Data publicării:

5 alimente pe care le consumi zilnic, dar care îți pot slăbi sistemul imunitar

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @kamranaydinov
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @kamranaydinov

Dieta influențează modul în care te simți și performanța organismului tău. În timp ce o dietă bogată în nutrienți și echilibrată susține sistemul tău imunitar, o dietă săracă în nutrienți și bogată în alimente ultra-procesate afectează negativ funcționarea sistemului imunitar. Acest articol enumeră 5 alimente care pot slăbi sistemul imunitar.

Zahărul adăugat

Nu există îndoială că limitarea consumului de zahăr adăugat susține sănătatea generală și funcția sistemului imunitar.

Alimentele care ridică semnificativ nivelul de zahăr din sânge, cum ar fi cele bogate în zahăr adăugat, cresc producția de proteine inflamatorii precum factorul de necroză tumorală alfa (TNF-α), proteina C reactivă (CRP) și interleukina-6 (IL-6), toate având un impact negativ asupra funcției imunitare.

S-a demonstrat că nivelurile ridicate de zahăr în sânge pot afecta funcția de barieră a intestinului și pot genera dezechilibre în flora bacteriană intestinală, ceea ce poate modifica răspunsul imunitar și poate face organismul mai susceptibil la infecții.

Numeroase studii au legat nivelurile ridicate de zahăr din sânge de un răspuns imunitar afectat la persoanele cu și fără diabet. În plus, dietele bogate în zahăr adăugat pot crește susceptibilitatea la anumite boli autoimune, inclusiv artrita reumatoidă, la anumite populații.

Limitarea consumului de alimente și băuturi bogate în zahăr adăugat, cum ar fi înghețata, prăjiturile, bomboanele și băuturile zaharoase, poate îmbunătăți starea ta de sănătate generală și susține o funcție imunitară sănătoasă.

3. Sursa foto... (prajituri_32517300.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @azerbaijan_stockers

Alimente sărate

Alimentele sărate precum chipsurile, mesele congelate și fast-food-ul pot afecta răspunsul imunitar al organismului, deoarece dietele bogate în sare pot declanșa inflamații tisulare și crește riscul bolilor autoimune.

Într-un studiu din 2016, 6 bărbați sănătoși au consumat inițial 12 grame de sare pe zi timp de 50 de zile. A urmat o perioadă de aproximativ 50 de zile în care au consumat 9 grame de sare pe zi, apoi 6 grame pe zi pentru o perioadă similară. În cele din urmă, au consumat 12 grame zilnic pentru încă 30 de zile.

Pe dieta bogată în sare de 12 grame pe zi, bărbații au avut niveluri mai ridicate de celule albe din sânge numite monocite și de markeri inflamatori IL-23 și IL-6. De asemenea, au avut niveluri mai scăzute ale proteinei antiinflamatorii IL-10, indicând un răspuns imunitar excesiv.

Sarea poate, de asemenea, să inhibe funcția normală a sistemului imunitar, să suprime răspunsul antiinflamator, să modifice flora bacteriană intestinală și să promoveze generarea celulelor imunitare implicate în patogeneza bolilor autoimune.

De fapt, cercetătorii cred că un consum excesiv de sare ar putea fi asociat cu creșterea bolilor autoimune. În plus, s-a arătat că un consum excesiv de sare agravează bolile autoimune existente precum colita ulcerativă, boala Crohn, artrita reumatoidă și lupus.

Prin urmare, reducerea consumului de sare de masă și a alimentelor bogate în sare poate aduce beneficii funcției tale imunitare.

Alimente bogate în grăsimi omega-6

Organismul tău are nevoie atât de grăsimi omega-6, cât și de grăsimi omega-3 pentru a funcționa corect.

Dieta bogată în grăsimi omega-6 pare să promoveze producția proteinelor proinflamatorii care pot slăbi răspunsul imunitar, în timp ce dietele bogate în grăsimi omega-3 reduc producția acestor proteine și îmbunătățesc funcția imunitară.

Mai mult, studiile asupra persoanelor cu obezitate indică faptul că un aport dietetic ridicat de grăsimi omega-6 poate duce la disfuncții ale sistemului imunitar și crește riscul anumitor afecțiuni precum astmul și rinita alergică.

În orice caz, cercetătorii recomandă menținerea unui echilibru sănătos între grăsimile omega-6 și omega-3 pentru a promova sănătatea generală.

Acest lucru înseamnă consumul mai multor alimente bogate în omega-3, cum ar fi somonul, macroul, sardinele, nucile și semințele de chia, și mai puținelor alimente bogate în omega-6, precum uleiul de floarea-soarelui, uleiul de rapiță, uleiul de porumb și uleiul de soia.

3. Sursă foto... (ulei_40540100.jpg)

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @fabrikasimf

Alimente prăjite

Alimentele prăjite conțin o grupă de molecule numite produse finale de glicație avansată (AGE). AGE-urile se formează atunci când zaharurile reacționează cu proteinele sau grăsimile în timpul gătitului la temperaturi ridicate, cum ar fi în timpul prăjirii.

Dacă nivelurile devin prea ridicate în organismul tău, AGE-urile pot contribui la inflamație și deteriorarea celulară.

Se crede că AGE-urile slăbesc sistemul imunitar în mai multe moduri, inclusiv prin promovarea inflamației, epuizarea mecanismelor antioxidante ale organismului, inducerea disfuncției celulare și afectarea negativă a florei bacteriene intestinale. 

Astfel, cercetătorii consideră că o dietă bogată în AGE-uri poate crește susceptibilitatea la boli precum malaria și poate mări riscul de afecțiuni medicale precum sindromul metabolic, anumite tipuri de cancer și boli de inimă.

Reducerea consumului de alimente prăjite precum cartofi prăjiți, chipsuri, pui prăjit, friptură de vită prăjită, bacon prăjit și pește prăjit va diminua aportul de AGE-uri.

2. Sursa foto... (cartofi-prajiti_46170600.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @jcomp

Carnea procesată

La fel ca alimentele prăjite, carnea procesată conține cantități ridicate de AGE-uri.

De exemplu, un studiu care a analizat conținutul de AGE-uri al a 549 de alimente a constatat că baconul prăjit, cârnăciorii prăjiți, coapsele de pui cu piele la cuptor și friptura de vită la grătar aveau cel mai mare conținut de AGE-uri.

Carnea procesată este, de asemenea, bogată în grăsimi saturate. Unele cercetări sugerează că dietele bogate în grăsimi saturate și sărace în grăsimi nesaturate pot contribui la disfuncții ale sistemului imunitar.

În plus, dietele bogate în grăsimi saturate pot contribui la inflamația sistemului și pot afecta negativ funcția imunitară. Un consum ridicat de carne procesată a fost asociat cu diverse boli, inclusiv cancerul de colon, potrivit Healthline.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel