Data publicării:

20 de ani de la misiunea specială a SUA în Irak: Tinerii irakieni văd semne de speranță

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Twitter @sinelo1968
Sursa foto Twitter @sinelo1968

Capitala Irakului de astăzi este plină de viață și de un sentiment de reînnoire, locuitorii săi bucurându-se de un interludiu rar și pașnic într-o istorie modernă dureroasă.

Tarabele din lemn de pe piața de cărți în aer liber a orașului sunt îngrămădite spre cer cu broșate prăfuite și pline de cumpărători de toate vârstele și veniturile. Într-o suburbie, cândva focar al Al-Qaida, tineri înstăriți își etalează mașinile moderne, în timp ce un club de agrement găzduiește excursii săptămânale cu bicicleta în fostele zone de război, relatează jurnalistul John Danieszwki,  de la AP News.

Președintele George W. Bush a numit invazia condusă de SUA din 20 martie 2003, o misiune de eliberare a poporului irakian și de îndepărtare a armelor de distrugere în masă.

Guvernul lui Saddam Hussein a fost răsturnat în 26 de zile. Doi ani mai târziu, inspectorul șef de arme al CIA a raportat că nu au fost găsite vreodată stocuri de arme nucleare, chimice sau biologice.

Războiul a detronat un dictator ale cărui acte de tortură și execuție a dizidenților au ținut 20 de milioane de oameni în frică timp de un sfert de secol. Dar a spart, de asemenea, ceea ce fusese un stat unificat în inima lumii arabe, deschizând un vid de putere.

Pentru irakieni, trauma de durată a violenței care a urmat este de netăgăduit – se estimează că 300.000 de irakieni au fost uciși între 2003 și 2019, potrivit Institutului Watson pentru Afaceri Internaționale și Publice de la Universitatea Brown, la fel ca peste 8.000 de militari, contractori și civili americani. 

Percepția lumii despre Irak ca o țară distrusă de război

Președintele Irakului, Abdul Latif Rashid, care și-a preluat mandatul în octombrie, a vorbit și el despre perspectivele țării. Percepția lumii despre Irak ca o țară distrusă de război, înghețată în timp, a declarat el pentru Associated Press într-un interviu.

Irakul este bogat; pacea a revenit, a spus el, și există oportunități pentru tinerii dintr-o țară care se confruntă cu un boom populațional. ”Cred că viața se va îmbunătăți drastic în Irak”, a spus președintele.

Irakienii îl deplâng pe Saddam

Majoritatea irakienilor nu sunt nici pe departe la fel de optimişti. Conversațiile încep cu amărăciune, că înlăturarea lui Saddam a lăsat țara zdrobită și pregătită pentru violență și exploatare de către milițiile sectare, politicieni și criminali aplecați pe auto-imbogățire sau datorați altor națiuni. Cu toate acestea, vorbind cu irakienii mai tineri, se simte o generație gata să întoarcă o pagină.

În zeci de interviuri recente de la Bagdad la Fallujah, tinerii irakieni au deplâns pierderea stabilității care a urmat căderii lui Saddam – dar au spus că războiul este în trecut și mulți erau plini de speranță în libertățile în curs de dezvoltare și oportunitățile de a-și urmări visele.

Galeria foto AICI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel