66.128 de persoane înscrise în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Peste 6.000 de români s-au înscris în anul 2019 în Registrul donatorilor, care numără în prezent 66.128 de persoane. În România, în fiecare an, 3 persoane la 100.000 locuitori sunt diagnosticate cu cancere de sânge iar singura soluţie terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice.

Din aprilie 2013 când a devenit funcţional Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, 235 de pacienţi au fost transplantaţi cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiţi. Pentru 9 dintre aceştia, seamănul genetic care a donat pentru o nouă şansă la viaţă a fost găsit în ţară, iar pentru ceilalţi în registrele din Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franţa, Cipru, Israel, Grecia, Elveţia, Suedia, Belgia, Austria sau India.

Pentru 210 dintre pacienţi, reprezentând o treime din totalul pacienţilor aflaţi pe listele de aşteptare ale centrele de transplant de celule stem hematopoietice din România, nu s-a găsit donator un compatibil nici în registrul global, iar pentru 77 dintre pacienţi cu donator compatibil identificat, găsirea acestuia a fost prea târziu şi au pierdut indicaţia de transplant datorită recăderii bolii. În prezent, 37 de pacienţi români sunt în aşteptarea unui donator.

Acest tratament poate salva viaţa pacienţilor în cazul a peste 70 de boli grave de sânge, printre care se numără leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică şi anemiile hemolitice ereditare severe, dar şi afecţiuni precum sindromul mielodisplazic, boli ereditare ale sistemului imunitar şi tulburările metabolice moştenite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel