300 de milioane de euro, ajutor în granturi pentru industria prelucrătoare
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 27 iun 2022, 16:17
WhatsApp
Foto: Unsplash, Christian Dubovan
Foto: Unsplash, Christian Dubovan
Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică o Hotărâre privind instituirea unei scheme de ajutor de stat de 300 de milioane de euro, având ca obiectiv acordarea de granturi pentru investiţii destinate industriei prelucrătoare.

”Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică Hotărârea privind instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv acordarea de granturi pentru investiţii destinate industriei prelucrătoare”, informează ministerul. Bugetul maxim al schemei este echivalentul în lei al sumei de 300 milioane euro, bani de care urmează să beneficieze 20 de întreprinderi.

Produsele industriale româneşti, o prioritate

Schema de ajutor de stat propusă de Ministerul Economiei are ca principal obiectiv acordarea de granturi pentru realizarea de investiţii iniţiale sau pentru o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice în industria prelucrătoare. „Venim cu o schemă de ajutor de stat în valoare de 300 milioane de euro, care să relanseze economia în acest sector. Este necesar să acţionăm prin susţinerea operatorilor economici din România în vederea dezvoltării potenţialului de producţie pentru materiale/produse/echipamente şi servicii necesare pietei, prin asigurarea surselor de finanţare necesare şi a capabilităţilor de producţie. Totodată, trebuie să atragem noi investiţii şi să dezvoltăm noi capabilităţi de producţie în vederea creşterii rezilienţei industriei prelucratoare româneşti şi să asigurăm competitivitatea produselor industriale româneşti pe pieţele internaţionale. De aceea, Ministerul Economiei propune măsuri de acordare a unor granturi care să stimuleze economia românească din perspectiva dezvoltării lanţurilor valorice”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei. Aplicarea schemei se va face în baza acordurilor de finanţare emise de Ministerul Economiei până la data de 31 decembrie 2023, plata ajutorului de stat urmând să fie efectuată în perioada 2022-2027, în limita bugetului anual alocat schemei, echivalent în lei al sumei de 150 milioane euro, notează News.ro

Impact pozitiv asupra mediului de afaceri

Printre cheltuielile eligibile se numără investiţiile în active corporale şi necorporale legate de demararea unei unităţi noi, extinderea capacităţii unei unităţi existente; diversificarea producţiei unei unităţi prin produse care nu au fost fabricate anterior în unitate; schimbare fundamentală a procesului general de producţie al unei unităţi existente; crearea de noi locuri de muncă. ”Aplicarea schemei de ajutor de stat ajută la crearea de noi locuri de muncă, cu impact direct asupra dezvoltarii regionale, respectiv ameliorarea sărăciei (combaterea inegalităţilor, injustiţia socială) şi încurajează achiziţionarea de tehnologii verzi care vin în sprijinul protecţiei mediului înconjurător. De asemenea, proiectul are impact favorabil asupra mediului de afaceri prin ajutorul financiar acordat în vederea sprijinirii dezvoltării sustenabile a întreprinderilor din sectorul industriei prelucrătoare şi dezvoltării lanţurilor valorice şi a prezenţei româneşti în cadrul lanţurilor valorice europene/internaţionale”, precizează ministerul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?