Data publicării:

15 ianuarie, ziua lui Mihai Eminescu. Avangardistul cu prezervativ înnodat la gât, la statuia marelui poet național

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Cultura
WhatsApp
Foto: Ioan Radu Gava
Foto: Ioan Radu Gava

Ziua Culturii Naţionale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, adică în urmă cu 10 ani. Data la care se sărbătoreşte această zi este data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889). 

Alegeri prezidentiale 2024

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani. A fost poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, socotit de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Avea o bună educaţie filosofică, opera sa poetică fiind influenţată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antică - de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant şi de teoriile lui Georg Wilhelm Friedrich Hegel.

VEZI ȘI: 15 ianuarie, ziua lui Mihai Eminescu. Mărturie senzațională despre Veronica Micle și Luceafărul poeziei românești / VIDEO

Criticul literar Daniel Cristea-Enache a prezentat o pagină de istorie mai puțin cunoscută despre Mihai Eminescu

”Cea mai interesantă modulație în comportamentul unui autor față de statuia lui Eminescu, față de mitul eminescian, o putem constata în cazul lui Geo Bogza. Avangardistul turbulent, în epoca interbelică, îi șoca pe burghezi mergând pe stradă cu un prezervativ înnodat la gât pe post de papion. Fiind și foarte înalt, era greu să nu-l vezi. Cei care îl vedeau erau absolut șocați. Avangardistul își atinsese scopul: îi scandalizase pe cetățenii cumsecade.

Același avangardist, care mergea cu prezervativul legat la gât ca un papion, în anii mai târzii ai lui, se ducea, în fiecare an, la statuia lui Eminescu de la Ateneu unde depunea flori și-l omagia aproape ritualic.

Un avangardist să ducă flori unui poet consacrat sub formă de statuie, în condițiile în care avangardismul este împotriva muzeificării, a statuilor și soclurilor, arată o revanșă formidabilă a poetului în posteritate asupra unui alt poet care a ajuns să-l celebreze”, a povestit criticul literar Daniel Cristea-Enache în cadrul emisiunii pe care o realizează scriitorul Flaviu George Predescu la DC News.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel