4 elicoptere ucrainene, în spațiul aerian al României cu destinația Brașov
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
4 elicoptere ucrainene, în spațiul aerian al României cu destinația Brașov /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
4 elicoptere ucrainene, în spațiul aerian al României cu destinația Brașov / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Autoritățile ucrainene au solicitat părții române aprobări diplomatice de survol cu destinația finală Ghimbav, jud. Brașov, pentru un număr de 4 elicoptere.

Scopul este efectuarea unor operațiuni de mentenanță la Airbus Helicopters România, potrivit contractelor în vigoare.

Aeronavele în discuție sunt configurate pentru executarea misiunilor civile, nefiind înarmate.

Pentru aceste elicoptere au fost depuse astăzi, 8 martie, planuri de zbor în sistemul de trafic aerian civil, aeronavele aterizâd deja pe aerodromul Iași, pentru escală tehnică, urmând să își continue deplasarea către destinația finală, transmite MApN.

 

Citește și Guvernul ar pregăti  instaurarea stării de criză în România. Ce implică această situație

Guvernul ar pregăti modificarea legii pentru securitatea şi apărarea tării. Un proiect de lege prevede instaurarea stării de criză la nivel naţional pe fondul războiului din Ucraina.

Autorităţile sunt în alertă maximă, deşi în ultimele zile atât premierul Ciucă, cât şi alţi oficiali ai statului au dat asigurări că România nu se va implica militar în Ucraina.

La ora 15.30 la Guvern are loc o ședința pentru gestionarea situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina, iar de la ora 16,30 Executivul se reuneşte în şedinţă.

Potrivit unor surse România TV, Guvernul pregăteşte un proiect de lege care prevede instaurarea stării de criză la nivel naţional pe fondul războiului din Ucraina.

Această situaţie de criză ar urma să fie instituită la propunerea ministrului Apărării, va trebuie avizată de premier şi va fi introdusă printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Măsura nu ar afecta populaţia, ci ar fi o măsură organizatorie pentru instituţii ale statului pe fondul conflictului armat de la graniţa României. Astfel, structuri ale MApN ar putea să treacă în subordinea forţelor armate străine staţionate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO în cazul conflict armat.

„Prin situaţie de criză în domeniul securităţii şi apărării naţionale se întelege situaţia în care societatea se confruntă cu mari dificultăţi generate de apariţia sau iminenţa apariţiei unuia sau mai multor incidente pe teritoriul naţional, la nivel regional sau internaţional, sau de ameninţări, riscuri sau vulnerabilităţi prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitate politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţionala, precum şi alte valori constituţionale care impun adoptarea de măsuri de răspuns la criză, prin acţiune unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român, pentru înlaturarea cauzelor, gestionarea efectelor şi revenirea la starea de normalitate”, prevede proiectul de lege. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel