adăugarea de praf de scorțișoară în ceaiurile pe care le consumați în mod curent, ceai negru sau ceaiuri de plante.

Astfel, pentru ceaiul negru scorțișoară folosiți o linguriță de ceai la 180 ml de apă și o linguriță rasă de scorțișoară. Se infuzează pentru 3-5 minute.

În cazul care consumați ceaiuri de plante, timpul de infuzare este ceva mai mare, de 4-6 minute.

Citește și: 5 ceaiuri care topesc grăsimea de pe abdomen

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel