17 deputați socialiști și comuniști de la Chișinău riscă să rămână fără imunitate. Care este motivul
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Captură YouTube Parlamentul Republicii Moldova
Sursă foto: Captură YouTube Parlamentul Republicii Moldova
17 deputați socialiști și comuniști din Parlamentul Republicii Moldova riscă să rămână fără imunitate.

Cei 17 deputați, care și-au prins la piept panglica Sfântul Gheorghe, la evenimentele de 9 mai, riscă să rămână fără imunitate, pentru a putea fi amendați. Poliția națională a întocmit procesele verbale și anunță că le-a expediat procuraturii. La rândul său, organul de anchetă trebuie să ceară Parlamentului ridicarea imunității deputaților vizați. Numele lor nu sunt făcute publice, dar la manifestațiile stradale am surprins mai mulți actuali și foști parlamentari, cu panglica interzisă asupra lor. Unii dintre ei anticipau că vor fi amendați. Cel puțin comunistul Vladimir Voronin a declarat, anterior, că nu se teme să fie sancționat. 

„Constatarea pe faptele deputaților a fost trimisă procuraturii și, deja, procuratura urmează să asigure mecanismul de mai departe. Procurorul General urmează să meargă în Parlament pentru a solicita ridicarea imunității, persoanelor li se va aplica sancțiunile și vom vedea dacă persoana va achita amenda sau o va contesta în instanța de judecată”, a declarat șef al IGP, Viorel Cernăuțeanu.

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, cele 17 procese verbale contravenționale au fost expediate, ieri, prin curier special. De cealaltă parte, procurora responsabilă pentru comunicarea cu presa din cadrul Procuraturii Generale susține că materialele nu au ajuns, deocamdată, pe masa procurorului general interimar, iar în momentul în care vor fi recepționate se vor întreprinde toate acțiunile legale. Astfel, nu este clar, deocamdată, când ar putea fi dezbătut subiectul în Parlament. Chiar și așa, foștii șefi de stat, actualii lideri ai opoziției au declarat, anterior, că amenzile nu-i sperie.

VEZI ȘI    -    În ciuda legii, Igor Dodon a defilat cu panglica Sf. Gheorghe în piept prin Chișinău. Peste 40 de contravenții / VIDEO

Dodon vrea să meargă la CEDO

Iar fostul președinte Igor Dodon a declarat că noile modificări ale legii sunt ilegale și este gata să meargă la CEDO. 

Toți cei care au purtat panglica Sfântul Gheorghe la manifestațiile de 9 mai și au fost documentați de poliție vor trebui să plătească amenda, susține șeful IGP Viorel Cernăuțeanu. 

Panglica Sfântul Gheorghe, dar și simbolurile Z și V, considerate simboluri ale agresiunii Rusiei în Ucraina au fost interzise prin lege, în Republica Moldova. Conform noilor modificări, persoanele fizice sunt pasibile de amenzi în valoare de până la 9 mii de lei, în timp ce sancțiunile pentru persoanele juridice se dublează și ajung până la 18 mii de lei.

Modificările au fost criticate dur de opoziția parlamentară, iar la evenimentele de la 9 mai, peste 300 de oameni, inclusiv 17 deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au sfidat legea și și-au pus la piept panglica bicoloră, conform TV8.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel