Data publicării:

11 sfaturi pentru slăbit sănătos. Cum sa te menții la greutatea dorită

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
11 sfaturi pentru slăbit sănătos. Cum sa te menții la greutatea dorită / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
11 sfaturi pentru slăbit sănătos. Cum sa te menții la greutatea dorită / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Potrivit unor studii, gradul de obezitate a rescut de trei ori în perioada 1975-2017.

Alegeri prezidentiale 2024

Gradul de obezitate a crescut atât în rândul adulţilor, cât şi în rândul tinerilor şi chiar şi al copiilor. Potrivit unor statistici, numărul lor s-a majorat de trei ori în intervalul 1975-2017. Acesta este unul din motivele pentru care trebuie să acordăm o mare atenţie sănătăţii noastre. În acest material vei găsi o listă cu sfaturi pentru slăbit sănătos.

Da, majoritatea persoanelor îşi doreşte să slăbească repede, pentru a ajunge la silueta ideală. Foarte puţini oameni însă se gândesc că a da jos rapid kilogramele în exces nu e neapărat sănătos. Graba strică treaba, pe româneşte spus. De ce? Pentru că e destul de uşor să slăbeşti şi mult-mult mai greu să te menţii la greutatea dorită.

Sfaturi pentru slăbit sănătos

Pune în practică sfaturile următoare, ca să te bucuri de o stare generală cât mai bună şi să nu ai probleme de sănătate.

1. Pregătește-ți corpul înainte de a mânca

Cum anume? Mâncând mai întâi supa, iar apoi felul principal. Potrivit unui studiu, pentru că asteptiu că supa să se răcească, mănânci mai încet, iar stomacul şi creierul au timp suficient să îţi transmită starea de saţietate.

2. Foloseşte condimente la masă

Nu este vorba despre sare, ci despre condimentele care dau gust picant mâncărurilor. Din câte se pare, alimentele picantă stimulează circulaţia sângelui şi accelerează metabolismul cu 8%. Asada, creşte şi rata de ardere a caloriilor.

3. Mănâncă gustări sănătoase

Asigură-te că ai trei mese principale şi două gustări. Acestea din urmă e bine să constea în: brânză cu puţine grăsimi, seminţe, mere, migdale.

4. Odihnește-te

Doar prin odihnă, organismul are timp suficient ca să se regenereze. Un corp epuizat te va „trăda”.

5. Încearcă să nu mai faci mai multe lucruri în același timp

Nu încerca să faci mai multe lucruri în acelaşi timp. Te va epuiza în timp.

6. Mănâncă alături de cineva

Renunţă la a mânca în faţa televizorului sau calculatorului. Vei mânca mai mult decât vei avea nevoie. De ce? Pentru că aceste electronice îţi distrag atenţia şi nu ştii când s te opreşti. Ideal este să mănânci împreună cu cineva. Dacă nu e posibil acest lucru, atunci măcar închide televizorul său calculatorul. Ai nevoie să fii atent la farfurie şi la ce mănânci, nu să ţi se distragă atenţia.

Excesele dăunează stării de sănătate

7. Nu renunţa la obiceiurile sănătoase / dietă

Dacă urmezi sfaturile unui nutriţionist, care ţi-a recomandat o dietă sănătoasă, vei simţi la un moment dat, poate, senzaţia de foame. Nu renunţa la obiceiurile sănătoase, cu care începi să te obişnuieşti.

„Foamea este unul dintre motivele pentru care mulţi oameni nu reuşesc să urmeze un plan de slăbit timp de mai mult de câteva săptămâni. Nu te lăsa păcălit de foame şi ţine minte că atunci când mănânci mai puţin celulele adipoase eliberează mai mulţi hormoni de foame, ceea ce creşte apetitul. Cele mai bune diete care te ajuta să ţii sub control senzaţia de foame şi apetitul sunt cele bazate pe un aport crescut de proteine şi redus de carbohidraţi”, susţine Dawn Noe, dietetician la Cleveland Clinic Wellness Institute.

8. Concentrează-te pe obiceiuri sănătoase

Renunţă la a te cântări în fiecare zi ori fiecare săptămână. E suficient o dată pe lună, mai ales dacă respecţi sfaturile şi îndrumările profesioniştilor. Mai degrabă focuseaza-te pe dobândirea de obiceiuri sănătoase şi pe respectarea lor pe termen îndelungat.

9. Nici un aliment nu este interzis

Da, nici un aliment nu este interzis, dar cheia este moderaţia. Îţi e poftă de un fast-food? Dacă mănânci o dată pe lună, e în regulă. Dacă însă ajungi să mănânci săptămânal shaorma, pizza sau orice alt fast-food, să ştii că îţi sabotezi programul de slăbit.

10. Planifică-ţi mesele

Rezervă-ţi o oră în fiecare duminică, pentru a-ţi face planul alimentar pentru următoarea săptămână. Astfel, ştii şi în ce va consta lista de cumpărături şi nici nu vei fi tentat să cumperi ori să mănânci ceva bogat caloric.

11. Exerciţii fizice

Dacă locuieşti la bloc, renunţa la lift în favoarea scărilor. Ieşi la alergat în parc sau pe terenul de fotbal. Dacă locuieşti la casă, ocupă-te de grădinărit şi de livada. Poate că ţi se pare puţin, dar pentru corp face foarte bine mişcarea fizică.

De ce ai respecta toate aceste sfaturi? În primul rând, vei reuşi să slăbeşti şi să te menţii la greutatea dorită. În loc să apelezi la vreun regim hipocaloric, îţi vei alimenta organismul cu ceea ce trebuie, când trebuie. În al doilea rând, vei evita problemele de natura cardiovasculară. Iar dacă ai trecut printr-un infarct ori preinfarct, sfaturile din acest material te vor ajuta, cu siguranţă, să nu mai experimentezi situaţii neplăcute, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel