Data actualizării:
Data publicării:

7 băuturi care vă ”taie” pofta de zahăr. Una dintre ele poate să fie consumată la orice vârstă

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Șapte băuturi care vă ”taie” pofta de zahăr. Una dintre ele este la îndemâna tuturor.

Consumul excesiv de zahăr poate duce la o serie de boli, precum obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare, motiv pentru care, pe termen lung, reducerea acestuia din alimentație poate să vină cu beneficii importante pentru sănătate, de la scăderea în greutate, îmbunătățirea sănătății dentare, dar și reducerea riscului de diabet sau boli de inimă.

Pe de altă parte, renunțarea la zahăr poate să ducă uneori la simptomele specifice sevrajului de zahăr, care se pot manifesta sever, senzație cunoscută și ca ”gripă keto”. Simptomele sevrajului de zahăr includ: pofta, oboseala, iritabilitate sau dispoziție depresivă.

Pentru a trece cu succes peste momentele de sevraj de zahăr, specialiștii în nutriție vin cu câteva recomandări privind băuturile și care ar putea să vă ”taie” pofta de zahăr.

7 băuturi care ”taie” pofta de zahăr

Iată care sunt cele șapte băuturi care vă ajută să ”tăiați” pofta de zahăr și care ar putea să reducă inclusiv simptomele sevrajului de zahăr.

Apa

Banala apă este cea mai la îndemână băutură pe care o puteți bea pentru a reduce pofta de zahăr, într-un mod natural și ieftin.

Explicația este una simplă. Cei mai mulți oameni cred că le este foame, când de fapt le este sete. Astfel, dacă vă lovește pofta de zahăr, beți apă, cae vă ajută și să vă potoliți setea, dar și să gestionați pofta de dulce, care de multe ori duce la a consuma și altceva pe lângă ”ceva dulce”.

Apa infuzată

Pentru cei care nu sunt ”prieteni” cu apa și nu pot să o ba în forma simplă există o variantă care aduce puțină savoare. Apa infuzată este o modalitate răcoritoare de a rămâne hidratați prin infuzarea fructelor, legumelor și ierburilor în apă rece. Când vine vorba de gestionarea poftelor de zahăr, apa infuzată poate fi un aliat puternic.

Dulceața naturală din fructe precum fructele de pădure, pepenele roșu sau citricele vă poate satisface pofta de dulce fără a avea nevoie de zaharuri adăugate, ajutând la reducerea poftelor într-un mod sănătos și hidratant.

Suc de pepene roșu

Sucul de pepene roșu este o alternativă dacă vreți să bei ceva dulce, hidratant, dar și un sprijin în gestionarea poftei de zahăr. Un pahar de 300 ml suc de pepene roșu (făcut doar cu suc de pepene roșu) oferă aproximativ 70 de calorii și zero grame de zahăr adăugat, însă trebuie să rețineți că acesta conține zaharuri naturale, deci este indicat să nu abuzați de el.

Principalul motiv pentru care sucul de pepene roșu se află pe lista de băuturi care taie pofta de dulce este că acesta reprezintă o sursă naturală de magneziu.

Deficitul de magneziu poate juca un rol semnificativ în stimularea poftei de zahăr, deoarece acest mineral este esențial pentru metabolismul glucozei.

Matcha

Matcha este o pulbere fin măcinată din frunze de ceai verde special cultivate și prelucrate și care a câștigat popularitate pentru gustul său unic, beneficiile pentru sănătate și semnificația culturală în ceremoniile de ceai.

Capacitatea sa de a ajuta la gestionarea poftelor de zahăr provine din conținutul său ridicat de L-teanină, un aminoacid care promovează relaxarea și starea de bine, reducând în același timp stresul și anxietatea, care sunt declanșatori comuni ai poftelor de zahăr.

Kombucha

Kombucha, un ceai fermentat, are printre beneficii potențialul de a ajuta la gestionarea nivelului de zahăr din sânge.

Acest efect benefic este acidului acetic, produs în timpul procesului de fermentare și care se crede că îmbunătățește sensibilitatea la insulină, permițând organismului să utilizeze glucoza mai eficient și, potențial, să scadă nivelul de zahăr din sânge.

În plus, kombucha conține probiotice, care contribuie la un microbiom intestinal mai sănătos - un factor legat de îmbunătățirea metabolismului glucozei și de anumite pofte și dorințe alimentare.

Oțet de de cidru 

Porțiile mici de oțet de mere concentrat, adesea amestecat cu apă și uneori îndulcite cu miere sau aromatizate, pot să ajute la gestionarea poftei de zahăr.

La fel ca și la kombucha, acidul acetic din oțetul de mere, încetinește digestia carbohidraților, ceea ce duce la o eliberare mai treptată a glucozei în fluxul sanguin.

Acest proces poate ajuta la atenuarea vârfurilor de zahăr din sânge care duc adesea la creșterea poftei de zahăr.

Sucuri cu conținut redus de zahăr

Sucurile cu un conținut mai scăzut de zahăr pot fi o alegere tactică pentru cei care doresc să își controleze sau să își reducă pofta de zahăr. Aceste băuturi conțin, de obicei, mai puțin zahăr decât echivalentele lor cu mult zahăr, ceea ce ar putea duce la un aport redus de zahăr în general.

Atunci când sunt consumate cu moderație, acestea pot satisface dorința de a avea un gust dulce fără a oferi întreaga încărcătură de zahăr găsită în sucurile obișnuite, notează EatThis.

Citește și: 7 beneficii surprinzătoare ale ceaiului de scorțișoară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel