25 de ani de cooperare transfrontalieră – o poveste de succes
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team, Corina Crețu
WhatsApp
Rezultatele unui sondaj în premieră au determinat-o pe Corina Crețu să propună o inițiativă în sprijinul comunităților din zonele de frontieră din întreaga Europă. Comisarul european pentru Politică Regională va lansa o consultare publică online deschisă tututor cetățenilor europeni. 

Iată articolul scris de Corina Crețu, comisar european pentru Politică Regională, pentru dcnews.ro: 

Am participat la Luxemburg la conferința ce a marcat aniversarea a 25 de ani de existență a programului INTERREG, eveniment co-organizat de Președinția Luxemburgheză a Consiliului Uniunii Europene și de Comisia Europeană. De 25 de ani deja, regiunile de frontieră din UE lucrează împreună pentru a găsi soluții potrivite pentru provocările comune.

Putem spune cu mândrie că INTERREG este cu adevărat o poveste europeană de succes, care a venit în sprijinul a sute de mii de cetățeni ce trăiesc în regiunile de graniță, a generat un sentiment real de apartenență și solidaritate.

Cu toate acestea, știm că fondurile din programul INTERREG nu sunt suficiente pentru a rezolva toate provocările cu care se confruntă comunitățile din zonele de frontieră. Cetățenii și sectorul privat întâmpină încă numeroase obstacole, de multe ori de natură legală sau administrativă, atunci când desfășoară activități transfrontaliere.

Rezultatele unui sondaj în premieră

DG Regio a realizat în premieră un sondaj - Eurobarometru pe tema cooperării transfrontaliere în UE – pentru a afla cum percep cetățenii care locuiesc în zonele de frontieră ale UE, cooperarea transfrontalieră. Potrivit sondajului, doar o treime din populația din zonele de frontieră este la curent cu activitățile de cooperare transfrontalieră cu finanțare europeană. Totodată, cel mai recent eurobarometru intitulat "Cunoașterea și percepția cetățenilor asupra politicii regionale a UE", publicat săptămâna trecută, relevă faptul că doar unul din cinci cetățeni, incluzându-i pe cei care trăiesc în alte zone decât cele de frontieră, știu că au fost investite fonduri europene prin programele de cooperare transfrontalieră. Aceste rezultate demonstrează nevoia de a promova și mai mult Programul INTERREG.

Toți cetățenii europeni, consultați online

În calitate de Comisar European pentru Politica Regională, mi-am propus să facem și mai mult în sprijinul comunităților din zonele de frontieră din întreaga Europă. În acest sens, săptămâna viitoare voi lansa consultarea publică on-line "Depășirea obstacolelor în zonele de graniță", deschisă tuturor cetățenilor europeni. Astfel, în perioada 21 septembrie - 21 decembrie, fiecare cetățean va avea ocazia să ne spună care sunt obstacolele și problemele concrete cu care se confruntă.

Sper să fie o participare într-un număr cât mai mare la această consultare, atât a cetățenilor, cât și a asociațiilor și a firmelor din zonele de frontieră.

În final, vreau să îi felicit pe toți cei care au înțeles de-a lungul anilor că doar lucrând împreună devenim mai puternici. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care, fie prin intermediul INTERREG, fie prin intermediul altor inițiative de cooperare, și-au adus contribuția la o Europă mai unită, unde diferențele dintre regiuni sunt respectate și unde diversitatea reprezintă o plus-valoare. La mulți ani, INTERREG!

*notă: titlul de homepage, lead-ul și intertitlurile aparțin redacției

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel