Data actualizării:
Data publicării:

30 de ani de la Reunificarea Germaniei. Iată cum s-au reîntregit nemții

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp

În urmă cu 30 de ani, Republica Democrată Germană se reunifica cu Republica Federală Germană. Iată cine a fost artizanul reîntregirii.

Alegeri prezidentiale 2024

Pe 3 octombrie 1990 avea loc reunificarea Germaniei. Cele două state, Republica Federală Germană și Republica Democrată Germana se reuneau sub un singur steag după mai bine de 40 de ani. Artizanul principal al reunificării a fost cancelarul Helmut Kohl.

După finalizarea celui de-al doilea Război Mondial, Germania a fost împărțită. Pe de o parte, sovieticii au ocupat partea de est, inclusiv Berlinul iar pe de altă parte, aliații (SUA, Marea Britanie, Franța) au ocupat vestul, dar și Berlinul de vest. Urmare a acestor evenimente, în 1949, Germania a fost împărțită, devenind un important pol de spionaj al Războiului Rece.

Mai multe state su pierdut teritorii în urma ocupației sovietice

Pe lângă Germania, care s-a dezmembrat, ocupația sovietică a condus la reorganizarea teritorială a întregii zone est-Europene. Astfel, țări precum Letonia, Lituania și Estonia au dispărut de pe hartă, fiind încorporate în URSS. De asemenea, Polonia a pierdut teritoriile din est, importante centre urbane precum Liov sau Brest au rămas în interiorul granițelor Uniunii Sovietice. De asemenea, România a pierdut Basarabia și nordul Bucovinei.

Reîntregiți, după mai bine de 40 de ani

În 1987, Mihail Gorbaciov, secretar general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (PCUS), a anunţat o nouă politică în relaţiile cu Occidentul. Spre deosebire de predecesorii săi, Gorbaciov a considerat că este necesar să schimbe radical nu doar condiţiile economice şi politice interne, ci şi politica externă a Uniunii Sovietice, inclusiv atitudinea faţă de ţările est-europene. Reformele sale au suscitat imediat reticenţe în Berlinul de Est. La 25 octombrie 1989, în timpul vizitei sale în Finlanda, liderul sovietic a respins oficial doctrina lui Brejnev şi a recunoscut că ţările din Europa de Est au dreptul de a-şi face propriile politici.

Rolul lui Helmuth Kohl, cancelarul vest-german (1982-1990) se dovedeşte decisiv. În iunie 1989, când Mihail şi Raisa Gorbaciov au vizitat Germania de Vest, Helmuth Kohl i-a promis liderului sovietic să-l ajute economic în caz de urgenţă, iar la sfârşitul lui octombrie - începutul lui noiembrie, se arată favorabil acordării unor credite de urgenţă. În contrapartidă, Helmuth Kohl putea spera cel puţin la o oarecare liberalizare a circulaţiei persoanelor între cele două Germanii.

În august şi septembrie 1989, zeci de mii de est-germani care încercau să treacă în RFG încep să aglomereze ambasadele Germaniei de Vest din Ungaria, Cehoslovacia şi Polonia. La 10 septembrie 1989, începe exodul odată ce Ungaria acceptă să deschidă graniţele pentru cetăţenii est-germani; la 30 septembrie 1989, RDG şi RFG cad de acord ca refugiaţii aflaţi în ambasadele de la Praga şi Varşovia să primească permisiunea de a pleca în Vest. Peste 45.000 de est-germani ajung în Germania de Vest până la începutul lunii octombrie, potrivit Agerpres.

După alegerile din Republica Democrată Germană de la 18 martie 1990, negocierile dintre cele două state, RDG și RFG au culminat cu un tratat de reunificare, iar negocierile între acestea și cele patru puteri care ocupaseră până atunci Germania au condus la așa-numitul „Tratat doi plus patru”, care a acordat suveranitate totală statului german reunificat. 

3 octombrie, ziua Reunificării

La 3 octombrie 1990, teritoriul fostei Republici Democrate Germane a aderat la legile și constituția Republicii Federale Germane. Ca urmare, RDG-ul a dispărut ca entitate statală, alipindu-se oficial la Republica Federală Germania.  Astăzi, 3 octombrie 2020 se aniversează 30 de ani de la reunificarea Germaniei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel