Data actualizării:
Data publicării:

17 primari români, VOTAȚI în localități din Ucraina

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Cernauți Foto: Crișan Andreescu
Cernauți Foto: Crișan Andreescu

Duminică, 25 octombrie 2020, au avut loc alegeri locale în Ucraina. În regiunile Cernăuți, Transcarpatia, dar și sudul Basarabiei, au fost votați mai mulți primari etnici români.

Ieri, 25 octombrie 2020, în Ucraina au avut loc alegerile locale. Din 22 de comune cu populație românească majoritară sau cu populație românească mixtă, apărute în regiunile Cernăuți și Transcarpatia în urma reformei de descentralizare, în 17, primari sunt etnici români, informează Agenția BucPress din Cernăuți.

Etnicii români au câștigat alegerile pentru funcția de primar în cazul mai multor comune din regiunea Cernăuți: Crasna – Ștefan Dragun, Ciudei – Anatolie Pițul, Pătrăuți – Ion Grijincu, Suceveni – Iulian Mihailovici, Carapciu – Gheorghe Lutic, Tereblecea – Valeriu Saca, Tărășeni (cu populație mixtă româno-ucraineană) – Vasile Ciuleac, Voloca – Valentin Glopina,  Ceahor – Gheorghe Cobliuc (cu populație mixtă româno-ucraineană), Ostrița – Vasile Țurcan, Herța – Vasile Scripcaru, Mămăliga – Arcadie Șova, Vancicăuți – Vladimir Lupoi, Noua Suliță – Maria Nicorici, Boian – Aurel Babii, Mahala – Ștefan Sainciuc. În comuna cu o populație mixtă Storojineț, din care face parte satul Ropcea, primar a devenit un etnic ucrainean, la fel în comunele mixte Camenca, care include satul Barhrinești și Hliboca, care include localitățile Oprișeni și Dimca. Nu avem primari români în comunele mixte Toporăuți (include satul Colincăuți) și Vașcăuți (include Șișcăuți), se menționează într-un comunicat al UICRU.  

Aleși români și în Transcarpatia

În regiunea Transcarpatia, primar al comunei Slatina a devenit Vasile Iovdi (localitățile Slatina, Apja de Jos, Topcino, Strâmtura din raionul Teceu și Apșa de Mijloc, Biserica Albă din raionul Rahău). Comuna Slatina din Maramureșul din dreapta Tisei include 13 localități (românii constituie 80 la sută din populație, ungurii –10, ucrainenii, rutenii și alte etnii – 10 la sută). Comuna Slatina are o populație în jur de 37 mii, fiind cea mai mare comună românească din Ucraina, potrivit unei analize realizate de Secretariatul executiv al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”.

Conform rezultatelor prealabile ale alegerilor locale, în total sunt 15 comune românești și 2 mixte unde au câștigat scrutinul primarii români și 6 comune mixte în care primarii nu sunt români. Așadar, sunt 17 primari români în 22 de comune cu populație românească majoritară sau mixtă, inclusiv în toate cele 15 comune cu populație românească.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale din Ucraina, în regiunea Cernăuți prezenţa la vot la alegerile locale a fost doar de 34,84 la sută. Din cei 681.467  alegători incluși în listele electorale s-au prezentat la urne doar 237.394. În noile raioane Vijnița au participat la vot 42 la sută din alegători, în raionul Nistru — 35 la sută și în raionul Cernăuți (care include fostele raioane cu populație românească Herța, Hliboca, Noua Suliță și Storojineț) – 30 la sută.

Numărarea voturilor și anunțarea oficială a câștigătorilor riscă să dureze mai multe zile, o nouă lege electorală făcând complicată această procedură. De fapt, alegerile finalizează procesul de formare a comunelor. Cu toate acestea, legiuitorul va crea un mecanism pentru soluționarea în continuare a problemelor administrative și teritoriale. Prin urmare, comunitățile își vor putea schimba granițele în funcție de nevoie. De asemenea, legea va delimita în mod clar competențele dintre toate nivelurile administrației locale și ale executivului cu definiția surselor de finanțare pentru o anumită putere.

Potrivit guvernanților ucraineni, aceste alegeri sunt ultimul pas în cadrul reformei descentralizării.  „Vechea structură teritorială la nivelul comunităților și raioanelor nu îndeplinea condițiile moderne, era dezechilibrată, avea o structură inegală și de neînțeles și, prin urmare, nu a permis începerea descentralizării - transferul de putere, resurse și responsabilități către administraţia publică locală - în toată țara. În primii ani ai reformei, numai orașele mari și comunitățile unite puteau beneficia de aceasta. Dar experiența lor, poveștile lor de succes au devenit foarte importante, pentru că au confirmat că suntem pe drumul cel bun. Și acum când s-a format noul sistem teritorial, sarcina noastră în viitorul apropiat este să formăm comunități nu doar ca unități teritoriale, ci ca un sistem de autorități locale capabile să ofere tuturor servicii de înaltă calitate și accesibile”, a explicat ministrul adjunct al Dezvoltării Comunitare și Teritoriale, Vyaceslav Negoda.

Pentru a face acest lucru, a spus el, până la sfârșitul anului este necesar să se adopte o serie de legi, ale căror proiecte au fost deja făcute publice pentru dezbatere. Ele  propun o delimitare clară a puterilor și a resurselor între administrațiile locale de la diferite niveluri, între autoritățile locale și de stat, oferă oportunități pentru creșterea bugetelor locale etc.

Acestea sunt noile versiuni ale proiectelor de legi privind autonomia locală, privind administrațiile locale ale statului, modificările Codului bugetar al Ucrainei privind sprijinul financiar al organismelor locale de autoguvernare, modificări ale legislației fiscale, care vor extinde oportunitățile de creștere a veniturilor la bugetele locale. Grupul de lucru din Ministerul Dezvoltării Regionale a pregătit deja textele proiectelor de lege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel