100 de zile de război și 93 de miliarde de euro din vânzarea de petrol și gaze. Europa cel mai mare client al Moscovei
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ: Pixabay
Foto Ilustrativ: Pixabay
Potrivit unui raport publicat de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Aurat (CREA), cu sediul în Finlanda, în ciuda sancțiunilor și al boicotărilor companiilor străine, războiul nu a afectat prea mult veniturile Moscovei, cel puțin în ceea ce privește vânzarea de hidrocarburi. 

Numai în primele 100 de zile după invazia Ucrainei, Rusia a câștigat 93 de miliarde de euro din exporturile de petrol și gaze, în principal către Uniunea Europeană.

Acestea sunt estimările unui raport al Centrului de Cercetare a Energiei și Aerului Curat (CREA), cu sediul în Finlanda, care sosește în timp ce Kievul îi îndeamnă pe occidentali să oprească imediat orice comerț cu Federația Rusă pentru a nu mai alimenta buzunarul Kremlinului, potrivit Europa Today.

Bruxelles a decis recent un embargo gradual, cu unele excepții, asupra importurilor sale de petrol, dar gazul rusesc, de care blocul este puternic dependent, nu a fost atins.

”Progresul de până acum este prea lent în comparație cu nevoia urgentă de sprijin a Ucrainei. Este nevoie de acțiuni mult mai puternice pentru a opri fluxul de bani către Rusia”, a spus Lauri Myllyvirta, analist la Bruxelles, potrivit căruia ”la nivel global, trebuie să accelerăm desfășurarea de energie curată pentru a înlocui importurile de combustibili fosili și pentru a reduce prețurile ridicate ale combustibililor care cresc veniturile Moscovei”.

Top 3 al importatorilor de combustibili fosili 

Potrivit CREA, UE a reprezentat 61% din importurile de carburanți fosili, sau aproximativ 57 de miliarde de euro, în primele 100 de zile de război (24 februarie - 3 iunie). De departe, cei mai mari importatori au fost China (12,6 miliarde de euro), Germania (12,1 miliarde de euro) și Italia (7,8 miliarde de euro).

Veniturile Rusiei provin mai întâi din vânzarea țițeiului (46 miliarde de euro), urmate de gaze transportate prin conducte (24 miliarde de euro), apoi din produse petroliere, gaze naturale lichefiate (GNL) și în final din cărbune.

Tot potrivit raportului CREA, deși exporturile au scăzut în mai, iar Rusia a fost nevoită să vândă la prețuri mici pe piețele internaționale, țara a beneficiat în continuare de creșterea globală a prețurilor la energie. 

În timp ce unele țări au făcut eforturi considerabile pentru a-și reduce importurile (Polonia, Finlanda, Țările Baltice), altele și-au mărit în schimb achizițiile: China, India, Emiratele Arabe Unite și Franța, potrivit CREA.

Franța, cel mai mare importator de gaz rusesc din lume

”În timp ce UE evaluează sancțiuni mai dure împotriva Rusiaei, Franța și-a crescut importurile pentru a deveni cel mai mare cumpărător de GNL rusesc din lume”, subliniază  analistul CREA Lauri Myllyvirta. Se pare însă că achizițiile Franței sunt la vedere și nu reprezintă contracte pe termen lung, ceea ce înseamnă că Franța a decis în mod conștient să folosească energia rusească în ciuda invaziei Ucrainei, consideră specialistul.

„Franța trebuie să își potrivească acțiunile cu vorbele: dacă susține cu adevărat Ucraina, trebuie să instituie imediat un embargo asupra combustibililor fosili ruși și să dezvolte rapid soluții de energie curată și de eficiență energetică", a spus el.

Citește și...

XTB Polonia: Embargoul UE, adiere trecatoare sau furtuna puternica asupra afacerilor petroliere din Rusia?

Uniunea Europeană a anunțat că a ajuns la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc.

Încă o dată, măsurile convenite par a fi un „embargo pe hârtie”, care nu afectează disponibilitatea materiei prime, dar sporește incertitudinea și alimentează creșterea prețurilor pe piața petrolului.

Vor avea noile acțiuni ale UE un impact real, negativ, asupra afacerilor petroliere din Rusia? Sau va duce doar la prețuri mai mari?

 

Al șaselea pachet de sancțiuni

Membrii Uniunii Europene au anunțat că au convenit să impună un embargo asupra petrolului rusesc.

Cu toate acestea, va fi doar un embargo parțial, deoarece nu va afecta petrolul rusesc importat prin conducte.

Fluxurile de petrol rusesc către UE prin conducte s-au ridicat la aproximativ 750 de mii de barili pe zi în 2021, în timp ce puțin peste 1,5 milioane de barili pe zi au fost transportați pe mare.

Al șaselea pachet de sancțiuni din partea UE va interzice, teoretic, aproximativ două treimi din importurile de petrol rusești.

Pachetul de sancțiuni anterior presupunea că UE va renunța la petrol și derivatele petroliere rusești la sfârșitul acestui an sau la începutul următorului. Acum este de așteptat ca acest proces să se accelereze.

Totuși, trebuie menționat că petrolul rusesc va continua să curgă în Europa prin conducte.

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a declarat că până la 90% din toate importurile de petrol rusesc vor înceta până la sfârșitul acestui an.

Restul de 10% vor curge prin conducte către Slovacia, Republica Cehă și Ungaria, precum și către Ungaria și România pe cale maritimă, datorită „scutirilor” convenite.

Cu toate acestea, țări precum Polonia sau Germania vor putea în continuare să importe petrol rusesc prin conducta Druzhba, care ar putea transporta până la 1 milion de barili pe zi.

Sunt sancțiunile și embargoul eficiente? 

Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel