Data publicării:

3,4 miliarde USD, ascunse într-o cutie de popcorn. Povestea monedelor bitcoin furate acum zece ani

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

Departamentul de Justiție al SUA a declarat că a confiscat 3,4 miliarde de dolari în bitcoin furați în urmă cu un deceniu prin dark web, ”Silk Road”.

Guvernul SUA a anunțat că a confiscat 3,4 miliarde de dolari în bitcoin de la un dezvoltator imobiliar care a furat criptomoneda de pe piața Dark Web/ Silk Road în urmă cu un deceniu, potrivit Washington Post.

James Zhong, în vârstă de 32 de ani, a pledat  vinovat pentru comiterea unei fraude electronice în septembrie 2012 în urma căreia a obținut ilegal peste 50.000 de bitcoin, potrivit procurorilor federali. Pedeapsa maximă potențială pentru această acuzație este de 20 de ani de închisoare. 

Pledoaria lui Zhong vine la aproximativ un an după ce DOJ a confiscat moneda virtuală din casa lui din Gainesville, Georgia. Declarația DOJ a menționat că monedele bitcoin au fost stocate într-o placă virtuală al unui singur computer. Placa a fost ascunsă subteran într-o cutie de popcorn.

La acea vreme, a fost cea mai mare confiscare de criptomonede din istoria DOJ, se menționează în comunicat. În februarie 2022, departamentul a mai confiscat aproximativ 4 miliarde de dolari bitcoin în urma unui furt din 2016. 

Oamenii legii care au percheziționat casa lui Zhong au descoperit, de asemenea, 661.900 de dolari în numerar, 25 în monede Casascius (bitcoin fizic), alte 11.116 în bitcoin.

Metoda prin care Zhong a reușit să fure bitcoin

Silk Road a fost o piață neagră online  pentru distribuirea unor cantități enorme de droguri ilegale și mărfuri ilicite, care a funcționat între 2011 și 2013, potrivit declarației. Zhong a furat bitcoinul executând o schemă de fraudare a Silk Road prin crearea unui șir de aproximativ nouă conturi de fraudă pe site, se arată în comunicat. 

Prin aceste conturi frauduloase, Zhong a declanșat 140 de tranzacții ”în succesiune rapidă” pentru a păcăli sistemele Silk Roadsă elibereze bitcoinul în conturile sale, se arată în comunicat. Ulterior, el a transferat moneda într-o varietate de adrese separate pentru a evita detectarea. 

”Mulțumită urmăririi criptomonedelor de ultimă generație și muncii poliției de modă veche, forțele de ordine au localizat și recuperat acest impresionant depozit de venituri din infracțiuni”, se arată în declarație. ”Acest caz arată că nu vom înceta să urmărim banii, oricât de expert ar fi ascunși, chiar și până la o placă de circuite din fundul unei cutii de floricele de porumb”.

Citește și:

Tot ce trebuie să știi despre introducerea monedei ”euro digital” și ”eliminarea numerarului”. De ce se tem băncile

O primă propunere legislativă va fi prezentată de Comisia UE deja în următoarele câteva luni, ”până în prima jumătate a anului 2023”, a asigurat vicepreședintele Valdis Dombrovskis, în discursul său la conferința comună cu BCE privind noua monedă digitală.

Planul de la Bruxelles

"Numerarul este încă foarte important în viața oamenilor. Dar utilizarea sa este în scădere în multe părți ale lumii. Un euro digital ar completa numerarul", a spus Dombrovskis. 

”BCE estimează că plățile fără numerar efectuate în zona euro în 2021 au crescut cu 12,5%, până la 114 miliarde de tranzacții, pentru o valoare totală de 197 de trilioane de euro”, a spus Dombrovskis. ”Plățile cu cardul au reprezentat aproape jumătate din aceste tranzacții”, a mai adăugat Valdis Dombrovskis.

Potrivit vicepreședintelui Comisiei, un euro digital ”are potențialul de a aduce numeroase beneficii consumatorilor și întreprinderilor”, deoarece ”ar oferi o alternativă în bani publici la mijloacele digitale private de plată. Ar fi un mijloc de plată digital sigur.

Zona euro trebuie să evite să rămână în urmă, este avertismentul lansat de președintele BCE, Christine Lagarde: ”Intrarea” în lumea plăților și criptomonedelor Big Tech ”ar putea crește riscul dominației pieței și dependenței de tehnologie a plăților externe, cu consecințe pentru autonomia strategică a Europei”, a explicat el.

”Deja astăzi, mai mult de două treimi din tranzacțiile cu cardul sunt gestionate de companii cu sediul în afara UE”, adaugă Lagarde.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel