12 ani de închisoare în Ucraina, pentru cine colaborează cu Rusia
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie creată de Ron Lach, de la Pexels
Fotografie creată de Ron Lach, de la Pexels
Parlamentul ucrainean a votat o lege conform căreia colaboratorii Rusie vor sta până la 12 ani în închisoare. 

Textul a întrunit 350 de voturi pentru, 39 de abţineri şi niciun vot împotrivă, a comunicat Rada (parlamentul unicameral al Ucrainei).

Este prima lege de acest gen adoptată în Ucraina după 24 februarie, când a început invazia rusă, şi prima oară de la începutul războiului când la sediul parlamentului, în centrul Kievului, s-au reunit peste 360 de deputaţi ucraineni.

Noua reglementare a adăugat la Codul Penal ucrainean un nou articol, intitulat "Ajutorul şi complicitatea cu statul agresor", conform căruia se pedepseşte cu 10 până la 12 ani de detenţie orice cooperare cu inamicul, cu administraţia sau forţele armate a acestuia sau cu formaţiunile sale paramilitare.

La închisoare se adaugă şi pedepse complementare: interzicerea ocupării de funcţii publice, inclusiv locale, pe o perioadă de până la 15 ani, sau confiscarea bunurilor celor condamnaţi pentru infracţiunea respectivă.

Olena Şuliak, lidera partidului prezidenţial Slujitorul Poporului, a salutat noua lege, afirmând că este "o sancţiune justă împotriva celor care ajută agresorul".

Imediat după votul parlamentului, parchetul din Herson, oraş din sudul Ucrainei ocupat de armata rusă, a anunţat pe Telegram deschiderea unei anchete împotriva a doi locuitori din Nova Kahovka, localitate aflată la 80 de km spre est, suspectaţi că au ajutat "din propria voinţă" forţele invadatoare, scrie Agerpres. 

TE-AR PUTEA INTERESA ŞI Zelenski, mesaj pentru ruşi: Salvaţi-vă fiii de război!

Rusia a folosit bombe cu fosfor, spune Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski acuză Rusia că a folosit bombe cu fosfor.

„Din nou, oameni, copii vor muri”, a declarat Volodimir Zelenski într-o videoconferinţă cu aliaţii NATO, potrivit BBC.

„Alianța poate încă preveni moartea ucrainenilor în urma atacurilor rusești”, a adăugat președintele Ucrainei.

De asemenea, Volodimir Zelenski a făcut apel pentru sprijin militar. „Suntem în condiții inegale de mai bine de o lună", a spus Zelenski, afirmând că Rusia își folosește întreg arsenalul fără măsură. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel