Data publicării:

300 de lei, bani de la stat. Ce categorie de români îi poate primi

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Se dau 300 de lei, bani pentru tineri, de la stat!

Absolvenții de liceu sau facultate pot primi din partea statului, în fieacare lună, suma de 300 de lei. Este vorba despre indemnizația de șomaj pe care aceştia o pot primi dacă îndeplinesc condițiile de eligibilitate.

Pentru a beneficia de această sună, tinerii trebuie să completeze o cerere și să se înregistreze la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă în termen de 60 de zile de la terminarea cursurilor.

De reţinut că absolvenții instituțiilor de învățământ care pot aplica pentru acest tip de indemnizație trebuie să aibă cel puțin 16 ani. Aceștia pot primi suma de aproape 300 de lei pentru perioadă de 6 luni, „reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare”, informează Agerpres.

Conform Lexology.com, indicele social de referință (ISR) care stă la baza calculului indemnizației este în acest an de 598 de lei. Asta înseamnă că indemnizația lunară de șomaj pe care ar urma să fie de 299 de lei. „În cazul absolvenților de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare date încheierii situației școlare, stabilită prin reglementările normative în vigoare. În cazul elevilor care nu au situația școlară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigență, dată înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ”, au transmis reprezentanții ANOFM într-un comunicat de presă.

Potrivit celor mai recente date ale Ministerului Muncii, numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna februarie a anului 2023 a fost de 459,3 mii persoane, în scădere față de aceeaşi perioadă a anului precedent (486,9 mii persoane).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel