Data publicării:

40 de morți în urma incendiilor mediteraneene

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Peste 40 de persoane au murit - majoritatea în Algeria - în incendiile mediteraneene care amenință satele și stațiunile de vacanță, iar alte mii au fost evacuate.

Grecia se pregătește pentru mai multe zboruri de evacuare, deoarece incendiile fac ravagii și pe insulele Corfu și Evia. Valul de căldură actual nu pare să treacă și se așteaptă ca temperaturile să crească la peste 44 de grade Celsius, în anumite părți ale Greciei.

Incendiile s-au extins și în Sicilia forțând Italia să închidă pentru scurt timp aeroportul din Palermo.

Vânturile puternice și vegetația uscată le creează dificultăți pompierilor care se luptă în multe zone să stingă flăcările.

Cel mai mare număr de morți de până acum este în Algeria, unde cele 34 de victime au inclus 10 soldați înconjurați de flăcări în timpul unei evacuări în provincia de coastă Bejaia. Bejaia este zona cel mai grav afectată, reprezentând 23 dintre decese, relatează presa locală.

Autoritățile algeriene au declarat că 80% din incendii au fost stinse de duminică, dar eforturile masive pentru stingerea incendiilor continuă, implicând aproximativ 8.000 de persoane, sute de autospeciale de pompieri și câteva avioane.

Incendiile au făcut ravagii și în Tunisia vecină, unde 300 de persoane au fost evacuate din satul Melloula.

În Grecia, Ministerul Protecției Civile a avertizat miercuri despre un „pericol extrem” de incendiu în șase dintre cele 13 regiuni ale țării.

O echipă de oameni de știință - grupul World Weather Attribution - a declarat că valul intens de căldură din această lună în sudul Europei, America de Nord și China ar fi fost practic imposibil fără schimbările climatice induse de om.

Pe insula Rodos, peste 20.000 de oameni au fost evacuați din case și stațiuni din sud în ultimele zile. Un oficial al aeroportului a declarat agenției de presă AFP că peste 5.000 de persoane au zburat acasă cu peste 40 de zboruri de urgență între duminică și marți.

Pe insula Evia, chiar la nord de Atena, doi piloți au murit când avionul lor de pompieri s-a prăbușit într-o râpă. În altă parte pe insulă, cadavrul carbonizat al unui bărbat a fost găsit într-o baracă îndepărtată.

Mii de oameni au fost evacuați și pe Evia și Corfu, în timp ce Creta - o altă destinație importantă de vacanță - este în alertă maximă.

Italia a fost lovită de fenomene meteorologice extreme, cu furtuni în nord și incendii de vegetație în Sicilia și mai multe regiuni sudice.

Un cuplu în vârstă de 70 de ani a fost găsit mort într-o casă incendiată de lângă Palermo, o femeie de 88 de ani a murit și ea în apropierea orașului, iar a patra victimă a incendiului - un bărbat în vârstă de 98 de ani - a fost găsită în Calabria, chiar la est de Sicilia.

„Trăim în Italia una dintre cele mai complicate zile din ultimele decenii - furtuni, tornade și grindină uriașă în nord și căldură dogoritoare și incendii devastatoare în centru și sud”, a declarat ministrul Protecției Civile Nello Musumeci, potrivit bbc.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel