3 rețete cu brânză de vaci
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Sursa foto: Shutterstock
Sursa foto: Shutterstock
Unul dintre motivele pentru care brânza de vaci se bucură de o mare popularitate constă în faptul că este un aliment versatil, ce poate fi folosit ca ingredient pentru o gamă foarte variată de preparate.

Spre deosebire de alte brânzeturi, brânza de vaci poate fi folosită atât pentru antreuri, cât și pentru felurile principale și desert, iar in cele ce urmează îți prezentăm o sugestie de meniu de prânz, cu 3 rețete  bazate pe acest ingredient.  

Cremă de brânză cu afumătură

Acest preparat este cum nu se poate mai potrivit pentru a fi servit ca aperitiv. Pentru un platou de aproximativ 750 de grame, ai nevoie de:

- 250 de grame de brânză de vaci de Ibănești;

- 100 de grame de caș proaspăt;

- 100 de grame de cașcaval afumat;

- 100 de grame de smântână;

- 200 de grame de afumătură;

- o linguriță de semințe de chimen;

- o ceapă roșie;

- sare și piper, după gust.

Pentru început, se rade cașcavalul, iar cașul proaspăt de taie bucățele. Apoi, brânza de vaci, cașul și cașcavalul se pun într-un castron încăpător, adăugând smântâna și semințele de chimen.

În ceea ce privește afumătura, poți folosi orice consideri de cuviință - de la cârnați, la kaizer, șuncă, ceafă afumată sau orice alte mezeluri. Afumătura se taie cubulețe, la fel și ceapa roșie. Se adaugă apoi în castron peste brânzeturi, se pune sare și piper și se amestecă bine, până când obții o consistență cremoasă. La final, pentru decor, poți presăra pe deasupra câteva fire de pătrunjel.

Tăiței cu brânză și bacon

Acesta poate fi felul principal al unui prânz, iar cantitățile pe care ți le prezentăm sunt calculate pentru 4 porții. Este vorba de:

- 300 de grame de tăiței sau paste tagliatelle;

- 400 de grame de brânză de vaci;

- 300 de grame de smântână;

- 100 de grame de bacon;

- sare și piper, după gust.

Pastele se pun la fiert, iar până când sunt gata, se taie cubulețe bucățile de bacon și se trag la tigaie, fără ulei. După ce bucățelele de bacon s-au rumenit și au devenit crocante, se scot pe o farfurie, păstrând grăsimea care a rămas în tigaie.

Apoi, de amestecă brânza dulce cu smântâna, se adaugă sare și piper, după care pastele pot fi luate de pe foc. Se scurg bine de apă și se pun în tigaia  în care s-a rumenit baconul, după care se adaugă deasupra amestecul de brânză cu smântână. Tigaia se ține pe foc 2-3 minute, amestecând continuu, iar la final se adaugă cubulețele crocante de bacon.

Plăcintă cu brânză și piersici

Este o variantă ușor îmbunătățită a clasicei plăcinte cu brânză și stafide, care presupune folosirea următoarelor ingrediente:

- un pachet de foi de plăcintă;

- 8 ouă;

- 600 de grame de brânză de vaci;

- 200 de grame de iaurt grecesc;

- 250 de grame de zahăr;

- două plicuri de zahăr vanilat;

- 60 de grame de amidon;

- o jumătate de kilogram de piersici (pot fi și nectarine);

- coaja rasă de la o lămâie;

- 200 de mililitri de ulei.

Piersicile se spală și se taie cuburi, după care se sparg ouăle, separându-se albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat bine, adăugând mai întâi un praf de sare și apoi jumătate din cantitatea de zahăr, când spuma s-a întărit. La fel se procedează și cu gălbenușurile, adăugând restul de zahăr și un plic de zahăr vanilat.

Când spuma de gălbenușuri devine consistentă, se adaugă amidonul, apoi brânza și iaurtul. Se amestecă în continuare, după care se adaugă spuma de albușuri.

Se aprinde cuptorul și se potrivește la 170 de grade, iar până când se încinge poți parcurge pașii următori.

Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, se pune o foaie de plăcintă, se unge cu puțin ulei, după care se adaugă o ceașcă de cremă și se întinde pe toată suprafața foii. Se mai pun câteva bucăți de piersici, se presară puțină coajă de lămâie și se acoperă cu altă foaie, repetând operațiunea.

Peste ultima foaie nu se mai adaugă nimic, iar tava se bagă la cuptor circa 50 de minute, scăzând temperatura cuptorului cu 10 grade la jumătatea intervalului de timp. După ce plăcinta este scoasă din cuptor, se presară pe deasupra cel de-al doilea pliculeț de zahăr vanilat și se lasă puțin să se răcească, înainte de  o tăia.

Sperăm că aceste rețete îți vor oferi o experiență culinară deosebită și că preparatele prezentate se vor număra de acum încolo printre preferatele tale.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel