11 milioane de animale de companie în România. Există partide care luptă pentru drepturile lor?
Prof.univ.dr. Andrei Ţăranu a fost invitatul săptămânii la DC Anima, unde a vorbit despre impactul partidelor politice asupra drepturilor animalelor.
Tudor Tim Ionescu, moderatorul emisiunii, a scos pe masă cifrele şi a pus o întrebare extrem de importantă. Există partide pentru animale?
"Statistic, în România, conform Eurostat, 50% din gospodării au un animal de companie. A doua statistică relevantă din acest punct de vedere este că avem aproximativ 11 milioane de animale de companie, deţinute legal. 4,1 milioane câini, 4,5 milioane pisici, plus alte animăluţe, peruşi, hamsteri, etc. Putem spune că este un interes mare. Nu ştiu dacă vreunul din partidele din România, dintre cele importante, accede la aceste resurse, pentru a încerca să orienteze agenda publică în această direcţie. Dar în lumea occidentală există partide pentru animale?", a întrebat Tudor Tim Ionescu.
"Au existat partide pentru animale, acele proto-partide ecologiste, cele care aveau interese mai ales în această zonă agricolă. Mai ales în anii 70-80, când s-a pus problema protejării unor specii pe cale dispariţie. E mult spus partide, totuşi. Au fost nişte asociaţii, care s-au grupat în nişte asociaţii mai mari, şi care s-au politizat, înţelegând că doar aşa pot influenţa deciziile politice. Şi unele au avut mare succes. Save Willy, spre exemplu, a fost un film care a avut un succes extraordinar. Filmul era prost, dar mesajul a fost atât de puternic, încât a produs politici publice la nivelul SUA şi Canadei, şi apoi la nivelul întregii planete, legate de orci, aceste animale prădătoare, şi de pescuit. Sigur că Willy era un animal de companie, e greu să ţii o orcă la fiecare gospodărie. Ar fi imposibil. O orcă mănâncă în jur de jumătate de tonă de peşte pe zi.
Dar a fost o mai mare apropiere a cetăţenilor din clasa de mijloc, cei deja eliberaţi de problemele materiale, şi care puteau înţelege şi subiecte diferite de economii, şcoală, etc. Ei au înţeles că este nevoie să sprijini mediul, echilibrul natural, pentru că îţi poate aduce beneficii ţie, dar şi copiilor tăi. Deci da, au existat partide îndreptate exclusiv spre animale.
Acum sunt absorbite de partidele ecologiste şi de asta au dispărut ca mesaj, din nefericire. Subiectul e foarte complicat. Între Partidul Popular European, care e conservator, şi partidele ecologiste, spre exemplu, situaţia e foarte complicată. În Europa, sunt mult mai multe animale decât plante. Creşterea animalelor, în special bovinelor, aduce un câştig capitalist mult mai mare decât creşterea porumbului, grâului, etc. Şi de aici apar probleme de anvergură mondială. Grâul ucrainean care hrăneşte vite franceze, că e mai ieftin decât cel franţuzesc sau cel românesc, spre exemplu. Aceste probleme se simt până aproape de Japonia.
Nu ne vom putea despărţi niciodată de animale, fie că sunt de companie sau pentru hrană. Ciclul ăsta e foarte important", a declarat prof.univ.dr. Andrei Ţăranu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News