16 ani de la moartea lui Iosif Sava, întemeietorul talk-show-ului românesc
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Iosif Sava
Iosif Sava
Pe data de 18 august, se împlinesc 16 ani de la moartea lui Iosif Sava, muzicolog şi realizator de emisiuni radio și TV, a cărui voce este inconfundabilă. Iosif Sava a fost, înainte de toate, întemeietorul talk-show-ului românesc.

Despre Iosif Sava a scris în cartea sa și Dan Ciachiar care a povestit despre momentul în care a fost invitat în emisiunea marelui realizator.

"Iosif Sava avea o emisiune de două ceasuri la Televiziune, pe programul II, Serata Muzicală. (...) La emisiunea lui Iosif Sava nu participau decât oameni foarte cunoscuți: de la academicieni la chirurgi celebri, compozitori, regizori... Emisiunea avea un prestigiu ieșit din comun și pentru că în spațiul ei nu încăpea nici cel mai mic coeficient de propagandă sau de politic. Niciodată în discursul ei nu s-a pronunțat cuvântul "tovarășe". Se mai scăpa chiar câte un "domnule", iar Iosif Sava se adresa musafirilor săi televizați cu "stimate"", își amintește Dan Ciachiar.

Iosif Sava, întemeietorul talk-show-ului românesc

"Iosif Sava a fost întemeietorul talk-show-ului românesc. Primatul acesta nu trebuie să estompeze primatul său inegalabil, constând în acea vreme de două decenii, sub dictatură, și evitând orice conotație politică, a făcut cateheză muzicală - exclusiv la nivelul capodoperei simfonice - la scară națională. A "înmuzicit" oameni", mai scrie Dan Ciachiar, autorul cărții "Când moare o epocă".

A murit la București în data de 18 august 1998

Dan Ciachiar își va aminti mereu de cel care a fost Iosif Sava, dovadă și alte câteva rânduri din cartea sa: "Mi-am amintit de prilejul pe care Iosif Sava mi-l oferise în umă cu 15 ani (n.r. - invitația în emisiunea lui). Numai că de data aceasta pe un fond de melancolie și tristețe, pentru că știam că el este grav bolnav și internat în spital. Câteva săptămâni mai târziu aprindeam în sfeșnicul din pridvorul Bisericii Doamnei o lumânare pentru odihna sufletului său generos".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel