21 de organizații și grupuri LGBTI din România, apel către candidații la europarlamentare 2024: Să semneze angajamentul propus de ILGA-Europe
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
21 de organizații și grupuri LGBTI din România lansează un apel public către toți politicienii care candidează la alegerile europarlamentare din 9 iunie să semneze angajamentul propus de ILGA-Europe, cea mai mare federație paneuropeană LGBTI, care reunește peste 700 de asociații din Europa și Asia Centrală.

Acest angajament reprezintă o promisiune fermă de a susține și promova drepturile persoanelor LGBTI din România, Uniunea Europeană și restul lumii.

În contextul unei Europe care aspiră la unitate și incluziune, este esențial ca drepturile fundamentale ale fiecărui cetățean să fie respectate și protejate. Comunitatea LGBTI se confruntă în continuare cu discriminare și inegalități, atât la nivel social, cât și legislativ. Semnarea acestui angajament de către candidații la alegerile europarlamentare ar reprezenta un pas important către o societate mai echitabilă și mai incluzivă.

Conform Hărții Rainbow, publicată de ILGA-Europe, România se află pe locul 26 din 27 de țări ale Uniunii Europene la capitolul respectarea vieții persoanelor LGBTI. Comunitatea LGBTI din România are nevoie de protecție din partea statului, echitabilitate și egalitate de drepturi, printre care subliniem în special dreptul de a avea o familie recunoscută legal. Semnarea acestui angajament demonstrează o asumare pentru egalitate și respectarea drepturilor omului.

Este timpul ca România să arate că susține diversitatea și că este hotărâtă să lupte împotriva discriminării de orice fel. Încurajăm mass-media, societatea civilă și toți cetățenii să susțină această inițiativă și să ceară politicienilor lor să își asume această responsabilitate. Doar prin eforturi comune putem construi o societate în care fiecare individ, indiferent de orientarea sa sexuală sau identitatea de gen, să se simtă respectat și protejat.

Angajamentul pune accentul pe necesitatea ca Uniunea Europeană să devină un lider global în promovarea drepturilor LGBTI, iar viitorul Parlament European să își asume următoarele îndatoriri: să pledeze pentru politici și legi care vor oferi protecție explicită persoanelor LGBTI; să se angajeze activ în ceea ce privește statul de drept, democrație și inegalitate; să tragă la răspundere statele membre care încalcă drepturile omului; va acționa ca un apărător puternic al organizațiilor LGBTI din întreaga Europă, prin efortul de a asigura finanțare UE durabilă și accesibilă, va pleda pentru adoptarea unei strategii UE privind egalitatea LGBTI”, au transmis organizațiile semnatare: Asociația MozaiQ LGBT, Asociația Identity.Education, Asociația Rise OUT, Asociația ACCEPT, Asociația [H] Brașov, Asociația Pride, Egal.Oradea, Asociația Ark Oradea, Grupul de inițiativă comunitară LOUD Iași, Q Society Iași, Asociația Club Sportiv Ocazional, Asociația Trans Core, Asociatia Eu Sunt! Tu?, Asociația Sens Pozitiv, Asociația Equivox,  TransLights, Queer Sisterhood Cluj - Hilltop ORG, Asociația Incluziune pe Bune, Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), Checkpoint ARAS, Festivalul de cultură queer art200.

Activitate implementată cu sprijinul Transatlantic Foundation prin proiectul PROTEUS, co-finanțat de Uniunea Europeană.

Conținutul prezentului material reflectă exclusiv poziția oficială a autorilor și este responsabilitatea acestora, în întregime. Comisia Europeană și Transatlantic Foundation nu își asumă niciun fel de responsabilitate pentru modul în care pot fi folosite informațiile conținute în material.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel