3 diferențe-cheie între răceală, gripă și COVID-19
Data publicării:
Autor: Cătălina Burghelea
WhatsApp
La mai bine de un an de la apariția coronavirusului în China, întreaga omenire se află încă în mijlocul unei pandemii. Deși este încă important să fim vigilenți, simptomele de Covid-19 sunt foarte asemănătoare cu cele ale răcelii obișnuite și ale gripei. Boli respiratorii care au, de asemenea, același mod de transmitere. Cum facem diferența între cele trei infecții?

Febră, dureri corporale, frisoane, curgerea nasului, dureri în gât etc., greu de făcut diferența între o răceală obișnuită, gripă și o infecție cu coronavirus. Deși aceste trei infecții provoacă simptome relativ similare, este important să le putem deosebi. 

Ce au în comun răceala, gripa și Covid-19?

Deși știm acum că SARS-COV-2 nu înseamnă o simplă răceală, are același mod de transmitere ca răceala și gripa. Toate cele trei sunt transmise de la om la om și prin aer. Cu toate acestea, sunt virusuri complet diferite. Răceala obișnuită este cauzată de virusul gripal tip A, B sau C, gripa este cauzată de rinovirus și Covid-19 este cauzat de coronavirus. 

Care sunt simptomele lor?

Răceala obișnuită poate debuta în orice moment al anului cu tuse uscată, febră moderată sau absentă și oboseală moderată. Gripa se manifestă ca o tuse și de obicei debutează la începutul toamnei și primăverii. Această infecție este însoțită de febră și dureri musculare severe. În cazul gripei, este, de asemenea, posibil să experimentăm oboseală severă, epuizare, frisoane și transpirații abundente. Virusul Covid-19 oferă o imagine clinică similară cu cea a gripei și răcelii obișnuite. Curgerea nasului, dureri în gât, febră, tuse, dureri musculare, oboseală, cele mai frecvente simptome ale virusului sunt foarte asemănătoare cu aceste infecții. Însă, unele persoane sunt asimptomatice sau au forme foarte moderate ale bolii.

Prin urmare, este dificil să distingem această infecție de o simplă răceală sau gripă. Din motive întemeiate, „în ceea ce privește semnele clinice, nu există nicio diferență mare.”, spune dr. Matthieu Calafiore, medic generalist și lector la Universitatea din Lille, Franța. 

Diferențele-cheie între răceala obișnuită, COVID și gripă

1) Simptomele COVID

Simptomele de COVID pot fi specifice și foarte variate: conjunctivită, pierderea mirosului sau a gustului, erupții cutanate, diaree, decolorarea degetelor și în cele mai grave cazuri dificultăți de respirație, durere în piept și pierderea vorbirii. Unele simptome pot persista chiar și după recuperare.

2) Viteza transmisiei

Viteza de transmitere și rata de reproducere a virusului sunt, de asemenea, diferite. Gripa se răspândește mai repede decât COVID, dar rata de reproducere a acestuia din urmă este de 2 până la 2,5 ori mai mare decât cea a gripei.

3) Perioada de incubație

Răceala și gripa au o perioadă de incubație mai scurtă decât Covid. Aceasta durează între 1 și 3 zile pentru gripă, 2 până la 3 zile pentru răceala obișnuită, între 3 și 5 până la 14 zile pentru Covid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel