15 februarie - nouă Zi naţională în România. Klaus Iohannis a semnat decretul
Autor: Mihai Ciobanu | Publicat pe: 14 ian 2022, 14:16
WhatsApp
foto presidency.ro
Decrete semnate de Preşedintele României, Klaus Iohannis.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 14 ianuarie 2022, următoarele decrete:

* Decret pentru promulgarea Legii privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua naţională a lecturii (PL-x 278/16.06.2021);

* Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România (PL-x 422/04.10.2021);

* Decret privind promulgarea Legii pentru completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000 (PL-x 470/18.10.2021), transmite Administraţia Prezidenţială.

Ce spune legea

"Cu prilejul Zilei naţionale a lecturii se pot organiza activităţi culturale, sociale şi educaţionale prin care se evidenţiază importanţa lecturii, în special în formarea copiilor şi tinerilor. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, serviciile publice deconcentrate (...) cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii, precum şi instituţiile de învăţământ superior pot acorda sprijin material, financiar şi logistic bibliotecilor, muzeelor, instituţiilor de învăţământ, organizaţiilor neguvernamentale, editurilor, precum şi altor instituţii cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii pentru organizarea de evenimente de încurajare a lecturii, în limita resurselor bugetare şi logistice disponibile", se arată în actul normativ.

Acesta mai prevede că muzeele, bibliotecile publice şi instituţiile cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii pot acorda asistenţă de specialitate pentru manifestările organizate cu ocazia Zilei naţionale a lecturii, în vederea încurajării lecturii şi monitorizează aceste activităţi.

"În săptămâna care include Ziua naţională a lecturii, în timpul desfăşurării activităţilor didactice, unităţile de învăţământ preuniversitar pot organiza activităţi de promovare şi încurajare a lecturii", mai prevede legea.

De asemenea, potrivit actului normativ, cu ocazia Zilei naţionale a lecturii Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune şi Agenţia Naţională de Presă Agerpres produc, difuzează sau redifuzează, după caz, emisiuni de promovare şi încurajare a lecturii.

"În ziua de 15 februarie, în timpul orelor de curs, personalul didactic împreună cu elevii pot desfăşura activităţi de promovare şi încurajare a lecturii. Institutul Cultural Român, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, ambasadele şi consulatele României pot desfăşura proiecte culturale şi/ sau educaţionale dedicate Zilei naţionale a lecturii, individual sau în colaborare cu asociaţii şi fundaţii de profil, în limita resurselor bugetare şi logistice disponibile", se mai arată în lege.

Potrivit expunerii de motive, iniţiatorii legii, mai mulţi parlamentari de la PNL, au ales data de 15 februarie pentru Ziua naţională a lecturii deoarece aceasta este ziua de naştere a două mari personalităţi ale României - Titu Maiorescu şi Spiru Haret. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro