23 august 1939 - Ziua Europeană a Comemorării Victimelor Stalinismului și Nazismului și a tuturor regimurilor totalitare și autoritare
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Jimmy Chan, Pexels
Fotografie de la Jimmy Chan, Pexels
83 de ani de la momentul Pactului de neagresiune sovieto-german, semnat la Moscova, la 23 august 1939. Pactul Ribbentrop-Molotov a constituit începutul unei alianțe politice și militare între cele două state totalitare, care a durat până la 21 iunie 1941. În semn de omagiu, IICCMER va depune o coroană de flori în memoria victimelor regimurilor totalitare, marți, 23 august, în incinta Închisorii de la Râmnicu Sărat - una dintre cele mai odioase închisori comuniste.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc aduce un pios omagiu sacrificiului făcut de milioanele de victime ale totalitarismelor europene și își exprimă, încă o dată, hotărârea de se opune cu toate mijloacele legale și intelectuale, care îi stau la dispoziție, oricăror încercări de ocultare sau de relativizare a efectelor dramatice ale acestor regimuri, în orice formă s-ar petrece acestea. IICCMER acordă o importanță egală educării tinerelor generații, în spiritul conștientizării crimelor comise de regimurile totalitare, considerând că doar astfel, democrația și libertatea pot fi pe deplin înțelese și prețuite.

Mâine, 23 august, se împlinesc 83 de ani de la momentul Pactului de neagresiune sovieto-german, semnat la Moscova, la 23 august 1939, între ministrul sovietic de externe, Veaceslav Molotov, și cel german, Joachim von Ribbentrop, în prezența liderului de atunci al Uniunii Sovietice, Iosif Stalin, arătând astfel lumii similaritatea mijloacelor de acțiune politică ale celor două regimuri, esența lor profund inumană.

,,Ziua de mâine ar trebui să fie una profund conștientizată de fiecare cetățean al Europei, dar și de către poporul român care a trăit sub conducerea unui regim totalitar vreme de zeci de ani. Suferințele inimaginabile prin care au trecut milioane de oameni nu trebuie să se mai repete niciodată. Așadar, ziua de mâine, dincolo de compasiune și omagiu, este despre conștientizarea răului și efortul fiecărui cetățean european pentru ca ce s-a întâmplat în urmă cu 83 de ani să nu mai fie vreodată repetabil. Zilele acestea organizăm la Râmnicu Sărat cea de-a XIV-a ediție a Universității de Vară, pe care am denumit-o  ,,Pedagogia Memoriei și Datoria Neuitării’’, tocmai pentru că insistăm asupra educației tinerilor cu privire la ororile petrecute în perioada regimului comunist și să le oferim anticorpii intelectuali atât de necesari pentru continuarea democrației, a drepturilor și libertăților fundamentale. Tot la Râmnicu Sărat vom face lansarea Documentului Programatic referitor la Promovarea Politicilor Memoriei despre Regimul Comunist prin Centrul Educațional privind Comunismul în România’’ - a declarat prof. univ.dr. Daniel Șandru, Președintele IICCMER.

Menit să reglementeze diferențele teritoriale dintre cele două state, de unde și adăugarea unui protocol secret prin care se prevedea împărțirea Europei Centrale și de Sud-Est între Uniunea Sovietică și Germania nazistă, Pactul Ribbentrop-Molotov, așa cum a fost cunoscut de posteritate, a constituit începutul unei alianțe politice și militare între cele două state totalitare, care a durat până la 21 iunie 1941. Alianța între Hitler și Stalin nu doar că a dus la o serie de rapturi teritoriale, comise de URSS, dar mai ales a dat un imbold hotărâtor atacului Germaniei naziste asupra Poloniei, moment care a însemnat începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Deplina compatibilitate ideologică și politică a celor doi dictatori a alimentat direct ideea nazistă a distrugerii evreilor din Europa, constituind totodată și începutul strategiei staliniste de eradicare a elitelor anticomuniste din teritoriile și țările aflate în sfera de interes sovietică.

În condițiile agresiunii rusești asupra Ucrainei, pe care Moscova o justifică printr-un apel continuu la trecutul totalitar, Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare capătă semnificații de o actualitate stringentă. Absența unei înțelegeri critice a trecutului comunist, așa cum s-a petrecut în toate celelalte foste țări care au intrat cândva în sfera de influență sovietică sau în componența URSS, arată că în Rusia, ororile secolului al XX-lea nu au fost pe deplin înțelese și asumate de către urmașii celor care le-au comis.

Despre IICCMER: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel