Data actualizării:
Data publicării:

2021, anul care ne-a luat URIAȘII din muzică, sport, teatru și presă. Marile personalități care ne-au spus ADIO și s-au reunit în cer

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

2021 este anul care ne-a furat nume mari din lumea artistică, culturală, gastronomică și sportivă. Uriașii României s-au reunit în cer.

2021 a fost un an dur, care a lăsat România mai săracă. 2021 a fost anul în care cinematografia, muzica și sportul au pierdut unele dintre cele mai mari nume. A fost încă un an dificil din punct de vedere medical, iar pandemia de COVID-19 s-a arătat nemiloasă cu mulți oameni, inclusiv cu cei mai iubiți artiști ai noștri, cei mai buni actori, cei mai mari scriitori și jurnaliști, bucătari celebri și campioni din lumea sportivă.

Rând pe rând, mai mulți artiști s-au stins din viață, unii din cauza COVID-19, alții în accidente sau din cauza unor boli nemiloase. 

Anul 2021 a început cu primul deces fulgerător: Bogdan Stanoevici. După el, au urmat rând pe rând alte nume mari: Cornelia Catanga, Gabi Luncă, Nelu Ploieșteanu, Ion Dichieanu, Florin Condurățeanu, Ion Caramitru, Victor Socaciu, Petrică Mîțu Stoian, Benone Sinulescu și lista este mult mai lungă. 

Cântăreții care ne-au spus un Adio tăcut, în 2021:

Muzica lăutărească a fost secerată de COVID-19 în doar o săptămână. Cornelia Catanga, Nelu Ploieșteanu și Gabi Luncă sunt numele care au scris istorie în ultimii zeci de ani în muzica românească și pe care i-am pierdut din cauza unui virus nemilos. Odată cu moartea lor, ia sfârșit o pagină de aur a culturii muzicale din România.

Cornelia Catanga a murit pe data de 26 martie 2021, la vârsta de 63 de ani, la Spitalul Universitar din Capitală, după ce a intrat în stop cardio-respirator. 

Nelu Ploieșteanu a murit pe 2 aprilie, la vârsta de 70 de ani, din cauza COVID-19.

Gabi Luncă, veterană a muzicii lăutărești, a fost diagnosticată cu COVID-19, iar starea ei nu e una tocmai bună. Gabi Luncă respira cu ajutorul unui plămân artificial la care era conectată de mai multe zile. Decesul ei a venit în 2 aprilie.

Fondatorul și liderul trupei rock Cargo, Adi Bărar, s-a stins din viață pe 8 martie. Adi Bărar era confirmat cu virusul Sars-CoV-2, fiind internat în stare gravă la Timișoara. Muzicianul se afla sub supravegherea medicilor. Din păcate, a făcut o formă severă a bolii, din cauza unor afecțiuni mai vechi, iar medicii l-au internat la Terapie Intensivă la Spitalul Județean Timișoara.

Simion Pop, interpretul de muzică populară, s-a stins din viață pe 15 aprilie, la vârsta de 82 de ani, după ce în 2017 acesta a fost diagnosticat  cu o boală incurabilă.

Îndrăgitul cântăreț de muzică populară George Finiș a murit pe 17 aprilie, la Spitalul Judeţean Suceava. George Finiş era internat cu o formă gravă de Covid-19. George Finiș, în vârstă de 61 de ani, a stat întâi șapte zile acasă, sub tratamentul medicului de familie. N-a răspuns la medicație, starea i s-a agravat ușor și când saturația de oxigen i-a scăzut la 80, medicul de familie a recomandat internarea în spital, scrie Monitorul de Suceava.

Lidia Bejenaru Botgros, soția dirijorului Nicolae Botgros, a murit pe 26 iulie, pe patul de spital, la vârsta de 68 de ani. "Ea suferea de cancer la colon, a fost operată cu succes, dar din păcate nu o singură dată, dar de vreo trei ori pentru că au fost ceva complicaţii şi ea suferea şi de diabet zaharat foarte avansat şi din păcate diabetul i-a făcut şi festa pentru că nu şi-a mai revenit după a treia operaţie. Diabetul a fost probabil cauza principală a decesului.", a precizat Corneliu Botgros, fiul regretatei interprete.

Interpretul de muzică populară Alexandru Rusu, fondatorul Asociației Culturale ”Casa Rusu Câmpia Transilvaniei”, s-a stins din viață  în noaptea de 4 spre 5 august, în brațele soției și ale celor două fiice. Tristul anunț a fost făcut chiar de familie printr-un mesaj. 

Doru Stănculescu, cântăreț și instrumentist de muzică folk, membru fondator al Cenaclului Flacăra și fratele cântăreței Mihaela Mihai, a murit pe 23 august, fiind găsit în casă fără suflare.

Gabriela Rîmbu, mezzosoprană în Corul Operei ieşene, s-a stins din viață pe 11 septembrie.

Petrică Cercel a murit pe 15 septembrie. Manelistul era diagnosticat cu Covid-19 și se afla intubat la un spital din Capitală.

Cântăreţul Dorin Anastasiu, câștigător al trofeului Cerbul de Argint, a murit la 78 de ani, pe data de 18 septembrie.

Fostul dirijor al orchestrei „Doina Argeşului”, Marin Mihalcea, s-a stins din viaţă duminică, 3 octombrie, la vârsta de 73 de ani.

Interpretul de muzică populară Petrică Moise a murit pe 3 octombrie. Interpretul de muzică populară din Banat Petrică Moise a murit, după ce s-a infectat cu virusul SARS-CoV-2. Petrică Moise era internat în stare gravă la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara. Sursa citată mai arată că artistul nu ar fi fost vaccinat.

Laur Fratostiteanu, unul dintre cei mai cunoscuți basiști, a fost răpus de COVID-19 pe 24 octombrie. Laur Fratostiteanu era un antivaccinist convins. „Din nefericire, şi-mi pare rău că spun asta, aici, a fost un mare antivaccinist. Covid l-a lovit năprasnic”, a scris medicul Lucian Burleac pe Facebook. Laur Fratostiteanu făcea parte din formaţia Titan, din Iaşi, fiind iubit mai ales de publicul rock.

Andrei Ionescu, cunoscut drept Ţeastă în lumea muzicii, a murit la doar 35 de ani, pe data de 4 noiembrie.

Cântărețul Petrică Mîțu Stoian a murit în urma unui șoc septic pe data de 6 noiembrie. Acesta se internase la spitalul din Reșița, iar starea sa de sănătate se înrăutățise în ultimele zile, după ce fusese infectat cu SARS-CoV-2. În cazul morții lui a fost declanțată cea mai mare controversă, cea cu tratamentele la camera hiberbară post-COVID-19.

Benone Sinulescu a murit pe 18 noiembrie, la spital, din cauza unei pneumonii ce ar fi apărut cu 2-3 zile în urmă. Artistul avea 84 de ani.

Laci Farkas, solistul trupei timișorene Quo Vadis, a murit pe 4 decembrie, în urma unui accident rutier.

Tita Bărbulescu, cunoscuta solistă de muzică populară și de petrecere, a murit pe 5 decembrie, la vârsta de 85 de ani. Ea era una dintre solistele preferate ale lui Nicolae Ceaușescu, acesta cunoscându-i pe de rost versurile melodiilor cântate de  artistă.

Ion Cercel, membrul formației Sistem a murit pe 10 decembrie, anunțul fiind făcut de Marcel Pavel. Ion Cercel a fost unul dintre cei mai îndrăgiți artiști din România. A fost unul dintre membrii formației Sistem.

Victor Socaciu a tras, din păcate, cortina deceselor anului 2021 pe scena muzicală. Muzician, compozitor, cântăreţ, chitarist, realizator şi prezentator TV, dar şi politician şi apoi diplomat, s-a stins din viaţă într-un spital din Bucureşti pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun. Potrivit soției sale, Victor Socaciu a mers la spital pentru a face un drenaj din cauză sindromului post-COVID și pentru că avea acumulări la plămâni și "s-a ales cu pleurezie de pe urma COVID-19", iar ulterior "a contractat o infecţie nosocomială şi cauza decesului a fost şoc septic".

Scriitorii și jurnaliștii care ne-au părăsit în 2021

Anul 2021 a adus o pată neagră și în lumea scriitorilor și a jurnaliștilor. Mai multe nume mari s-au stins tăcut, în umbra pandemiei de COVID-19. 

Ileana Vulpescu, autoarea romanului ”Arta conversației”, a murit pe 12 mai, la vârsta de 89 de ani. În 1991, întreaga sa activitate literară a fost încununată cu premiul „România Mare”. La 23 octombrie 2015, Ileana Vulpescu a primit un premiu din partea Fundației Dignitas, precum și Trofeul Fundației Dignitas pentru Excelență - 2015, conceput de artistul plastic Mircea Nechita.

Florin Condurățeanu a murit pe 28 iunie. "În urmă cu puțin timp am aflat că scumpul nostru coleg și prieten a intrat în șoc cardio-respirator și cu toții am sperat ca Florin Condurățeanu, așa cum a învins întotdeauna în profesie, în viață, să învingă și în această seară, dar bătălia aceasta iată nu a câștigat-o. Ceea ce a câștigat a fost însă bătălia cu întreaga viață. Ne aflăm la finalul unui drum al unui om de un talent, de o generozitate, de o bunătate cum nu știu câți alți oameni l-ar putea concura vreodată. Florin Condurățeanu este cunoscut de marele public pentru modul în care și-a exercitat profesia. Și-a exercitat-o impecabil. A fost alături de cei mai iubiți români și a reușit să le spună poveștile. A reușit să meargă în domeniul sanitar, de exemplu, cu un talent și cu o vocație rar întâlnită. Florin Condurățeanu, mai mult decât orice, și-a iubit țara, a iubit pe cei care locuiesc în această țară. A luptat mereu pentru marile valori, atunci când acestea erau nedreptățite", a spus Mihai Gâdea, în direct la Antena 3, în momentul alfării veștii.

Ion Ghițulescu, una dintre cele mai bune voci din istoria radioului românesc, a murit la vârsta de 91 de ani, în propria locuință, iar anunțul a fost făcut de fiul său. Ion Ghițulescu era inventatorul celebrei emisiunii ”Fotbal minut cu minut!”, care rupea audiențele la nivel național. S-a apucat de presă din obligație și a ajuns o voce de aur a radioului din România

Mădălina Ciocan, jurnalist România TV, a murit pe 4 mai. 

Jurnalistul și scriitorul Radu Ciobotea s-a stins din viață pe 4 mai. A fost redactor-șef al săptămânalului Diasporaro (Londra), difuzat în numeroase țări europene și profesor la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. Dintre cărțile publicate, amintim: „Război fără învingători”, „Război cu Doctor Blues”, „Reportaj şi literatura, eseu asupra reportajului românesc şi francez interbelic”, „Apărătorii: Ultimul meterez”, potrivit Tion.

Jurnalistul Mihai Dolinschi s-a stins din viaţă la doar 29 de ani, după ce a fost găsit fără suflare în locuinţa din Bucureşti, pe 19 iulie.  În 2018 a fost declarat cel mai bun tânăr jurnalist sportiv al anului în România.

Scriitorul Răzvan Codrescu a murit la vârsta de 62 de ani, după o suferință „intensă”, potrivit Patriarhiei Române, pe 13 septembrie.

Jurnalistul Răzvan Boacă a murit, în somn, la vârsta de 44 de ani, pe data de 15 septembrie.

Horia Alexandrescu, ziarist, director şi fondator al unor gazete din peisajul media de după anul 1989 a murit pe 20 septembrie. Avea 74 de ani și ar fi fost diagnosticat cu cancer la plămâni. 

Alexandru Sassu a murit pe 25 septembrie. El ar fi murit la spital în urma unui infarct. Ar fi avut afecțiuni cardiace, arată surse din presă. Ar fi fost internat de mai mult timp la Spitalul Floreasca, unde, în urma unui infarct suferit sâmbătă dimineață, nu a mai putut fi salvat de medici.  s-a numărat printre cei care au participat activ la Revoluția din Decembrie 1989. El a fost unul dintre liderii Baricadei și ai grupului care a ocupat în 22 decembrie sediul CC al PCR, scrie Puterea. Politicianul a fost vicelider și apoi lider al grupului parlamentar PD din Camera Deputaților până în anul 2003.  Vezi mai multe AICI

Scriitorul Marcel Petrişor, fost deţinut politic, unul dintre ultimii supravieţuitori ai temniţelor comuniste a murit pe 13 octombrie.

Octavian Iordăchescu, scenarist de televiziune, co-director al festivalului Cerbul de Aur şi fondator al Radio Vacanţa, a murit la vârsta de 78 de ani pe data de 19 octombrie.

Valentin Boeru a murit pe 19 octombrie. El lucra la ziarul Național din 2011 și era unul dintre cei mai apreciați ziariști de presă scrisă. Semna editoriale la ziarul Național. Era cunoscut pentru stilul său acid în care scria articolele.

Mihai Bădescu, unul dintre cei mai cunoscuți jurnaliști din Pitești, a murit pe 25 octombrie, la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Argeş din Piteşti, răpus de COVID-19, la vârsta 52 de ani.

Pavel Coruț, reputat istoric literar și scriitor român, a murit pe 28 octombrie 2021. 

Nicolae Pârvulescu, profesor, istoric literar și scriitor, a încetat din viață la vârsta de 79 de ani. Tristul anunț a fost făcut de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova.

Doru Dinu Glăvan,  președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a încetat din viață la vârsta de 75 de ani pe data de 31 octombrie.

Dorli Blaga, fiica poetului și filosofului Lucian Blaga, a murit pe 17 noiembrie.

A murit jurnalista Maria-Denise Theodoru, iar anunțul a fost făcut de Familia Regală a României, printr-un mesaj publicat în mediul online. "A fost o colaboratoare constantă și devotată a Casei Majestății Sale. Ea a contribuit cu creativitate și profesionalism la îndeplinirea multor acțiuni publice ale Familiei Regale, fie în domeniul radio-ului, fie în cel al cinematografiei sau al proiectelor socio-culturale. Ea a fost, an de an, alături de eforturile Familiei Regale, cu discreție, cu generozitate și cu profundă înțelegere. De-a lungul anilor, Denise și-a legat numele de Înalte Patronaje regale, de vizite regale în comunități, de concursuri internaționale, de volume legate de Coroană și de istoria modernă și contemporană a României. Recent, ea a fost scenarista și însuflețita promotoare a filmului artistic Maria, Regina României. Un fidel susținător al principiilor și valorilor Coroanei Române, Maria-Denise Theodoru a primit Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate, în anul 2010. Majestatea Sa Margareta transmite, în numele Familiei Regale, condoleanțe și profundă compasiune familiei îndoliate! Dumnezeu să o odihnească în pace!", a scris Familia Regală.

Actorii care au tras ultima cortina în 2021

 

Alte nume mari ce s-au stins în anul 2021 au venit de pe scena teatrelor, a cinematografiei, a filmului din România.

Bogdan Stanoevici, infectat cu virusul SARS-CoV-2, s-a stins din viață pe 12 ianuarie. Bogdan Stanoevici a fost internat la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Capitală pe 16 decembrie. La două zile distanță, era dus la Terapie Intensivă în stare gravă. S-a stins din viață în această dimineață.

Voicu Rădescu, fondatorul primului teatru independent din România a murit la vârsta de 65 de ani, pe 24 august. În acest an, el fusese declarat cetățean de onoare al Bucureștiului.

Actriţa Oana Ştefănescu - 24 ianuarie.

Actriţa Georgeta Luchian Tudor, soţia lui Tudor Gheorghe, a murit pe 26 ianuarie.

Actrița Valeria Gagealov - 9 februarie

Pe 16 februarie a murit Lucian Pînzaru, la 53 de ani. A fost unul dintre actorii emblematici ai Teatrului Dramatic din Galaţi

Ciprian Nemeșiu, actor în trupa de improvizație „Freeze”, a murit pe 8 martie, la vârsta de 39 de ani. Din primele informații reiese că artistul s-ar fi sinucis.

Actorul Ion Dichiseanu s-a stins din viață la vârsta de 87 de ani, pe 20 mai. Era internat de trei luni la Spitalul Floreasca. Ion Dichiseanu a ajuns în spital după o infecție cu o bacterie ce i-a provocat o pneumonie bilaterală, spunea Ioana Dichiseanu, fiica marelui actor.

Actriţa Luminiţa Gheorghiu, cunoscută pentru rolurile din "Moromeţii", "Poziţia copilului" şi "Sunt o babă comunistă", a murit la vârsta de 71 de ani pe 5 iulie.

Regizorul Dan Puican, fostul soț al Stelei Popescu, a murit pe 14 august.

Ion Caramitru a murit pe 5 septembrie, la vârsta de 79 de ani.  Actorul era internat de mai multe săptămâni la Spitalul Elias din București din cauza unor probleme de sănătate. Abia la începutul lunii august, medicii au reuşit afle ce boală are. Actorul avea o infecţie în sânge.

Ionuţ Stoica, unul dintre cei mai iubiţi actori gorjeni, din filmul „Polițist, adjectiv”, a murit de COVID-19 - 8 octombrie

Cornel Nicoară a fost unul dintre cei mai apreciați actori din România, cel care a dat viață mai multor personaje precum Ştefan cel Mare din "Apus de Soare", Wangel din "Femeia mării", de Henrik Ibsen, Nero în "Britanicus" al lui Jean Racine, Moşul din "Matca" lui Marin Sorescu, a murit pe 21 octombrie, la vârsta 83 de ani. 

Romulus Sârbu, tatal Oanei Sârbu, a murit pe 27 decembrie. A fost un îndrăgit actor de pantomimă, care și-a început cariera în urmă cu mai bine de 50 de ani.

Andrei Thutan, un tânăr regizor talentat în vârstă de 34 de ani a murit pe 14 decembrie.

Actorul Florin Oprițescu a murit pe 29 noiembrie, la doar 42 de ani. Acesta  era stabilit în Spania de mulți ani, iar în urmă cu câteva luni anunța că a fost diagnosticat cu leucemie.

Trei nume mari ale bucătăriei s-au stins în 2021: 

Bucătarul Adrian Pop.

Decesul lui Adrian Pop, în vârstă de 51 de ani, ar fi survenit pe 16 martie, la spital, în urma unui traumatism puternic.

Celebrul bucătar din Cluj se afla în stare critică, la Spitalul Judeţean, Secţia de Neurochirurgie. Adrian Pop s-ar fi lovit la cap sau ar fi fost lovit la o petrecere organizată de ziua de naștere a unui polițist, în Apahida. La petrecerea cu pricina, la un moment dat, Adrian Pop a ieșit afară cu unul dintre invitați. Câteva minute mai târziu, acesta din urmă s-a întors în local și i-a anunțat pe ceilalți că Adrian Pop este întins pe jos și s-ar fi lovit la cap. 

Sissoko Sidia, concurent Masterchef, a fost găsit mort în casă pe 20 octombrie.

El a murit de Covid, după cum au declarat surse pentru Știrile Pro TV.

Bucătărul Liviu Chiorpec a murit pe 4 noiembrie. Acesta a pierdut lupta cu o boală cruntă: cancerul.

Și lumea sportului a rămas mai săracă în 2021

Fostul fundaş Dumitru Romilă, cunoscut drept Romilă I, a decedat la vârsta de 78 de ani pe 26 iulie.

După încheierea activităţii de jucător, Dumitru Romilă a devenit antrenor la Centrul de Copii şi Juniori al Politehnicii, unde, în cele peste trei decenii de activitate, a descoperit fotbalişti importanţi, printre care Daniel Pancu, Adrian Cristea sau Benone Dohot.

Dumitru Romilă ar fi împlinit 79 de ani pe 8 octombrie.

Adrian Răspopa, pilot de raliuri, a murit pe 4 septembrie, după un accident petrecut la Raliul Iaşului. Acesta a fost transportat cu elicopterul la Spitalul Județean de Urgență, pilotul a fost operat, însă din cauza rănilor grave, nu a mai putut fi salvat.

Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari campioni pe care i-a avut România, a murit la vârsta de 71 de ani pe 5 septembrie.

Ivan Patzaichin era cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară, unde a câștigat medalii la edițiile din 1968, 1972, 1980 și 1984. 22 de medalii mondiale are "Amiralul" în palmaresul său, 9 de aur, 4 de argint şi 9 de bronz. De 3 luni, fostul mare sportiv era internat la Spitalul „Elias”, după ce a fost diagnosticat cu o boală incurabilă. Starea lui s-a agravat în ultima lună, iar astăzi a încetat din viață,

Soția lui Emeric Ienei, Ileana Gyulai Ienei avea vârsta 75 de ani și s-a stins din viață pe 25 august. Soția lui Emeric Ienei a făcut performanță în scrimă. Este campioană mondială în 1969 și dublă medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Mexic, din 1968 și Munchen, 1972.

Alte câteva nume mari din România care s-au stins brusc:

 

Adrian Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România, a murit pe 19 mai.  Adrian Rădulescu ar fi murit după ce organele i-au cedat unul după altul și ar fi ajuns prea târziu la spital. Avea 66 de ani. 

Dan Petrescu, miliardarul despre care Ion Ţiriac spunea că este cu adevărat cel mai bogat dintre români, a murit în accidentul aviatic de la Milano de pe 3 octombrie. 

"Familia Regală a aflat cu mare tristețe vestea trecerii la cele veșnice a Arhiducesei Maria Magdalena a Austriei. Fiică a Principesei Ileana a României și a Arhiducelui Anton al Austriei, Maria Magdalena s-a născut la 2 octombrie 1939, la Castelul Sonnberg din Austria. Alături de frații ei Ștefan și Dominic, și de surorile ei Maria Ileana, Alexandra și Elisabeta, a copilărit în țară, la Bran și la București.

Arhiducesa a fost foarte legată de România și a petrecut multe clipe alături de Familia Regală, la București și Sinaia, la Săvârșin și Balcic. În ultimii 13 ani, arhiducesa a călătorit împreună cu soțul ei, alături de Custodele Coroanei și de Principele Radu, în Trenul Regal și a vizitat multe orașe din țară, precum Cluj, Sibiu, Oradea, Arad, Alba Iulia, Brașov și Făgăraș.

Regele Mihai a decorat pe Arhiducesa Maria Magdalena cu Crucea Casei Regale a României, la 10 Mai 2016", se arată într-o postare a Familiei Regale a României pe pagina de Instagram.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel