50 de ani de la primul pas pe Lună: Astronautul Michael Collins s-a întors la rampa de lansare de la Cape Canaveral
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Michael Collins, unul dintre cei trei astronauţi ai misiunii Apollo 11, a revenit marţi la baza Cape Canaveral, din Florida, pentru a marca aniversarea a 50 de ani de la lansarea misiunii care a transportat primii oameni pe Lună, la 20 iulie 1969, relatează dpa.

Michael Collins, în vârstă de 88 de ani, s-a aflat la rampa de lansare 39A de la baza NASA pentru a marca momentul exact, la ora 09:32, pe 16 iulie 1969, când el şi ceilalţi doi astronauţi ai misiunii Apollo 11, Buzz Aldrin şi Neil Armstrong, s-au urcat la bordul rachetei Saturn V care urma să-i ducă spre Lună.

Collins, care s-a aflat la cârma modulul de comandă de pe orbita lunară, în timp ce Armstrong şi Aldrin au pus piciorul pe Lună, a spus că 'este un sentiment minunat să revină' în acest loc, potrivit NASA.

Michael Collins a spus că şi-ar fi dorit ca Aldrin, 89 de ani, care a fost de asemenea invitat la rampa de lansare dar nu a participat la eveniment, şi Armstrong, care a murit în 2012, să fi împărtăşit acest moment.

'A fost diferit de data asta. Aş fi vrut să mă întorc şi îi pun lui Neil o întrebare şi poate să îi spun ceva lui Buzz Aldrin, însă bineînţeles, sunt aici de unul singur', a spus el.

Astronautul a vizitat centrul de control pentru a se întâlni cu controlorii de zbor şi cu tehnicienii NASA care lucrează la programul Artemis, creat pentru a readuce echipaje de astronauţi americani pe Lună, şi în cele din urmă pentru a-i duce pe Marte.

Într-un eveniment separat la Washington, costumul de astronaut al lui Armstrong a fost expus pentru prima dată în ultimii 13 ani la National Air and Space Museum. 

Evenimente sunt programate să aibă loc toată săptămâna la Washington şi în alte locuri din ţară, până sâmbătă, 20 iulie, când se împlinesc 50 de ani de la aselenizare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel