13 ani în care nu am extras nici măcar o moleculă de gaze din Marea Neagră
Data publicării:
Autor: Oana Pavelescu
WhatsApp
De 13 ani România nu a reușit să producă Legea offshore / Foto: unsplash.com
De 13 ani România nu a reușit să producă Legea offshore / Foto: unsplash.com
Peste două zile, pe 3 februarie 2022, se împlinesc 13 ani de când România a câștigat la Haga procesul cu Ucraina privind suprafața de 12.200 km2 unde se află un bogat zăcământ de gaze naturale.

Însă de când Bogdan Aurescu a reușit împreună cu echipa sa de specialiști, în 2009, să câștige în instanță drepturile României asupra acestui zăcământ din Marea Neagră, subiectul acestor gaze este readus pe tapet ciclic dar fără să se întâmple practic nimic, românii neputând beneficia nici măcar o moleculă de gaze.

Acum, mai mult ca oricând, se vede cât de important este ca România să nu depindă de gazele naturale din Rusia și să se poată baza pe propriile resurse.

Florin Cîțu, despre legea off-shore

Florin Cîțu a declarat marți că legea offshore este necesară pentru definirea unor criterii clare, fără de care nimeni nu îşi va asuma riscul investiţiei aferente exploatării gazelor naturale din Marea Neagră.

Citește și: Rotativa PNL-PSD. Cîțu anunță planul „secret” al liberalilor

"Fără o lege offshore, nu poate să înceapă explorarea şi nu se poate face planul de investiţii. Aici nici măcar nu putem să discutăm despre un plan de investiţii al parteneriatului nostru pe care îl avem cu OMV Petrom pentru a explora gaze în Marea Neagră. De legea offshore nu aveai nevoie pentru tranzacţia Romgaz - Exxon, dar ai nevoie de ea pentru a începe investiţia, pentru că acolo sunt nişte criterii clare şi fără acele criterii nimeni nu îşi va asuma un risc. Ne va ajuta în 2026, pentru că alături de proiectele pe care le avem pentru energie nucleară, avem şi acest proiect pe gaze. România poate să aibă, nu ştiu dacă independenţă energetică, dar să aibă o securitate energetică din 2026", a afirmat Cîţu la Senat.

Sâmbătă, Florin Cîţu declara că adoptarea legii offshore reprezintă o urgenţă a noii sesiuni parlamentare.

Într-un interviu acordat DCNewsm șeful Senatului a afirmat că: ”Unele măsuri care sunt acum trebuie să înţelegem că nu vor rezolva problema pe termen lung, şi atunci care sunt soluţiile pentru termen lung? Bineînţeles că sunt extinderea capacităţii de producţie – aici e vital ca legea offshore să fie trecută prin Parlament în prima sesiune; dacă sunt câteva proiecte de a putea creşte capacitatea de producţie foarte rapid şi, bineînţeles, de a creşte interconectivitatea, ca România să poată importa, dacă e nevoie, energie mai ieftină din altă parte mai rapid".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel