19 ani de la 11 SEPTEMBRIE. Rezumatul zilei ce a ȘOCAT lumea
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
File photo of The World Trade Center south tower bursting into flames after being struck by hijacked United Airlines Flight 175 in New York City
File photo of The World Trade Center south tower bursting into flames after being struck by hijacked United Airlines Flight 175 in New York City
Astăzi, 11 septembrie, se împlinesc 19 ani de la atacurile teroriste din 2001. Cele două turnuri World Trade Center s-au prăbușit din cauza faptului că avioanele deturnate de teroriști s-au ciocnit de ele. În același timp, clădirea Pentagonului a fost puternic avariată ca urmare a impactului unui alt avion.

Pe 11 septembrie 2001, nouăsprezece teroriști au deturnat patru avioane comerciale care care efectuau curse de la Boston, Newark și Washington D.C. spre San Francisco și Los Angeles.

Trei ciocniri în mai puțin de o oră

La ora 8:46, zborul numărul 11 al American Airlines s-a ciocnit de Turnul de Nord al World Trade Center, urmat de zborul 175 al United Airlines care s-a ciocnit de Turnul de Sud la ora 9:03. Jumătate de oră mai târziu, zborul 77 al  American Airlines a lovit clădirea Pentagonului.

La ora 10:03, zborul 93 al United Airlines s-a prăbușit pe un câmp lângă localitatea Shanksville, Pennsylvania, după ce călătorii au înfruntat teroriștii aflați la bord și au reușit să preia parțial controlul aeronavei. Conform informațiilor, acest avion ar fi avut ca țintă  Capitoliul Statelor Unite sau Casa Albă.

 

Urmările au fost catastrofale

Primul care s-a prăbușit a fost Turnul de Sud, aproximativ la ora 10:00, după ce a ars timp de 56 de minute într-un incendiu. Jumătate de oră mai târziu, la 10:28, s-a prăbușit și Turnul de Nord. Din cauza avariilor cauzate de prăbușirea sa, a fost puternic afectată și clădirea WTC 7 care s-a prăbușit în după amiaza aceleiași zile.

Tot traficul aerian internațional civil a fost oprit iar aterizarea pe pământ american a fost interzisă pentru trei zile, ca urmare a evenimentelor nefericite.

Aproape 3000 de victime au fost raportate

2.993 de oameni și-au pierdut viața, inclusiv cei 19 teroriști. Dintre aceștia, 246 erau oamenii prezenți în cele patru avioane, 2.603 în New York în clădiri și la sol, și 125 la Pentagon. De asemenea, sunt date dispărute 24 de persoane.

Al-Quaida, direct implicată

La câteva ore după atac, FBI a reușit să afle numele și, în majoritatea cazurilor, datele personale ale piloților și teroriștilor suspecți. Două săptămâni mai târziu, aceștia au publicat fotografii ale celor 19 teroriști, împreună cu informații despre posibilele lor naționalități și nume false. Ca urmare a informațiilor obținute, s-a ajuns la concluzia că întreaga operațiune a fost pusă la cale de organizația teroristă Al-Quaida, implicit de liderul acesteia, Osama bin Laden.

Osama bin Laden a fost capturat și ucis 10 ani mai târziu

Ca urmare a faptului că bin Laden a devenit dușmanul numărul 1 al Statelor Unite ale Americii, acesta a fost supravegheat o perioadă îndelungată după ce s-a descoperit unde se ascundea iar pe 2 mai 2011 acesta a fost capturat și ucis.

Evenimentele din 11 septembrie au avut un impact imens asupra modului în care se efectuează controalele pe aeroporturi. După acest episod, întreaga politică de monitorizare și control s-a schimbat pe tot globul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel