14 reactoare nucleare vor fi construite în Franța
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Uzină nucleară, fotografie cu titlu de ilustrație. Sursa foto: Pexels.com
Uzină nucleară, fotografie cu titlu de ilustrație. Sursa foto: Pexels.com
Franța a anunțat construcția a 14 reactoare nucleare pe teritoriul țării. 

Franța a anunțat planuri de a construi până la 14 reactoare nucleare noi pe teritoriul țării, într-o mișcare care ar putea contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și ar putea crea un efect tampon împotriva prețurilor volatile la energie, scrie CNN

Președintele Emmanuel Macron a declarat joi că Franța va construi șase reactoare nucleare și va studia posibilitatea punerii în funcțiune a altor opt.

Proiectul reactoarelor va răspunde cererii de energie electrică

„Având în vedere nevoile de energie electrică, nevoia de a anticipa tranziția și sfârșitul trendului existent, care nu poate fi prelungit la infinit, urmează să lansăm astăzi un program pentru noi reactoare nucleare”, a spus Macron.

Construcția va începe în 2028, iar primul reactor nou ar putea fi pus în funcțiune până în 2035.

Politica lui Macron a luat un nou curs

Implicarea în domeniul nuclear marchează o inversare a politicii lui Macron, care a promis în urmă cu patru ani că va închide 12 reactoare nucleare ca parte a unei îndepărtări de acest tip de sursă de energie. Franța a fost nevoită să recurgă la energie pe cărbune în această iarnă pentru a-și satisface nevoile de energie, după ce mai mult de o cincime din reactoarele nucleare ale țării au fost oprite.

Franța nu este singura țară din Europa care a avut dificultăți în această iarnă, deoarece prețurile la gaz au crescut la niveluri record, crescând facturile la încălzire pentru gospodăriile de pe întreg continentul. Consumatorii aflați în dificultate din Franța au primit plăți și subvenții de la guvern pentru a ajuta la acoperirea costurilor.

Germania a închis trei reactoare nucleare

Închiderea a trei din cele şase reactoare nucleare care mai funcţionează în Germania are loc în mijlocul unei grave crize energetice europene, ca urmare a tensiunilor politice dintre Rusia, principalul furnizor de gaze naturale al Europei, şi clienţii săi.

Concret, trei unităţi situate în apropiere de oraşele germane Brokdorf (nord), Grohnde (centru) şi Gundremmingen (sud) vor înceta să mai funcţioneze la trecerea în anul 2022. 

La finele anului 2022, are urma să fie oprite şi restul de trei reactoare nucleare din Germania, amplasate la Neckarwestheim (sud), Isar 2 (sud) şi Emsland (nord).

Catastrofa nucleară de la Fukushima din 2011 a convins-o în câteva zile pe Angela Merkel să demareze procesul de renunţare la energia nucleară în Germania. Citește AICI mai multe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel