Data actualizării:
Data publicării:

6 beneficii ale dușului cu apă rece

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
A rămâne fără apă fierbinte în timpul dușului ar putea fi de fapt un lucru bun. Un duș rece, chiar și pentru câteva minute, poate funcționa ca terapie pentru a te ajuta să te vindeci, să te recuperezi și, în general, să te simțiți bine, mai ales după exerciții fizice.

De ce dușurile reci ar putea fi bune pentru tine

Dușurile reci nu sunt tratamentul principal pentru nicio afecțiune, iar cercetările concludente despre terapia cu rece sunt încă limitate. Dar un duș rapid cu apă rece poate fi benefic atunci când este utilizat pentru ameliorarea simptomelor.

Dușurile reci pot:

1. Întări imunitatea 

Trecerea de la un duș fierbinte la unul rece - chiar și pentru câteva minute - te poate proteja de viruși. Șocul apei reci poate stimula celulele sanguine care luptă împotriva infecțiilor (leucocitele). Un studiu din Țările de Jos a constatat că persoanele care au trecut la dușuri reci timp de 30, 60 sau 90 de secunde pentru o perioadă de 90 de zile s-au declarat mai puțin bolnavi decât persoanele care nu au trecut la dușuri reci.

2. Combate simptomele depresiei

Sunt disponibile cercetări limitate despre efectele terapiei cu apă rece asupra depresiei. Dar cercetările care există arată unele rezultate pozitive. Într-un studiu clinic, participanții care au făcut dușuri reci zilnice, timp de câteva luni, au raportat scăderea simptomelor depresiei. Cercetări suplimentare sugerează că apa rece îți poate îmbunătăți starea de spirit și poate reduce anxietatea.

3. Îmbunătățește circulația

În timpul dușului rece corpul tău intră în „modul de supraviețuire”, lucrând din greu pentru a-și menține temperatura. Acest lucru stimulează corpul să crească circulația fluxului sanguin.

„Creșterea circulației redistribuie sângele și furnizează sânge proaspăt oxigenat în zonele corpului care trebuie să se recupereze”, spune dr. Hame. „Reduce timpul necesar mușchilor pentru a se recupera după exercițiu.” În timp, sistemul tău circulator poate deveni mai eficient și poate mișca sângele prin corp mai repede, util pentru oricine are hipertensiune arterială sau diabet.

4. Crește metabolismul

Corpul tău consumă energie încercând să rămână cald într-un duș rece. Rezultatul poate fi o cantitate mică de calorii arse și un metabolism crescut. Dar nu trebuie să renunți încă la alimentația sănătoasă și la exercițiile fizice. Cercetările asupra acestui beneficiu sunt limitate.

5. Reduce inflamația și previne durerile musculare

Temperaturile reci fac ca vasele de sânge să se îngusteze. Când se întâmplă acest lucru, sângele se deplasează în corp și în organele vitale. Sângele devine în mod natural bogat în oxigen și nutrienți în timpul procesului. Pe măsură ce corpul tău se încălzește din nou, vasele de sânge se dilată, aducând sângele oxigenat înapoi în țesuturi. Pe măsură ce curge înapoi, ajută la eliminarea inflamației - o cauză a durerii musculare cu debut întârziat, care poate apărea la câteva zile după exercițiu.

6. Calmează durerea localizată

Un duș rece ameliorează durerea prin reducerea inflamației, dar interferează și cu percepția creierului tău asupra durerii, potrivit Uclahealth.org

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel