20 de ani de la revenirea Familiei Regale la Palatul Elisabeta
Familia Regală a României anunţă că se împlinesc 20 de ani de la revenirea la Palatul Elisabeta.
"În ziua de 18 mai 2001, Regele Mihai și pe Regina Ana s-au întors înapoi acasă la Palatul Elisabeta, devenit între timp, prin votul Parlamentului, reședința regelui pe durata vieții.Regele s-a întors la Palatul Elisabeta pentru a clădi fundația irevocabil europeană a României de mâine. Venirea Regelui Mihai la palatul tinereții lui nu a fost o târzie revanșă a unui om care a avut ca destin Așteptarea. Prin întoarcerea regelui, Palatul Elisabeta a devenit locul regalității de pe harta României de astăzi. Din incinta lui, Familia Regală a început un efort constant, gândit, ca și viitorul României, pentru douăzeci-treizeci de ani înainte. De altfel, în anul 2007, Familia Regală a publicat 'O viziune pentru România pe 30 de ani'.
Destinat prin lege, în mai 2001, drept reședință a Regelui Mihai I pe durata vieții sale, palatul a fost de aunci încoace un centru activ al reprezentării intereselor fundamentale ale țării. Anul trecut, Palatul Elisabeta a devenit sediul Asociației Casa Majestății Sale, organizație recunscută de Guvern ca având utilitate publică.
În ultimele două decenii, la Palatul Elisabeta au avut loc în fiecare an sute de evenimente oficiale sau publice, reunind mii de oameni, români și străini, în vederea consolidării țării și a renumelui ei. Aici și-au găsit loc toate generațiile de români, de la copii de școală primară până la veteranii de război. Aici au venit români din orașele și comunele țării, din Basarabia, din țările învecinate și din cele îndepărtate. În afară de câteva camere cu destinație strict personală, cea mai mare parte a palatului a fost și este folosită pentru evenimente publice, la fel ca și grădina", transmite Familia Regală.
Listă impresionantă de personalităţi care au trecut pragul Palatului
"În ultimii 20 ani, șefi de stat republicani și capete încoronate au trecut pragul Palatului Elisabeta, invitați de Regele Mihai I și, mai apoi, de Custodele Coroanei: Regele Juan Carlos I și Regina Sofia ai Spaniei, Marele Duce Henri și Marea Ducesă de Luxemburg, Președintele Cehiei Milos Zeman, Președintele Vytautas Landsbergis al Lituaniei (1990-1992), Președintele Lech Walesa al Poloniei (1990-1995), Președintele Ucrainei Victor Yuscenko (2005-2010), Președintele Letoniei Vladis Zatlers (2007-2011), Președintele Sali Berisha al Albaniei (1992-1997), Regele Felipe al VI-lea și Regina Letizia ai Spaniei (în anul 2009, ca principi moștenitori), mai mulți membri ai Familiei Regale iordaniene, Principele de Wales, Principele Edward al Marii Britanii și Contesa de Wessex, șefii Caselor Imperiale și Regale ale Bulgariei, Albaniei, Greciei, Muntenegrului, Rusiei, Austriei, Portugaliei, Germaniei, mai mulți membri ai Familiei Regale a Belgiei, președintele Parlamentului Filipinelor, președintele Parlamentului Republicii Moldova, membri ai Guvernului Cehiei, prima doamnă a Cehiei Livia Klausova (2003-2013), prima doamnă a Senegalului Viviane Wade (2000-2012).
Palatul a găzduit sute de întâlniri cu ambasadori ai țărilor lumii, seri dedicate promovării economiei românești (locale și naționale), seri dedicate administrațiilor locale județene și municipale, seri dedicate NATO, UE, Crucii Roșii, activităților sociale, medicale, militare, societății civile, sportului, educației, culturii și științei, Academiei Române și Academiei Republicii Moldova.
Garden Party, sărbătoarea națională de 10 Mai, reunește anual mii de oameni în grădina Palatului Elisabeta. Este unul dintre cele mai iubite și mult așteptate momente ale anului, pentru fiecare dintre românii care iau parte la eveniment. Există, de câțiva ani încoace, și un Garden Party al copiilor, de 1 iunie.
Regele Mihai și Regina Ana au oferit, în ultimele două decenii de viață, Înaltul Patronaj multor universități, licee, instituții și organizații. În prezent, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și Principele Radu, alături de Principesa Maria, au acordat patronaj regal pentru zeci de instituții și organizații, care contină să vină la Palatul Elisabeta, pentru ca activitatea lor să fie mai bine cunoscută, mai respectată și sprijinită de societate. Cele mai mari organizații sportive din țară, în frunte cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român, au patronaj regal. Univesități, licee și școli din țară și din Republica Moldova își desfășoară activitatea sub patronaj regal.Primăriile marilor municipii au un susținător permanent în Familia Regală. Misiunile economice în străinătate inițiate de Familia Regală au rezultate de primă importanță în activitatea economică viitoare a companiilor care însoțesc Familia Regală. Astfel de misiuni economice au avut loc în Marea Britanie, Suedia, Iordania, Bulgaria, alături de întâlniri cu caracter economic în 58 de țări pe 4 continente, din inițiativa și în prezența membrilor Familiei Regale.
Din februarie 1997, când Regele Mihai și Regina Ana au pășit în Palatul Elisabeta și au pornit în primul turneu regal NATO, au trecut 24 de ani, în care Familia Regală a avut 11 000 de activități cu caracter public în țară, a efectuat 356 de vizite în străinătate, cu sprijin guvernamental, a avut 129 întâlniri cu șefi de Stat și de Parlament în afara României și 51 de întâlniri cu șefi de Stat sau cu membri ai Familiilor Regale ale lumii la Palatul Elisabeta.Familia Regală este, în zilele noastre, unul dintre cei mai proeminenți și respectați promotori ai României în Europa și în spațiul translatlantic. Familia Regală are o activitate diplomatică neîntreruptă de 155 de ani, dintre care ultimii 24 de ani au fost printre cei mai intenși și mai productivi, mai ales în spațiul Uniunii Europene și NATO, informează Familia Regală a României.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News