3 lucruri vitale pentru o vacanță reușită cu mașina electrică: Unde încă încarci gratis, unde mănânci și pe unde te duci
Când pleci la drum cu o mașină electrică, primul lucru la care te gândești este să afli unde sunt stațiile de la care poți alimenta. Pentru o astfel de vacanță am compus un mini-ghid cu sfaturi utile. Iată lista cu stațiile Rompetrol de unde încă îți încarci gratis bateria, cât de repede o încarci și câteva sfaturi de bun simț pentru o călătorie reușită cu o mașină electrică:
Nu e nicio îndoială că autoturismele electrice sunt viitorul. Cei care locuiesc în orașe și cei care fac naveta cu un vehicul electric, știu deja că asta înseamnă costuri mai mici de transport, o modalitate excelentă de a economisi bani pe carburanți și pe întreținere, mai ales pe măsură ce numărul punctelor de încărcare crește și în România.
Mașinile electrice au avantaje numeroase, în afara faptului că nu poluează. Spre exemplu, nu îți faci griji că n-ai schimbat uleiul, că ți s-au înfundat bujiile sau că riști să rămâi în „pana prostului” pentru că indicatorul de nivel de carburant din rezervor ți s-a stricat.
În orașele mari din România au apărut deja puncte de încărcare pentru mașinile electrice. Dar ce ar fi să pleci în vacanță cu o astfel de mașină? Iată un mini-ghid de vacanță care te scapă de căutări:
1) Unde încarci mașina și cât de repede conduci
Primul și cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci înainte de a pleca la drum cu o mașină electrică este să afli unde, în drumul tău, sunt puncte de încărcare. Și, cât te costă! Ei, bine, vă ușurăm munca de căutare din start. Rompetrol are 18 puncte de încărcare pentru autoturisme electrice în România, iar încărcarea este încă GRATUITĂ! Alimentarea la stațiile de încărcare electrică se efectuează prin curent alternativ și curent continuu de 22 kW, fiind astfel compatibile cu orice tip de autovehicule vândute în Europa și Asia. Pot fi alimentate 2 mașini în același timp, astfel un vehicul electric poate să-și încarce bateria la 80% din capacitatea sa în doar 20 de minute, comparativ cu 7-8 ore, timpul necesar pentru încărcarea obișnuită. Serviciul de încărcare electrică este oferit încă gratuit tuturor clienților Rompetrol care dețin mașini electrice sau hibride.
Iată lista cu cele 18 puncte și unde sunt amplasate ele, în ordine alfabetică:
1) Adjud
2) Bacău 3 - Milcov
3) Baia Mare 4
4) Șoseaua Chitilei
5) Otopeni 2
6) Valea Oltului
7) Sisești
8) 1 Decembrie
9) Bujoreni
10) Cluj Vuia
11) DN1 Câmpina
12) Arad 3 (Radnei)
13) Aurel Vlaicu – Constanța
14) Bacău 1 (Republicii)
15) Giurgiu
16) Iași 2
17) Ișalnița (Dolj)
18) Otopeni (Soș. București-Ploiești)
Le poți găsi mai ușor, dacă te uiți pe harta cu toate stațiile ROMPETROL din țară pe care o găsești AICI:
Odată ce ți-ai stabilit ruta și ai identificat stațiile de unde poți încărca încă gratuit mașina, e bine să-ți faci un calcul ca să vezi cât consumi și cu ce viteză trebuie să mergi, ca să nu rămâi în „pana prostului”, electrică de data asta.
Trebuie să ții cont de faptul că totul dintr-un vehicul electric se descarcă din baterie, iar reducerea la minimum a utilizării bateriei poate contribui la extinderea autonomiei. Asta include, printre altele, evitarea utilizării aerului condiționat (rece sau cald, nu contează, tot consumă) ori de câte ori este posibil, a CD-playerului sau altor device-uri care au nevoie de curent, să eviți să-ți încarci mobilul în mașină și să calci mai cu blândețe pe accelerator.
2) Planifică oprirea pentru încărcare odată cu masa
Când călătoriți într-un vehicul alimentat cu carburant, puteți să vă umpleți rezervorul de obicei la o benzinărie și să porniți din nou la drum în câteva minute. Nu este cazul mașinilor electrice, pentru care poți să stai și aștepți să se încarce minim jumătate de oră. Tocmai de aceea, pentru a nu pierde timp inutil, atunci când ajungeți la un punct de încărcare de-a lungul traseului dvs., în loc să stați în mașină așteptând cu ochii în plafonieră sau jucându-vă pe telefon, puteți lua liniștiți masa. Benzinăriile Rompetrol au, mare parte din ele, magazine-restaurante Hei, cu produse proprii, delicioase.
3) Atenție pe ce drumuri o iei
Vehiculele electrice sunt mai bune pentru aventurile urbane sau pe drumuri naționale / europene / autostrăzi, decât pe drumuri județene sau de pădure, prin parcurile naționale. Cu cât forțezi mai mult mașina, cu atât consumă mai mult. Asta nu înseamnă că nu poți merge „la țară”, ci doar că trebuie să ai grijă pe unde te bagi, ca să fii și sigur că ieși de acolo fără probleme și... netractat!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News