Data publicării:

5 sfaturi care vor ajuta orice persoană să nu se mai simtă stânjenită în situații incomode

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp

Încurajarea oferită de apropiați, prin critici constructive, îți va oferi sfaturi valoroase despre lucrurile pe care le poți schimba la tine, în procesul de adaptare la orice situație.    

Într-adevăr, este mult mai greu să faci față unei situații atunci când primești critici toxice sau atacuri la persoană. În cazul în care ești o persoană anxioasă, aceste împrejurări atârnă și mai mult în jurul evoluției tale.

Chiar și așa, vrei să îți depășești condiția, te „îmbărbătezi” și decizi să participi la un eveniment social în viitorul apropiat – să zicem, o nuntă, o conferință sau chiar o întâlnire Zoom cu colegii tăi.

Sigur, s-ar putea să fii o persoană care prosperă în interacțiunile interpersonale, dar să recunoaștem – nimeni nu se simte printre alți oameni precum peștele în acvariu. Mai ales, izolarea din timpul pandemiei ne-a făcut pe toți incomozi din punct de vedere social.

Dacă te lupți să faci față într-un cadru social, este important să știi că nu ești singur. „Anxietatea socială este o frică comună și potențial debilitantă, pe care o trăim cu toții”, spune psihologul Romeo Vitelli, consultant pentru Mom Loves Best. Și frica nu este limitată de context; poate implica aproape orice situație socială în care interacționăm cu alți oameni, susține Vitelli.

Dacă v-ați confruntat vreodată cu anxietatea socială, este posibil să fi simțit orice, de la disconfort ușor până la neliniște debilitantă. Veștile bune? Este cu adevărat posibil să-ți depășești nesiguranța.

Practică reducerea anxietății

În situațiile de vorbit în public, practica este esențială, spune Vitelli. „Este important să reproducem cât mai mult posibil starea reală a vorbirii în public, cum ar fi vorbirea în fața unui public restrâns de susținători”, spune el. Făcând acest lucru, vom crea amintiri pozitive pentru a trece peste gândurile din experiențele rele anterioare.

Dacă nu puteți evoca un public, încercați să vă înregistrați video, sugerează Vitelli. Dar nu exersați până la punctul în care să vă blocați atunci când întâmpinați situații reale. În schimb, el spune că obiectivul este să dobândești suficientă practică pentru a ușura dificultatea de a face față într-o situație socială reală.

Dacă în mod normal vă simțiți anxioși înaintea oricărui eveniment social important, încercați o tehnică de terapie dialectică comportamentală (DBT) numită „coping ahead”, sugerează Michelle Dunn, consilier de sănătate mintală la Michelle Dunn Counseling, din Denver.

„În primul rând, imaginează-te în situația specifică față de care simțiți anxietate”, spune Dunn. „Apoi, identifică abilitățile de adaptare pe care le poți folosi. În cele din urmă, exersează totul în imaginația ta.” 

Încearcă să ajungi mai devreme

Dacă ești introvertit, intrarea de unul singur într-o încăpere aglomerată poate exacerba sentimentele de stângăcie. De aceea, a fi la timp sau a sosi mai devreme poate ajuta la reducerea anxietății în astfel de situații, spune Dunn. Poate fi mai ușor să inițiezi o conversație cu mai puține persoane în cameră.

Potrivit lui Vitelli, vorbitul mai devreme cu oamenii, la un eveniment, vă poate oferi încrederea de a interacționa mai departe pe măsură ce sosesc mai mulți invitață. El sugerează că ar fi o idee bună și să te oferi ca ajutor pentru organizare.

„Acest lucru vă oferă ceva de făcut pentru a vă ajuta cu fluturii din stomac. De asemenea, vă oferă mai mult timp pentru pregătire și vă dă ocazia să salutați noi oaspeți pe măsură ce sosesc”, spune Vitelli.

Tratează-i întotdeauna pe ceilalți așa cum ai vrea să te trateze și ei

Fă complimente, dar asigură-te că sunt sincere - nu vrei să pari prea încurajator. „Chiar dacă vă simțiți stânjeniți, încercați să nu arătați asta prea mult și remediați-vă anxietatea bucurându-vă de decor cât mai mult posibil”, spune Vitelli.

Este important să vă exprimați interesul față de alți oameni fără a pune întrebări incomode, spune Vitelli. Asta înseamnă evitarea subiectelor controversate precum politica sau religia. „Ești acolo pentru a socializa, nu pentru a dezbate”, spune Vitelli.

Acordați atenție limbajului corporal - este esențial. „Dacă stați cu brațele încrucișate peste piept și corpul pare strâns și închis, probabil că oamenii nu vor dori să se angajeze într-o conversație cu voi”, spune Dunn. ”Simplul zâmbet și un limbaj deschis al corpului îi pot face pe oameni să se simtă confortabili în prezența voastră”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel