2023, anul AIO. Ce înseamnă acest lucru din punct de vedere politic
2023 va fi anul AIO.
Ionuț Vulpescu a explicat ce înseamnă acest lucru.
Camera Deputaților a găzduit, la Palatul Parlamentului, lansarea ediției în limba română a volumului „Sfânta Sofia – Bisericile Înțelepciunii lui Dumnezeu în lume”.
Volumul aduce în atenția cititorilor lăcașuri de cult reprezentative închinate Înțelepciunii lui Dumnezeu, începând cu Hagia Sofia de la Constantinopol și continuând cu alte treizeci și șase de biserici din Scoția și până în China. Acesta a fost publicat până acum în nouă limbi: arabă, bulgară, engleză, greacă, italiană, română, rusă, sârbă și ucraineană. Ediția în limba română a volumului a fost tradusă și editată cu sprijinul Uniunii Elene din România.
La eveniment au fost prezente delegații parlamentare membre ale Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei din Grecia, Cipru, Georgia, Egipt, Iordania și Palestina.
Gazda evenimentului, deputatul Ionuț Vulpescu, șeful Delegației Camerei Deputaților la AIO, a luat cuvântul în deschidere exprimându-și, între altele, speranța că traducerea volumului dedicat Bisericilor Înțelepciunii lui Dumnezeu și evenimentele aferente de pe parcursul acestui an vor constitui un preambul pentru aniversarea a trei decenii ale AIO în 2023. Subliniind unitatea câștigată prin credință, Ionuț Vulpescu a afirmat că „diferențele confesionale dintre noi traduc cea mai mare asemănare, aceea de a avea in inimă și mintea noastră credință.”
De asemenea, participanții la eveniment au avut ocazia să vizioneze și expoziția fotografiilor câștigătoare la concursul “Biserica Sfânta Sophia”, realizată sub îngrijirea secretariatului internațional al AIO.
„Anul viitor, Adunarea Interparlamentară pentru Ortodoxie împlinește 30 de ani. Curând, împlinim trei decenii de când politicul continuă, prin lucrările noastre, misiunea ecclesiei originare, aceea de a rămâne împreună. Nu numai ca ortodocși, ci fiind credincioși, indiferent de confesiunea sau denominațiunea religioasă căreia îi aparținem. Pentru că diferențele confesionale dintre noi traduc cea mai mare asemănare, aceea de a avea în inima și mintea noastră, credință.
E o vârstă care coincide, în bună măsură, cu vârsta statelor democrate din blocul de Est al Europei, o vârstă a majoratului spiritual al țărilor civilizate, dar, în același timp, o vârstă la care trebuie să testăm înțelepciunea noastră de a oferi instrumente prin care societatea creștină iese din impasul dezbinării. Va fi o aniversare care sperăm să fie într-un timp în care războiul dintre statele creștine să înceteze. Una care să ne îngăduie ca prin Logos și Sophia, prin Cuvânt și Înțelepciune, să depășim mefiența și durerea celor care nu mai speră într-o liniște bine meritată, să depășim o criză a contractului social. Krisis înseamnă nu doar tensiune, conflict, sciziune, ci și oportunitate, prilej pentru reconstrucție. Oriunde se întâmplă o krisis se reformează o ecclesia, apare o șansă pentru a continua împreună. De altfel, numele credinței este speranță și nu cunosc înțelepciune mai mare decât aceea de a face din speranță un reper comun pentru umanitate. Nădăjduiesc că traducerea volumului dedicat Bisericilor Înțelepciunii lui Dumnezeu, și evenimentele aferente ei, din cursul acestui an, să fie un preambul pentru aniversarea a trei decenii ale Adunării Interparlamentare Ortodoxe, căci 2023 va fi anul AIO, un an al înțelepciunii politicului în lume. Aceasta este provocarea mea pentru misiunea noastră în cadrul acestei reuniuni interparlamentare”, a spus Ionuț Vulpescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News