Data publicării:
5 oceane la nivel global. National Geographic va recunoaște noul Ocean Sudic
National Geographic Society va recunoaște un nou ocean în zona Antarcticii, respectiv Oceanul Sudic. Numărul total de oceane la nivel global ajunge astfel la 5.
National Geographic Society, o organizație științifică și educaţională non-profit, cu standarde de cartografiere menționate de multe atlase şi hărți, a anunțat că va recunoaște un nou ocean în zona Antarcticii.
Lumea va avea astfel, după noua împărți a apelor, cinci oceane. National Geographic Society a precizat că Oceanul Sudic, cunoscut și ca Oceanul Antarctic sau Oceanul Austral, este format din apele din jurul Antarcticii, până la 60 de grade latitudine sudică, scrie The Guardian.
Geograful Alex Tait a declarat că apele din jurul Antarcticii formează o 'regiune ecologică distinctă definită de curenții și temperaturile oceanice', lucru cunoscut de oamenii de știință de mult timp.
De altfel, organismul de cartografiere al Statelor Unite ale Americii recunoaște deja Oceanul Sudic ca ocupând același teritoriu.
Tait a mai spus pentru Washington Post că 'este foarte important atât din punct de vedere educaţional, cât şi din punct de vedere al etichetării hărţilor, să atragem atenţia asupra Oceanului Sudic ca al cincilea ocean'.
VEZI ȘI: Imagini de înaltă rezoluție cu Ganymede, cel mai mare satelit din Sistemul Solar
VEZI ȘI: Pentagonul confirmă că videoclipurile cu „OZN-uri piramidale” sunt autentice / VIDEO+FOTO
Cercetătorii japonezi au forat cea mai adâncă gaură oceanică din istorie
O echipă de oameni de știință din Japonia este posibil să fi doborât recordul pentru forarea celei mai adânci găuri oceanice din istorie.
„Acest record a rămas până în dimineața de vineri, 14 mai 2021, când căpitanul Naoto Kimura, de pe nava de cercetare Kaimei, a poziționat vasul într-o zonă în care adâncimea apei este de 8.023 de metri”, a mai spus profesorul Universității din Innsbruck, citat de Fox News.
Gaura a fost forată la aproape 8 kilometri sub nivelul mării în largul coastei Japoniei, în dimineața zilei de 14 mai, într-un efort de a studia istoria seismelor din regiune. Cercetătorii au colectat, de asemenea, cel mai adânc eșantion de până acum, de sub podeaua marină.
„În urmă cu 43 de ani, legendarul vas de foraj Glomar Challenger a stabilit recordul pentru cel mai adânc sit de carotaj din 50 de ani de forări științifice în ocean, recuperând două miezuri lungi de 15,5 și 20,5 m de la o adâncime de 7.034 de metri, respectiv 7.029 metri, în Groapa Marianelor”, a afirmat Michael Strasser, unul dintre șefii expediției (Citește mai mult AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News