Data actualizării:
Data publicării:

5 pași pentru un somn mai bun conform oamenilor de știință

Autor: Mihai Preda | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @senivpetro
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @senivpetro

Aproape o treime dintre adulții americani spun că nu dorm cele șapte-nouă ore recomandate pe noapte, iar stresul, anxietatea și presiunea productivității sunt printre principalele cauze.

„Trebuie să înțelegeți de ce are nevoie corpul dvs. și să încercați din greu să prioritizați asta, nu să vedeți somnul doar ca ceea ce rămâne din zi”, a spus Molly Atwood, profesor asistent de psihiatrie și științe comportamentale la Școala de Medicină Johns Hopkins, scrie Associated Press.

Nu vă lăsați păcăliți de trendurile online sau de metode neverificate când vine vorba de somn. În schimb, încercați aceste trucuri simple recomandate de experții în somn.

Creați o zonă de tranziție

Stresul legat de muncă este inevitabil și poate fi greu să vă deconectați. Încercați să creați o „zonă de tranziție” între sfârșitul zilei de lucru și ora de culcare. Experții sugerează să lăsați munca și responsabilitățile zilnice deoparte cu aproximativ o oră înainte de culcare. Nu verificați e-mailul, nu plătiți facturile, evitați treburile casnice sau parcurgerea nesfârșită a rețelelor de socializare. În schimb, creați o rutină care să vă ajute să vă relaxați: citiți o carte, dedicați-vă unui hobby sau petreceți timp cu cei dragi.

Atenție la ceea ce mâncați

O masă copioasă chiar înainte de culcare vă poate perturba somnul, așa că încercați să mâncați mai devreme seara. Gustările cu proteine sau grăsimi sănătoase, cum ar fi brânza, migdalele sau untul de arahide pe pâine integrală, vă pot ajuta să evitați senzația acută de foame la culcare.

Evitați cofeina și alcoolul

Un pahar de alcool pe seară sau un espresso după cină s-ar putea să vă dea o senzație de relaxare inițială, dar vă pot afecta calitatea somnului pe termen lung. Alcoolul perturbă ciclul de somn și vă poate trezi mai des în timpul nopții. Cofeina este un stimulent care blochează adenozina, un produs chimic care contribuie la senzația de somnolență - și poate dura până la 10 ore pentru ca organismul să o elimine.

Limitați tehnologia

Lumina de la telefoane și de la ecranele computerelor poate perturba ritmul circadian sau ceasul intern care ne trezește în mod natural, prin suprimarea melatoninei, hormonul care ajută la somn. Autodisciplina este esențială pentru a înceta navigarea pe internet sau vizionarea de seriale cu câteva ore înainte de culcare.

Consultați medicul

Dacă ați încercat diverse metode și tot nu reușiți să vă odihniți bine timp de mai mult de o lună, experții recomandă să consultați un medic. Acest lucru este valabil mai ales dacă nopțile nedormite vă interferează cu performanța la locul de muncă sau cu starea de spirit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel