12 nave au părăsit porturile ucrainene în cadrul acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră
Douăsprezece nave-cargo s-a îmbarcat luni din porturile ucrainene în cadrul Iniţiativei privind transportul de cereale prin Marea Neagră, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, citat de Reuters.
Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie, a anunţat sâmbătă suspendarea participării sale la acest acord pe 'termen nedefinit' din cauză că nu poate 'garanta siguranţa navelor civile' care navighează în cadrul acestui pact, în urma unui atac sâmbătă asupra navelor din cadrul Flotei sale din Marea Neagră.
'Astăzi 12 nave au părăsit porturile ucrainene. Delegaţiile ONU şi Turciei oferă 10 echipe pentru a inspecta 40 de nave cu scopul de a îndeplini #BlackSeaGrainInitiative. Acest plan de inspecţie a fost acceptat de delegaţia ucraineană. Delegaţia rusă a fost informată', a scris Kubrakov pe Twitter.
Coordonatorul Naţiunilor Unite pentru Iniţiativa privind cerealele ucrainene, Amir Abdulla, a avertizat luni dimineaţă pe Twitter că 'nicio navă de transport civilă nu trebuie să devină o ţintă militară şi nici să fie ţinută ostatică. Alimentele trebuie să treacă!'.
Suspendându-şi participarea la acordul internaţional, semnat în vară, Moscova a cerut clarificări privind utilizarea de drone marine pe aşa-numitul "coridor al cerealelor", zona de navigaţie sigură convenită la Istanbul în iulie anul trecut, înainte de a reveni la acord. Duminică, Moscova a anunţat retragerea sa 'până la noi ordine' din procesul de inspectare a navelor.
Dar delegaţiile turcă şi ONU au decis să furnizeze resurse suplimentare şi zece echipe de inspectori ar trebui să inspecteze luni 40 de nave cu destinaţia Ucraina, a anunţat JCC.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat că Rusia încearcă să şantajeze lumea 'cu foamea' prin nepermiterea exportului de cereale ucrainene aşa cum s-a convenit, potrivit EFE.
'Rusia este singura vinovată pentru faptul că alimentele vor fi de acum mai scumpe pentru oamenii de pe o întindere vastă, din Africa de Vest până în Asia de Est. Rusia este cauza pentru care oamenii, în special în Etiopia, Yemen sau Somalia, se vor confrunta cu o penurie alimentară catastrofală', a spus Zelenski, în mesajul său cotidian difuzat în cursul nopţii de duminică spre luni.
'Până în prezent, faptele arată că liderii ruşi sunt mai interesaţi de exacerbarea crizei alimentare decât de punerea în aplicare a documentelor semnate', a afirmat preşedintele ucrainean, adăugând ironic: 'Şi acesta este - apropo - răspunsul pentru toţi cei care vorbesc despre negocieri cu Rusia'.
Liderul ucrainean a confirmat că sunt mai multe nave de transport încărcate cu mii de tone de cereale în porturi şi care nu pot pleca.
Sunt '218 nave care aşteaptă ocazia de a transporta alimente în cadrul unor contracte de export sau de a intra în porturile ucrainene. Săptămână de săptămână, Rusia a încetinit trecerea navelor prin coridorul de cereale, în pofida propriilor promisiuni faţă de parteneri, iar acum l-a blocat complet', a mai spus el.
Franţa lucrează la o rută terestră, prin România sau Polonia, pentru exporturile de produsele agricole ucrainene
"Căutăm să vedem dacă, neputând trece prin Marea Neagră, putem trece în schimb prin intermediul rutelor terestre...ne uităm în special la rutele terestre prin România şi Polonia", a declarat Marc Fesneau pentru postul de radio RMC Radio.
"Vom continua să lucrăm pentru un sistem care nu ne pune la mâna sau la bunăvoinţa, sau în acest caz la reaua-voinţă, lui Vladimir Putin", a mai spus Marc Fesneau referindu-se la preşedintele Rusiei.
Moscova şi-a anunţat sâmbătă decizia de a-şi suspenda participarea la acordul ce asigură exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră ca răspuns la atacul cu drone asupra flotei ruseşti din Crimeea, atac nerecunoscut de Kiev, care acuză Moscova că fabrică un pretext pentru a-şi justifica retragerea din acord.
Acordul de la Istanbul prevede în special inspectarea navelor comerciale care trec prin Strâmtoarea Bosfor în cele două sensuri, fără şi cu încărcătură, de către cinci echipe compuse din doi inspectori ruşi, doi ucraineni, doi turci şi doi delegaţi ai ONU.
Acordul, intrat în vigoare la 1 august, a permis exportarea din porturile ucrainene a peste 9 milioane de tone de cereale şi alte produse agricole, potrivit JCC, care a numărat în această săptămână, în largul Istanbulului, peste 170 de nave care aşteptau să fie inspectate.
Decizia Rusiei de a se retrage din acordul privind coridorul Mării Negre a condus la creşterea cotaţiilor la grâu şi porumb din cauză că a înmulţit îngrijorările cu privire la aprovizionarea mondială cu alimente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News