5 aspecte de care trebuie să ții cont când iei suplimente alimentare pentru sănătatea ficatului
Iată mai jos cinci aspecte pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a folosi suplimente care pot susține ori ameliora funcția hepatică.
Ficatul este un organ care îndeplinește funcții esențiale pentru sănătatea generală a organismului. Pentru a susține și menține sănătatea hepatică, este recomandat să îți menții greutatea în limite normale, să consumi din abundență fructe și legume, alături de cereale integrale, să reduci cantitatea de grăsimi din alimentație, să limitezi consumul de alcool și să eviți sedentarismul. În plus, poți apela la anumite suplimente alimentare care susțin sănătatea ficatului. Iată mai jos cinci aspecte pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a folosi suplimente care pot susține ori ameliora funcția hepatică.
Alege ingrediente a căror eficacitate este susținută de cercetări științifice
Există o serie de ingrediente care au făcut obiectul a numeroase studii și despre care specialiștii spun că sunt eficiente pentru sănătatea ficatului. Printre acestea se numără:
- silimarina - aceasta este un compus din planta medicinala Silybum marianum, cunoscuta si sub numele de armurariu sau ciulinul laptelui. Silimarina poate ajuta la protejarea ficatului de eventualele leziuni care pot fi cauzate de medicamente, alcool sau alte substante toxice. De asemenea, silimarina, care se găsește în Guard Your Liver supliment alimentar, susține procesul de detoxifiere și are acțiune antioxidantă, prin conținutul de fosfolipide esențiale, protejând celulele hepatice de acțiunea nocivă a radicalilor liberi
- N-acetilcisteina (NAC) - un compus derivat din aminoacidul cisteină, aceasta acționează ca un antioxidant puternic ce stimulează refacerea rezervelor de glutation, un compus cu proprietăți antioxidante major prezent în ficat. Totodată, reduce inflamația în ficat, prevenind diverse boli hepatice, dar și leziuni și are rol de detoxifiere
- acizii grași Omega-3 - în special acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA) au proprietăți antiinflamatoare, fiind benefici pentru prevenirea bolilor hepatice. Totodată, susțin structura celulară a ficatului, îmbunătățesc fluiditatea membranelor celulare, contribuind la o reglare mai bună a proceselor metabolice, reduc acumularea de grăsime în ficat și pot preveni astfel steatoza hepatică non-alcoolică (ficat gras). De asemenea, oferă protecție împotriva leziunilor hepatice, au efect antioxidant și ajută la reglarea nivelurilor de enzime, contribuind astfel la menținerea unei funcții normale a ficatului
- turmericul - acesta are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, ajutând la neutralizarea radicalilor liberi și reducând stresul oxidativ în ficat. De asemenea, poate stimula producția de bilă de către vezica biliară, favorizând astfel digestia grăsimilor, un lucru necesr pentru funcționarea optimă a ficatului. Studiile sugerează că poate oferi protecție împotriva leziunilor hepatice cauzate de diverse toxine și poate reduce acumularea de grăsimi în ficat.
Datorită proprietăților antiinflamatoare și antioxidante, ingredientele de mai sus sunt frecvent utilizate ca suplimente alimentare în susținerea tratamentelor pentru unele boli hepatice.
Consultă un medic
Înainte de a apela la suplimente alimentare pentru susținerea ori ameliorarea funcției hepatice, este recomandat să consulți un medic sau un nutriționist. Acești experți pot evalua starea ta de sănătate, eventual și în baza unor analize medicale, pot analiza nevoile tale specifice și îți pot recomanda suplimentele alimentare potrivite. Starea de sănătate hepatică poate varia de la o persoană la alta, în funcție de factori precum alimentația, stilul de viață, istoricul medical și predispozițiile genetice.
Ține cont că suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă sănătoasă, ci sunt complementare acesteia
Niciun supliment nu poate înlocui o alimentație echilibrată și sănătoasă. Alimentele integrale, cât mai puțin procesate, bogate în nutrienți, sunt esențiale pentru sănătatea generală, inclusiv cea a ficatului. Suplimentele trebuie să fie utilizate doar pentru a completa o alimentație deja echilibrată și variată.
Respectă modul de administrare
Supradozarea cu anumite suplimente alimentare poate cauza efecte nedorite. Respectă întotdeauna dozele recomandate de medic sau de producător, precum și modul de administrare. În timpul tratamentului, fii atent la manifestările care ar putea fi efecte secundare, de exemplu, durerile stomacale ori reacții alergice. Dacă experimentezi efecte nedorite, întrerupe administrarea produsului și consultă un medic.
Evaluează interacțiunile cu medicamentele
Anumite suplimente pot interacționa cu medicamentele pe care le iei deja. Oferă-i medicului informații despre medicamentele și suplimentele pe care iei, pentru a evita eventuale interacțiuni nedorite.
În concluzie, administrarea de suplimente pentru susținerea sănătății ficatului poate fi benefică, dacă iei în considerare aspectele prezentate mai sus. Nu uita că, pentru a avea un ficat sănătos, este important, în primul rând, să ai un stil de viață echilibrat, de la alimentația adecvată la practicarea de activități fizice, de la eliminarea stresului la controalele medicale preventive efectuate regulat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News