100 de zile de război în Ucraina. Crucea Roșie: Amploarea distrugerilor sfidează orice înțelegere
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Directorul Comitetului Internațional al Crucii Roșii a făcut declarații referitoare la situația din Ucraina, deși organizația are o poziție neutră, de obicei, în astfel de conflicte.

Acesta a condamnat Kremlinul pentru decizia de a omorî civili, în masă:

"Ar fi greu de exagerat impactul pe care conflictul armat internațional din Ucraina l-a avut asupra civililor în ultimele 100 de zile... ”

"Case, școli și spitale au fost distruse, iar civilii au suferit ororile conflictului, cu vieți pierdute și familii destrămate", a declarat directorul Crucii Roșii, Robert Mardini.

Volodimir Zelenski a oferit un mesaj de încurajare cetățenilor ucraineni, la împlinirea a 100 de zile de rezistență în fața invaziei rusești.

„Victoria va fi a noastră”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un scurt videoclip postat pe Instagram, în condițiile în care vineri se împlinesc o sută de zile de când Rusia a invadat Ucraina, potrivit Le Figaro.

„Reprezentanții statului sunt aici, apărând Ucraina timp de o sută de zile”, a transmis președintele Ucrainei.

Videoclipul de 36 de secunde a fost filmat alături de premierul Denis Șmigal, liderul Partidului Prezidențial, David Arahamia și alți oficiali.

100 de zile de război în Ucraina: 30.950 de soldaţi ruşi ucişi, 1367 de tancuri distruse

Pierderile din rândurile ruse de la ziua atacului Moscovei asupra Ucrainei din 24 februarie s-ar ridica la 30.950, a anunţat buletinul zilnic al Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, abia lansat pe Facebook.

Cifrele oferite de ucraineni nu pot fi verificate independent. Potrivit raportului armatei ucrainene, până în prezent pierderile ruseşti ar fi de aproximativ 30.950 de oameni, 1367 de tancuri, 3366 de vehicule blindate, 675 de sisteme de artilerie, 207 de lansatoare de rachete multiple, 95 de sisteme de apărare antiaeriană.

Potrivit buletinului, care precizează că datele sunt actualizate din cauza luptei intense, forţele ruse au pierdut şi 210 avioane, 175 elicoptere, 2329 maşini, 13 unităţi navale şi 535 drone, notează Mediafax.

Forțele ruse ocupă în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-o adresare video în fața parlamentului din Luxemburg.

Primele linii de luptă se întind pe mai mult de 1.000 km (620 mile), a spus Zelenskiy, adăugând:

„Trebuie să ne apărăm de aproape întreaga armată rusă. Toate formațiunile militare ruse pregătite pentru luptă sunt implicate în această agresiune“, a spus Zelenski, conform TheGuardian.

Între 60 şi 100 de soldaţi ucraineni mor în fiecare zi în luptă şi alţi aproximativ 500 sunt răniţi, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru media americane Newsmax într-un interviu, scrie AFP.

"Situaţia în est este cu adevărat dificilă. Pierdem zilnic între 60 şi 100 de soldaţi, ucişi în luptă, şi aproximativ 500 sunt răniţi", a detaliat liderul de 44 de ani, care a vorbit cu ajutorul unui interpret.

Acest număr mare de victime intervine în timp ce trupele ucrainene luptă cu înverşunare împotriva unei puternice concentraţii de forţe ruse care încearcă să preia controlul asupra regiunii Lugansk din estul Ucrainei.

"Cea mai mare parte" din Severodoneţk, un oraş cheie din această zonă, se află acum sub controlul armatei ruse, după numeroase bombardamente care au distrus aproximativ 90% din oraş, potrivit televiziunii ucrainene.

"Ne menţinem poziţiile defensive" în est, a subliniat însă Volodimir Zelenski. De asemenea, ruşii au suferit pierderi semnificative potrivit informaţiilor de pe front.

Un deputat din autodeclarata Republică Populară Donețk, a declarat miercuri că regiunea susținută de Rusia intenționează să-l judece pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski ca criminal de război.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel