Năstase: Contribuabilii plătesc zilele de închisoare
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp
nastase
nastase

"Despre eliberarea condiționată", este titlul unui articol postat de Adrian Năstase pe blog, luni,unde fostul președinte PSD vorbește despre contribuția contribuabilui în așteptarea zilei fixate de calculator pentru a lua în discuție cererea de eliberare condiționată. Năstase își pune chiar întrebarea dacă nu  trebuie înlocuit calculatorului de la Judecătoria Sectorului 4.

„Mica reformă în justiţie” se bazează pe principiul celerităţii. Acest principiu se aplică însă doar la condamnare nu şi la eliberare,

Spre exemplu, în cazul meu, tot recursul la ICCJ s-a judecat (cu 4-5 termene, înclusiv unul preschimbat) în 5 săptămâni. Cererea de eliberare condiţionată, depusă la o judecătorie de sector, a primit primul termen, tot după 5 săptămâni! Stiţi, deja, că cererea de preschimbare a termenului a fost respinsă de judecător. Unii bănuiesc că ar fi vorba de demersuri întreprinse de alte instituţii ale statului…

Sigur, am fost surprins de această decizie, în conditiile în care peste 70% din cererile de preschimbare a termenului , la aceeaşi instanţă (inclusiv cele depuse în aceeaşi perioadă), au primit soluţii favorabile şi în condiţiile în care la celelalte judecătorii din ţară, termenele de examinare fixate nu depăşesc 10 zile", scrie Năstase pe blog.

"Eu pun însă şi următoarea problemă pentru situaţiile în care instanţa acceptă, în fine, eliberarea condiţionată, cele 30-60 zile petrecute în penitenciar în aşteptarea zilei fixate de calculator înseamă între 500 şi 1000 Euro cheltuieli suplimentare. Într-un an sunt zeci, sute de astfel de situaţii. Cine plăteşte sumele suplimentare determinate de lipsa de celeritate în examinarea cererilor? MCV-ul? Nu. Plăteşte guvernul şi, deci, plătesc contribuabilii români.

În condiţiile astea, nu ar trebui căutat, poate, un alt „calculator” la Judecătoria Sector 4 sau, eventual, suplimentarea completelor care să examineze, mai rapid, astfel de cereri? Şi dacă lucrurile nu s-ar rezolva, poate că ar putea fi transferată competenţa de examinare la altă judecătorie. Prietenii ştiu de ce…".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel