Data publicării:
16 februarie - Invazia anunțată în Ucraina. Hartmann: Nu știu dacă a fost o mișcare inteligentă, dar nu am văzut de mult timp o asemenea atitudine
Analistul H.D. Hartmann a vorbit, în cadrul emisiunii Geostrategica, de la DC News, despre unitatea Europei în fața tensiunilor de la granița estică a Ucrainei, în contextul unui anunț al posibilei invazii în Ucraina.
În ultima săptămână, mai multe informații apărute în mass-media occidentală au precizat că în data de 16 februarie 2022 Federația Rusă ar intenționa să invadeze Ucraina. Mai întâi, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că noi forţe ruseşti continuă să sosească la frontiera cu Ucraina şi o invazie în Ucraina ar putea începe în orice moment (vezi AICI).
Ulterior, TheSun a notat că serviciile secrete din Statele Unite ale Americii spun că Rusia este pregătită să invadeze Ucraina pe data de 16 februarie 2022, la ora 1.00 dimineața, cu o razie masivă de rachete și 200.000 de soldați (citește AICI). Ieri, însă, Kremlinul a precizat că își retrage militarii de la granița de est a Federației Ruse, după ce aceștia ar fi finalizat exercițiile militare la care au participat (citește AICI). Apoi, într-o declarație de presă susținută la Casa Albă, președintele Joe Biden a spus că SUA nu confirmă retragerea trupelor ruse (citește AICI).
CITEȘTE ȘI - Rusia a retras noi trupe din Peninsula Crimeea. Ministrul rus al Apărării a filmat totul
H.D. Hartmann: Eu nu am văzut de mult timp Europa atât de unită
Analistul de politică externă H. D. Hartmann a fost invitat la DC News, la emisiunea Geostrategica, unde a comentat contextul în care o posibilă invazie a fost anunțată și modul în care Occidentul a acționat vis-a-vis de tensiunile din regiune:
„Nu știu dacă a fost inteligentă mișcarea cu anunțul unei invazii la o dată fixă, dar știu că a fost și o formă de presiune. Trebuie înțeleasă, este o formă de presiune care face parte din instrumentarul pregătirii oricărui război de acest tip. Este un război hibrid, iar SUA și NATO au contracarat cu elemente din dicționarul oricărui război hibrid (...). A fost un risc să spui că pe 16 începe invazia, a fost un risc, fără discuție.
Din punct de vedere al jocului geopolitic, s-a ajuns la o creștere a prezenței militare NATO în regiunea de graniță a Alianței și la o strângere a rândurilor. Eu nu am văzut de mult timp Europa atât de unită, în dialogul și discursul său, cu privire la pericolul impus de Federația Rusă unui stat suveran, dar care nu face parte din Uniunea Europeană și NATO. Am avut un mesaj unic, fără prea multe diferențieri.
Bineînțeles, avem și Ungaria cu interesele sale economice cu Rusia și Croația care niciodată nu a fost de acord cu elementele de funcționare est-europene, dar, în rest, marile puteri occidentale, alături de România și Polonia, au avut, pe axa celor trei mări, un mesaj absolut unic și infailibil.“, a precizat, la DC News, H.D. Hartmann.
CITEȘTE ȘI - Ungaria se declară pregătită să aibă grijă de zeci de mii de potenţiali refugiaţi din Ucraina
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News