23 de milioane de oameni, sub amenințarea invadării din Beijing. Lidera din Taiwan: Nu e loc pentru compromis
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
23 de milioane de oameni, sub amenințarea invadării din Beijing. Lidera din Taiwan: Nu e loc pentru compromis / Foto: Pixabay, de Bohdan Chreptak
23 de milioane de oameni, sub amenințarea invadării din Beijing. Lidera din Taiwan: Nu e loc pentru compromis / Foto: Pixabay, de Bohdan Chreptak
Lidera din Taiwan, Tsai Ing-wen, a transmis un avertisment Beijingului.

Tsai Ing-wen, lidera din Taiwan, a avertizat Beijingul că insula nu va ceda în ceea ce priveşte modul său de viaţă democratic, transmite Agerpres. Ea a rostit luni un discurs, cu prilejul Zilei Naţionale a Taiwanului, relatează AFP.

"Cel mai larg consens între poporul taiwanez şi diferitele noastre partide politice este că trebuie să ne apăram suveranitatea naţională şi modul nostru de viaţă liber şi democratic", a declarat ea, subliniind: "în acest punct, nu lăsam loc pentru compromis".

Lidera taiwaneză, paralelă cu invazia Ucrainei de către Rusia



În discursul său rostit de Ziua Naţională, lidera taiwaneză a făcut o paralelă cu invazia Ucrainei de către Rusia, care a stârnit îngrijorări în Taiwan cu privire la o tentativă de invazie similară de către Beijing. Ea a comparat conflictul din Ucraina cu obiectivul chinez de a prelua într-o zi controlul asupra Taiwanului.

"Nu putem să ignorăm absolut riscurile pe care aceste expansiuni militare le prezintă pentru ordinea mondială liberă şi democratică. Aceste evoluţii sunt inextricabil legate de Taiwan", a subliniat Tsai Ing-wen.

Cei 23 de milioane de locuitori ai Taiwanului trăiesc sub ameninţarea constantă a unei invadări de către Beijing, care consideră insula ca parte a teritoriului său ce urmează să fie recucerit într-o zi, şi dacă va fi necesar cu forţa, menţionează AFP.

China a demarat o serie de „microagresiuni militare“ pentru a demoraliza Taiwanul, avertizează un expert din SUA. Ce urmărește Beijingul

În urma exercițiilor cu foc real la scară mare, China recurge la microagresiuni militare pentru a-i demoraliza pe liderii din Taiwan, a scris un expert în China de la Universitatea Johns Hopkins. După ce președintele Camerei Reprezentanților din Statelor Unite, Nancy Pelosi, a vizitat Taipei la începutul lunii august, China a lansat o serie de manevre masive de-a lungul coastei sale, cu rachete zburând prin spațiul de deasupra Taiwanului.

Cu toate acestea, strategia Beijingului a trecut de atunci într-o nouă fază de „microagresiuni geopolitice”, a menționat Hal Brands, profesor la Școala de Studii Internaționale Avansate a Universității Johns Hopkins, într-o opinie publicată pe Bloomberg News.

Era probabil ca Republica Populară Chineză să intensifice constrângerea în „zona gri” dintre pace și război. Acesta a dat exemplul survolărilor spațiului aerian al Taiwanului, intruziunile în apele sale teritoriale și interceptările de zboruri și nave. Scopul ar fi în mare parte psihologic, arătând incapacitatea guvernului din Taiwan de a rezista constrângerii. Taipei fie ar putea răspunde militar, riscând escaladarea, fie rămâne pasiv și pare impotent, a scris Brands.

Într-un astfel de scenariu, administrația Biden va trebui, de asemenea, să aleagă între o abordare dură cu sancțiuni împotriva Chinei sau un răspuns liniștit cu livrări de arme, în timp ce se confruntă cu presiuni din partea Congresului și a Taiwanului.

Potrivit lui Brands, care face parte din Consiliul de Politică pentru Afaceri Externe al Departamentului de Stat, oficialii din Taiwan cred că ar fi necesară o reacție dură pentru a împiedica China să interpreteze greșit voința poporului taiwanez de a lupta și presupunerea că o invazie va avea succes. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel